Annons

Kristersson: ”C och L är lurade – absurt”

Talmannen Andreas Norléns föreslår Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat i kammaren. Omröstningen sker på fredag klockan 9.00 – 131 dagar efter valet.

Tidigare under onsdagen kom Jonas Sjöstedt med beskedet att V släpper fram Stefan Löfven. Men han kräver att S-MP-C-L-överenskommelsens punkter om marknadshyror och ändringar i anställningsskyddet skrotas. Annars kommer V försöka avsätta Löfven.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson bedömer att överenskommelsen mellan C, L, MP och S redan är bruten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Talman Andreas Norlén och Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

1 / 9

Ulf Kristersson bedömer att överenskommelsen mellan C, L, MP och S redan är bruten.
Ulf Kristersson bedömer att överenskommelsen mellan C, L, MP och S redan är bruten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Löfven: ”Känner mig ödmjuk”

Talman Andreas Norlén och Stefan Löfven.
Talman Andreas Norlén och Stefan Löfven. Foto: Lars Pehrson

– Jag föreslår Stefan Löfven som statsminister, säger Andreas Norlén på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Han säger också att han ser goda möjligheter för honom att tillträda och bilda regering.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det här, säger Löfven och menar att det är dags att Sverige får en regering.

Han fortsätter:

– Jag kommer att arbeta för att hela överenskommelsen med C och L ska genomföras, säger Löfven, trots Vänsterpartiets hot om att avsätta honom om förslagen om marknadshyror och ändringar i arbetsrätten läggs fram.

Löfven säger att han regeringen har som avsikt att sitta hela mandatperioden och arbeta med en budget i taget.

– Nu har vi ett nytt politiskt landskap. Om vi inte ska ha en konservativ regering som är beroende av SD så måste en annan konstellation till. Överenskommelsen med C och L ska gälla. Hur V väljer att agera i olika situationer det måste de ta ansvar för.

Han får flera frågor om avtalet med Sjöstedt, om vad som står i det, men Löfven upprepar att den överenskommelse som gäller är den som är sluten med C och L. Han har svårt att svara ja eller nej på om det finns ett ”hemligt papper” som Sjöstedt talade om på sin presskonferens.

Andreas Norlén sade också några ord om hans upplevelser under de senaste månaderna och sa att det varit en höst som ingen annan.

– Jag har försökt vara tydlig om vilka beslut jag har fattat och varför. Sedan har jag varit öppen för att besluten ska få granskas och se om argumenten håller. Jag har försökt att vara så transparent som möjligt och så tillgänglig som möjligt.

Regeringsförklaringen ska presenteras på måndag, troligtvis klockan 11, uppger Norlén.

Under helgen så kommer spekulationerna om ministerposter med största sannolikhet att hagla.

Annons
Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

2 / 9

Jan Björklund: Ett behov av att visa upp fjädrarna

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter sitt möte med talmannen var det Jan Björklunds tur att hålla en pressträff. Han tycker inte att Liberalerna blivit lurade, trots Jonas Sjöstedts ord om att Vänsterpartiet kommer få inflytande.

– Sjöstedt har ett behov av att visa upp fjädrarna, och det förstår jag. Men i grunden så är det så att när man kokar ner till kärnan så ligger överenskommelsen fast.

L är inte ett stödparti till S utan ett samarbetsparti i ett antal frågor, och ett oppositionsparti på andra områden, säger Björklund.

– På ett antal områden kommer vi känna oss helt fria att driva vår egen politik, exempelvis när det kommer till energifrågor.

Han kallar sedan SD, M och KD för de tre ”högerpartierna”. Han säger att han kan förstå att M och KD är beskvikna över den överenskommelse som finns, men att den ilskan kommer lägga sig.

– Alliansen tar en paus, men det är inte dött som Kristersson säger, enligt mig, säger han.

Vet du vad som står i det hemliga avtalet mellan Sjöstedt och Löfven?

– Nej, du får fråga Stefan Löfven om det. Någon överenskommelse mellan dem kan inte finnas.

Men han säger också att han förväntar sig att marknadshyror i nyproduktion och ändringar i arbetsrätten ska bli verklighet – trots Sjöstedts hot.

– Delarna om marknadshyror och arbetsrätt ska genomföras, säger Björklund.

