SvD Perfect Guide
Annons

”Jimmie Åkesson har missförstått det grillande folket”

Text: Victor Johansson - 22 augusti 2018

Färd genom Sverige sommaren 2018. Vit rök stiger i pelare över horisonten. Utmärglade hästar står i klungor och hänger med huvudena. Svedda åkrar, brända fält. Det är därför med förvåning man lyssnar till Jimmie Åkessons sommartal häromveckan:
– Det är många av oss som njutit av en fantastisk sommar. Med sol, värme, varma hav och sjöar. Ur ett semesterperspektiv har det varit en fantastisk sommar (…) Många drar slutsatsen att värmeböljan är det yttersta beviset på att jorden håller på att gå under. Gör den det?
Den kepsklädda publiken i fältstolar: ”Neeej!”.
– Nej, jag tror faktiskt inte det. Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst.

Det är en partiledare som värnar om det grillande folket. En nation semesterfirare som ställt fram klotgrillen på trallaltanen, satt upp den lilla Sverigeflaggan på fasaden. Kol, briketter och fyra veckors betald semester. Barnen i en uppblåsbar pool på baksidan. Inte ens det här får vi ha kvar, också detta ska de ta ifrån oss. Det sista heliga: den svenska sommaridyllen.

Annons
Annons

Att klimat är en klassfråga tycks vara en vedertagen tanke inom den nationalistiska högern. Frankrikes Marine Le Pen kallade miljörörelsen ett ”kommunistisk projekt”, Donald Trump har meddelat att USA drar sig ur Parisavtalet och brittiska UKIP:s  Nigel Farage påstod i våras att ”snön är ett bevis på att jorden inte blir varmare”. Alla har de en folkets retorik där klimat är något globalt och kostsamt.

Feltänk, naturligtvis. Inte bara sträcker sig miljömedvetenheten sig över alla samhällsklasser – den tenderar också att drabba den fattige hårdast.

Jag läser Magnus Västerbros nya bok Svälten – Hungeråren som formade Sverige. En drabbande redogörelsen över missväxten i Sverige 1867-1869. Hungersnöden i det isolerade inlandet. Brödbakning av bark och mossa. Kvinnor som kokade sina kängor för att föda barnen. Vittnesmål från en landsbygd som drabbades hårdast när klimatet skiftade. Samtidigt kommer rapporter från Sverige 2018. De öländska mjölkbönderna Jörgen och Annika Olsson berättar i DN (18/8) om tomma silon och brunnar. Med sammanbitna munnar och armarna hopplöst hängande utmed kroppen poserar paret framför resterna av foderlagret. Jörgen Olsson förklarar:
– Man mår inte bra, det gör man inte.

Annons