Foto: Robert Eldrim
Perfect Guide

Min helg: ”Att rensa ogräs är som terapi”

Skådespelerskan Jessica Liedberg varvar jobb med familjemys och trädgårdsarbete under helgen.

När man arbetar som skådespelare på teatern är fredagar inte något startskott för helgen, snarare tvärtom eftersom man alltid spelar då. För att ändå fixa lite fredagskänsla för familjen springer jag hem efter repetitionerna och lagar köttfärssås och spagetti till barnen. Sen får jag dra tillbaka till teatern.

Annons

Nu när jag är med i Egenmäktigt förfarande på Maximteatern känns det nästan som att jag ska på en rolig fest när jag går till jobbet. Efter föreställningen försöker några kollegor och jag hitta en schysst krog i närheten. Valet faller på Broms där jag tar ett glas vin, men mycket mer än så blir det inte – vi ska ju trots allt spela imorgon också.

På lördagen vaknar jag tidigt, trots att jag inte ska till teatern förrän på eftermiddagen. Jag kokar en kopp kaffe och passar på att sätta mig på balkongen för att njuta av morgonsolen. När resten av familjen har vaknat fixar vi en lyxig frukost tillsammans. Vi gör smoothies, letar fram ett gott bröd ur frysen och jag äter gröt. Det blir ett bra avbrott från vårt annars hektiska liv och ett tillfälle för familjen att umgås i lugn och ro.

Jag ska spela senare på kvällen och försöker att inte göra så mycket under resten av dagen. Efter att ha fixat i ordning hemma tar vi oss ut ur lägenheten. Vi bor precis bredvid Kronobergsparken, så vi hänger där en stund för att slippa gå så långt. Sen är det tillbaka till teatern och samma procedur som kvällen innan.

På söndag morgon börjar min helg på riktigt. Det händer att jag spelar på söndagar också, men i dag har jag ledigt så vi bestämmer oss för att åka ut till vårt lantställe på Ekerö. Mina två tonåringar vill vara kvar i stan men min man Gustaf, yngsta dottern Märta och jag packar in oss i bilen och drar iväg tidigt på morgonen. På vägen ut stannar vi till på Ica Skå för att handla med oss mat för dagen. Det går snabbt att köra, eftersom det är söndag är det ingen trafik.

Väl på landet försöker vi vara utomhus så mycket som möjligt. Jag är ingen trädgårdsfantast men här klipper jag gräs och rensar ogräs – det är som terapi för mig. Dagen fortsätter med att vi tar tag i vårt stående utrensningsprojekt. Eftersom vi tog över ett ostädat hus hittar vi fortfarande allt man kan tänkas behöva och lika mycket som vi absolut inte behöver. Helst är vi kvar på landet så sent som möjligt, men för resten av familjen börjar en ny vecka dagen efter. Vi äter en tidig middag innan det är dags att åka hem. Varken min man eller jag är några stora matlagare utan slänger ihop en enkel och vegetariskt rätt på det som finns i kylen.

Framåt sju åker vi tillbaka till stan för att hinna göra kväll för Märta och de stora barnen. Vi försöker organisera gymnastikkläder, kolla läxorna och stämma av veckan med hämtning och lämning – men som vanligt blir det aldrig riktigt någon ordning. När barnen har gått och lagt sig kollar Gustaf och jag på ett avsnitt av tv-serien Billions som vi är helt inne i just nu. Innan det är dags att avsluta veckan har jag lite tid för mig själv och ser dokumentären Den långa resan till Coachella. För mig är det ju trots allt söndag i morgon.

Till Toppen