Efter reklamen visas:
Vänsterpartiet släpper fram Löfven som statsminister
Annons
Annons

Gustav Fridolin och Isabella Lövin

Bild 1 av 1

3 / 9

MP: Vi är fullt beredda att söka samarbeten med V

Gustav Fridolin och Isabella Lövin
Gustav Fridolin och Isabella Lövin

Miljöpartiet kommer rösta ja till Stefan Löfven i en statsministeromröstning, säger språkröret Isabella Lövin.

– Det finns ett mycket starkt stöd i vårt parti för att Miljöpartiet ska sitta i regering, säger hon.

– Nu har vi en överenskommelse som fyra partier står bakom. Jag välkomnar Vänsterpartiets besked att man ska trycka gult och släppa fram en regering, säger Lövin. 

– Vi är fullt beredda att söka samarbeten med Vänsterpartiet om det gör det möjligt att få igenom förslag, säger Fridolin.

Annons
Annons

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

4 / 9

”Skulle inte säga nej till att avsätta Löfven”

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Varje gång Vänsterpartiet får inflytande innebär det mindre frihet, och mer statlig detaljreglering, säger Ebba Busch Thor.

Hon säger att det är uppenbart att Centerpartiet och Liberalerna har blivit ”grundlurade” vad gäller löftena om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande.

– Den nya oheliga Alliansen, 5-gänget, de har ingen idé om vart vi ska, de har ingen vision och ingen plan för framtiden. De har redan en bruten överenskommelse.

Ebba Busch Thor säger att risken är stor att Sverige ”tappar fotfästet”. Hon håller med Ulf Kristersson i att det skulle vara svårt att rädda kvar Stefan Löfven som statsminister om det kom till en missförtroendeomröstning.

– Jag är beredd att avsätta den här regeringen, men omständigheterna kring det får vi återkomma till. Det är klart att jag ser inte att vi skulle säga nej till en möjlighet att byta ut regeringen.

Drivkraften att vilja driva igenom sin egen politik har överskuggats av att vara emot Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor om vad hon beskriver som C och L:s misstag.

– Svensk politik har visat sig från sig sämsta sida.

Annons
Annons

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

5 / 9

”Vi sätter gränser för vad Löfven kan göra”

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.
V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag. Foto: Lars Pehrson

Jonas Sjöstedt säger att han och Stefan Löfven har samtalat och kommit överens om ett antal punkter, men inte alla.

– Klausulen om att vi inte ska få inflytande är historia, den är satt ur spel, säger Jonas Sjöstedt och menar att det är ”värdelösa ord på ett papper”.

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet förväntar sig att flera reformer ska återinföras, som man kommit överens om med S sedan tidigare.

Han nämner också att Vänsterpartiets krav inte gått i mål helt.

– Delarna om att införa marknadshyror i nyproduktion och urholkad arbetsrätt bör lyftas ut ur överenskommelsen, men på det har Löfven sagt ett blankt nej.

Sedan kom beskedet: Vänsterpartiet kommer att röst gult, och därav släppa fram Löfven på fredag. Men Jonas Sjöstedt har skarpa krav i vad som händer sedan.

– Om den nya regeringen lägger fram förslag om marknadshyror i nyproduktion eller urholka arbetsrätten, då kommer vi rösta för att avsätta Stefan Löfven, säger Sjöstedt och pratar om ett missförtroendevotum.

– Regeringen kan få utreda förslagen bäst de vill, men om de lägger fram dem skarpt på riksdagens bord så kommer vi sätta stopp, säger Sjöstedt.

Han säger att förslagen är sådana som ”alla till vänster” vill stoppa och att V har satt en gräns för vad regeringen kan göra.

– Jag tror att de här förslagen aldrig kommer att läggas fram, för då faller regeringen. Om man räknar med att Moderaterna och Kristdemokraterna vill avsätta den här regeringen om de får chansen.

Sjöstedt säger också att partiet släpper fram Löfven för att förhindra ett ”blåbrunt styre” i Sverige.

– Vi står i valet Löfven eller Kristersson och en nej-röst på fredag skulle leda till att vi i nästa vecka haft en blåbrun regering och Sverigedemokraterna hade släppts in i värmen.

Han säger att det finns en ”intern överenskommelse” mellan S och V på ett antal områden. Han säger att han och Löfven har tagit i hand på att flera viktiga jämställdhetsreformer kommer att genomföras men inte exakt vilket år.

