SvD Perfect Guide
Annons

Food Pharmacy: Äppelkäftar till Halloween

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om ett nyttigt alternativt till Halloween.

Text: Food Pharmacy - 23 oktober 2018
Bild 1 av 1

Så var det snart dags för Halloween. Och precis som alla andra år undrar vi när exakt förväntas fira? Jänkarna verkar ju rörande överens om att det är den 31 oktober som gäller, men vågar vi svenskar verkligen fira mitt i veckan? Känns det inte säkrare att satsa krutet på den anslutande helgen?

Efter en snabb googling verkar det inte finnas några fel men inte heller några rätt. Det är tydligen okej att fira Halloween både dagen före Alla helgons afton (torsdagen), dagen före Alla helgons dag (fredagen) eller på någon av dagarna närmast omkring. Och för att göra det hela extra snurrigt brukar många av våra grannbarn passa på att fira en hel vecka i förväg, innan de försvinner iväg på höstlov (det är då man panikar över att skafferiet gapar tomt och försöker köpa sig fri med mynt som gått ut).

För säkerhets skull bjuder vi på våra äppelkäftar redan nu, så du har gott om tid att planera din Halloweenfest den 26, 27 eller 31 oktober, eller den 1, 2 eller 3 november. Dessa käftar består, i bjärt kontrast till allt annat som man stoppar i munnen på Halloween, av något så unikt som frukt och nötter.

Äppelkäftar till Halloween

2 röda äpplen
3 msk valfritt nötsmör
2 jordgubbar
solrosfrön till tänder

Skär äpplet i fyra delar, ta bort mitten i respektive del och vips så har du en äppelkäft. Bred ett tunt lager nötsmör i nederkäken, peta dit solrosfrön som framtänder och tryck dit tungan i form av en tunt skivad jordgubbe. Lägg upp snyggt på ett fat och skräm valfritt barn.

Annons