Perfect Guide

Marcus Dunberg: Lort-Sverige är renare än någonsin

Jag går allt oftare runt och känner mig lortig. Ändå duschar jag och byter såväl underkläder som skjorta dagligen. Jag använder schampo, tvål, deodorant, till och med lite parfym vid väl valda tillfällen.

Annons

Jag har heller inga större problem med transpirationen: svettningarna är normala och aktiveras endast vid fysisk aktivitet. Jag har en dyr elektrisk tandborste och använder tandtråd nästan varje dag. Ändå denna ständigt närvarande känsla av lort och smuts.

Ja, det hela är mycket märkligt. Jag grubblade mycket över källan till lortkänslan och kom till slut fram till följande: det är inte jag som är skitig, det är alla andra som är så överdrivet rena. Och då syftar jag inte på den kroppsliga hygienen – utan på deras, till synes, rena och obefläckade tankar och handlingar.

Jag följer fascinerat höstens stora debatt: alla upprop, fördömanden, avböner och ursäkter som rullas upp i tidningar, radio, tv och diverse flöden. När jag med min, visserligen begränsade förmåga, försöker att analysera och summera är det ett ord som blir kvar på sista raden: hygienifiering. Denna svenska besatthet av hygien, även tankemässig sådan.

Att vi är ett duschande och tvagande (och allergiskt) folk är känt sedan länge. Det så kallade Lort-Sverige rensades ut med folkhemsbygget för ett antal decennier sedan. Svensken skulle bli hel och ren. Vad som nu pågår verkar vara något liknande: en sorts mental sanering av Lort-Sverige 2.0 där alla icke-hygieniska tankar ska spolas bort – en gång för alla. Skitstanken från våra perverterade hjärnor måste bort. För en smutsig handling föregås som bekant alltid av en smutsig tanke.

Men nu ska det bli ändring. Bara rena tankar och handlingar från och med nu.

Den naturliga följdfrågan blir förstås: hur? Genom ”nolltolerans” förstås. Vi svenskar älskar nolltolerans (mot allt dåligt). Införs bara nolltolerans – mot rasism, sexism och skatteflykt – försvinner problemen över en natt. Det vet ju alla. Överallt ser jag nyduschade, skattebetalande, hemförsäkrade, källsorterande, müsli-ätande, föreningsengagerade, klimatkompenserande, genusmedvetna människor som lägger armarna i kors och fördömer. Bakom dessa klara och ärliga blickar kan inte en endaste liten förbjuden smutsig tanke födas. Det ser ju alla. Ändå har ju många av dessa hygiencertifierade män, alldeles nyss, ertappats med såväl skitiga tankar som handlingar. Men nu ska det bli ändring. Bara rena tankar och handlingar från och med nu.

Jag går omkring och känner mig allt mer ensam i min smuts. I hela Sverige är det tydligen bara jag som fortfarande drar omkring med alla möjliga mörka, skeva, udda, komplexa, oschyssta och perverterade tankar? Och då har jag inte ens snuddat vid all den skit som puttrar i det omedvetna. Alla andra deltar ju i saneringsprojektet och tänker numera bara genusutbildade och 100 procent jämställda tankar. Själv har jag övergett alla ambitioner om att sanera den mentala smutsen och bli så där ljus, ren och Fridolinsk. Förr eller senare gror skiten hur som helst tillbaka.

Till Toppen