Men det finns ett dokument, menar Sjöstedt.

– Det handlar om ett papper som ni aldrig kommer få se, säger Sjöstedt till journalisterna och menar att Löfven ”brukar stå för sitt ord”.

– Många vänsterpartister hade föredragit ett nyval, men det alternativet finns egentligen inte, utan det står mellan Löfven och Kristersson.

Varför blev det just frågorna om marknadshyror och arbetsrätt?

– Vi kommer bekämpa all högerpolitik, men just de här punkterna är djupt provocerande och det bästa vore att de aldrig lägger fram dessa förslag.

Annons
Annons

Ulf Kristersson bedömer att överenskommelsen mellan C,L,MP och S redan är bruten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

6 / 9

Ulf Kristersson: ”V har fått vetorätt”

Efter reklamen visas:
M-ledaren: ”C och L lurade”

Moderatledaren säger att Stefan Löfven har garanterat Vänsterpartiets inflytande.

– Det är ett oerhört besked.

– Centerpartiet och Liberalerna är lurade, säger Ulf Kristersson.

Han fortsätter och säger att det är en ”absurd” regeringsbildning som bygger på kohandel, hemliga avtal, och löften som inte kommer att infrias.

– Centern och Liberalerna har spräckt Alliansen nationellt om de röstar för att släppa fram Löfven. Men lokalt får Alliansen fortsätta, för de ska inte drabbas av de dumheter som händer på nationellt plan.

– Man gav Vänsterpartiet vetorätt och jag beklagar det djupt, säger Kristersson.

Moderaterna kommer bli samlingspunkten för borgerligt sinnade människor i det här landet, om den här regeringen röstas igenom på fredag – det är Ulf Kristerssons budskap.

– Vi kommer heller inte försöka rädda kvar en regering vid makten som vi aldrig tycker skulle ha tillträtt, säger Ulf Kristersson som svar på frågor om han skulle kunna fälla regeringen vid en missförtroendeomröstning.

Ser du någon möjlighet för C och L att ändra sig efter Vänsterpartiets besked?

– Det är beslut de måste fatta själva. Men det är ju uppenbart att Vänsterpartiet inte står utan inflytande, baserat på det som Jonas Sjöstedt nyss sagt, säger Kristersson.

Ulf Kristersson bedömer att överenskommelsen mellan C,L,MP och S redan är bruten.
Ulf Kristersson bedömer att överenskommelsen mellan C,L,MP och S redan är bruten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

C-ledaren Annie Lööf.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

7 / 9

Lööf: Samarbetet med S är ingen fribiljett

C-ledaren Annie Lööf.
C-ledaren Annie Lööf. Foto: Lars Pehrson

Nu är det C-ledaren Annie Lööfs tur att hålla pressträff i riksdagen.

– Jag har meddelat talmannen att vi är beredda att släppa fram Löfven i en tredje statsministeromröstning, säger Lööf.

– Ni känner ju till mitt budskap, det har varit det samma nu under en tid. Vi kommer vara ett liberalt oppositionsparti som tar ansvar för Sverige.

”De låsningar som funnits under en lång tid är utbytta mot lösningar”, anser Lööf.

– Om den här lösningen går igenom, det avgörs under pressträffen som kommer här efter mig, säger Lööf och syftar på Sjöstedt.

Annie Lööf säger att regeringen (S+MP) kommer bli aktivit beroende av Centerpartiet och Liberalerna istället för Vänsterpartiet.

– Vi trycker gult, men vi går in och själva tar ansvar och får därmed igenom centerpartistisk liberal reformpolitik.

Lööf får svara på frågor om sjunkande stöd bland väljare.

– Ni som följt mig under åren vet att jag är van att det går upp och ner. Man måste räkna med att det går upp och ner när det gäller siffror, men jag vet att väljarna vill ha en regering på plats och nu tar Centerpartiet och Liberalerna ansvar för det.

Hon säger att samarbetet med S är ingen ”fribiljett till regeringsmakten” utan Socialdemokraterna måste bevisa att man håller sina löften.

– Vi avbryter vänstersvängen genom att själva gå in och ta ansvar i budgetsamarbetet.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson (SD) och talman Andreas Norlén.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

8 / 9

Åkesson: Sannolikt att vi får en statsminister

Jimmie Åkesson (SD) och talman Andreas Norlén.
Jimmie Åkesson (SD) och talman Andreas Norlén. Foto: Anders Wiklund/TT

Jimmie Åkesson (SD) säger att med största sannolikhet får Sverige en statsminister på fredag, vilket han också antyder är dåligt.

Han kritiserar att Centerpartiet och Miljöpartiet kommer ha stort inflytande.

– C och MP är extrema partier och har en verklighetsfrånvänd syn på invandringspolitiken, säger Åkesson.

Han kallar också Liberalerna för ett ytterkantsparti och säger att deras inställning till EU är ”extrem”.

– Alla andra är konstiga och det är vi som är normala, säger Åkesson.

Vad fick du för besked hos talmannen?

– Jag har inte fått något besked utan det kommer nog när Jonas Sjöstedt träffar talmannen. Det är trots allt han som avgör det här nu. Jag vet inte mer än vad ni vet.

– Det är klart att Vänsterpartiet kommer få ett inflytande, även om det inte låter så utåt. Det är naivt att tro något annat.

Vad har du haft för kontakt med de andra partiledarna under den här tiden?

– Partiledarna har hälsat på på mig talmanskorridoren, artigt, säger Åkesson.

Hur ser du på er roll när Socialdemokraterna tar ett kliv högerut i och med överenskommelsen?

– I en framtida högerregering, med KD och M, så kommer SD vara det parti som bevakar löntagarnas intressen, och det kan bli anledning av oss att betona det nu när Socialdemokraterna gör de som de sa att de inte skulle göra i valrörelsen.

Jimmie Åkesson säger att en av de viktigaste frågorna för SD just nu är hur de ska agera i den ekonomiska politiken efter S vändning eller ”svek”, som Åkesson säger.

– Ska Moderaterna någonsin få regeringsmakt igen så måste de samarbeta med oss, att de inte tycker om det är en sak, men så ser verkligheten ut.

Efter Jimmie Åkessons pressträff väntas Annie Lööf (C) ge sina kommentarer. Samtidigt har Jonas Sjöstedt tagit plats i talmansrummet.

Annons
Annons

Stefan Löfven (S).

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

9 / 9

Löfven: Vill se ett slut på politisk osäkerhet

Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven säger att han är redo att utnämnas som statsministerkandidat och vill nomineras av talmannen.

– Den politiska överenskommelsen som finns har lett till en hel del debatt och det är naturligt. Överenskommelsen skapar bra förutsättningar att bilda en handelskraftig regering, säger Löfven.
– Allt är inte vad vi Socialdemokrater hade önskat, men i stort har vi en politik som kan ta Sverige framåt, säger Löfven.

Han säger att han vill sätta punkt för fyra månader av politisk osäkerhet.

Han påpekar igen att det finns tillfälle att samarbeta och samtala med andra partier inom andra politiska områden som inte täcks av överenskommelsen.

– Överenskommelsen ligger fast, säger Löfven.

En kommentar som kan antyda att det inte skett några ändringar i skrivningarna i överenskommelsen.

– Jag och Sjöstedt hade samtal igår, men Vänsterpartiets slutsatser får Sjöstedt redogöra för. Ni får vänta helt enkelt, säger Löfven.

Han ger också förslag på vad överenskommelsen med C och L kan kallas, och säger att han tycker att förkortningen JA – Januariavtalet – är passande.

– Vi säger ju ja till samarbete, ja till stabilitet, ja till långsiktighet. JA är rätt bra, säger Löfven.

Han säger också att i samtalen med Sjöstedt har de pratat om partiernas ”relation”.

– Jag står upp för de reformer vi gjort med V i den förra mandatperioden. Men återigen, vad som ska prioriteras måste man ta ställning till inför varje budget. Men jag kommer fortsatt kämpa för de reformer som jag tycker är bra, säger Löfven.

Stefan Löfven kan inte svara på hur stor risken är för att han inte blir vald som statsminister på fredag. Han hänvisar till att talmannen först måste föreslå honom för riksdagen.

– Låt mig säga så här. Jag har blivit lite luttrad. Inget är klart förrän allting är klart, säger Löfven.

Efter reklamen visas:
Hannes Delling: ”Sjöstedt la in en katapultstol i sitt ja”
Annons
Annons
Annons
Annons