Annons

10-åring korsar kontinent – på flykt från kaoset

Två par tights och en tjocktröja – det är allt 10-åriga Angelis Cadiz har med sig. Framför henne väntar 450 mil av gränskorsningar, iskalla bergspass och strömmiga floder. Liksom nära 2 miljoner venezuelaner är hon på flykt undan krisen i sitt hemland.

Under strecket
Publicerad

10-åriga Angelis Cadiz på flykt.

Foto: Ariana Cubillos/TTBild 1 av 9

Karta: Thomas Molén

Bild 2 av 9
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 3 av 9
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 4 av 9
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 5 av 9
Foto: Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅNBild 6 av 9
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 7 av 9
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 8 av 9
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 9 av 9

10-åriga Angelis Cadiz på flykt.

Foto: Ariana Cubillos/TTBild 1 av 2

Karta: Thomas Molén

Bild 2 av 2
10-åriga Angelis Cadiz på flykt.
10-åriga Angelis Cadiz på flykt. Foto: Ariana Cubillos/TT

Angelis Cadiz, 10, sitter tyst i den gamla Chevrolet Samurai–bilen. Efter att ha vandrat i timmar har en förbipasserare erbjudit henne och Sandra, hennes mamma, lift till en närbelägen stad.

Angelis och Sandra Cadiz tillhör de hundratals venezuelaner som flytt sitt hemland på grund av dess svåra ekonomiska situation, rapporterar nyhetsbyrån AP som följer vissa av flyktingarna. De gav sig av till fots mot destinationen Lima i Peru där Angelis äldre bror bor sedan några år tillbaka.

Karta: Thomas Molén
Karta: Thomas Molén
Annons
Annons
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 1 av 2
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 2 av 2

Fattigdom, svält och hyperinflation har plågat Venezuela sedan 2015. En situation som tvingat upp till 1,8 miljoner människor på flykt och skapat en migrationskris i jemenitiska mått. Venezuelaner i jakt på en tillflyktsort syns nu längst vägar i många latinamerikanska länder.

Foto: Ariana Cubillos/TT

Sandra Cadiz, 51, bestämde sig för att det var dags att lämna sitt hemland efter att hennes dotter Angelis började visa tecken på undernäring.

Deras situation är långt från unik – Venezuelas ekonomiska malström, som dragit ner landet i över tre år, har tvingat miljoner på flykt undan matbrist och arbetslöshet.

I likhet med många av dessa venezuelaner färdas Sandra och Angelis Cadiz till fots då de inte kan bekosta bussbiljetter, rapporterar AP.

Vandringen framför dem är 4 500 km lång och full av faror, tre politiskt oroliga gränser och ett skoningslöst bergspass är några av de moment som väntar Sandra och hennes 10-åriga dotter på deras resa. Långt från alla som ger sig av på färden når slutdestinationen.

Foto: Ariana Cubillos/TT
Annons
Annons
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 1 av 1

Migranter från Venezuela korsar en olaglig gränsövergång till Colombia, så kallad ”trocha”. Liksom många andra trochas konrolleras denna övergång av beväpnade milismän. För att passera utkrävs en betalning på 10 dollar per person, de som inte har råd riskerar både misshandel och övergrepp.

Vid gränskorsningen uppstår tumult och Sandra Cadiz och hennes dotter Angelis tappar för ett ögonblick bort varandra i trängseln. Tre dagar innan de gav sig av nåddes Sandra av nyheten att polisen hittat kroppen av en 44-årig småbarnspappa som skjutits fem gånger vis just en sådan gränskorsning.

Evighetslånga minuter senare återfinner de varandra på andra sidan gränsstaketet. Några få kilometer längre fram väntar nästa utmaning – den breda och grumliga Tachira-floden i vars vatten ottaliga migranter drunknat.

Foto: Ariana Cubillos/TT

10-åriga Angelis sitter inklämd mellan andra migranter som liksom hon och hennes mor flytt krisen i Venezuela. Trots att lastutrymmet i vanliga fall används för boskap är åkturen en lyx för Angelis och hennes mor som i vanliga fall tvingas vandra de 4500 km till Peru där Angelis äldre bror väntar på dem.

När de kommit till staden Bucaramanga är deras tur slut. De får hoppa av och gå längst med den grusiga vägen.

Efter timmar av vandring stannar en silverfärgad Toyota. Kvinnan som kör ber om 12 dollar för att ge dem skjuts till närmaste by, pengar som Sandra Cadiz inte har. En sexdollarssedel instoppad i Sandras bh är allt som återtår av familjens besparingar. Färden för mor och dotter fortsätter därför till fots.

Annons
Annons
Foto: Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 2
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 2 av 2
Foto: Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN

Orlando, en 44-årig venezuelan som även han flytt sitt hemland till fots, behandlar sina såriga fötter preventivt. Nästa etapp på resan går genom det fruktade Berlin Paramo-passet. På grund av sin altitud sjunker temperaturen ofta till långt under nollan, en potentiellt dödlig siffra för den dåligt klädda migranten.

Längst med klipporna i bergspasset syns namn och orter inristade. På marken finns ytterligare lämningar från de som här passerat – ett par uttjänta gympaskor och en uppskuren svart resväska.

Ingen vet ännu hur många venezuelanska migranter som totalt förolyckas under flyktvägen genom Colombia men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP har ett tusental personer anmälts försvunna. Under de senaste två åren har här drygt tre tusen venezuelaner dött till följd av sjukdomar och undernärning.

Foto: Ariana Cubillos/TT

Efter att ha korsat det fruktade Berlin Paramo-passet är Sandra Cadizs krafter slut. Intill vägen som leder till den peruanska gränsen lägger hon sig ner för att vila. För att fly den humanitära katastrofen i sitt hemland tvingades Sandra ta med sin 10-åriga dotter Angelis på en resa som kan kosta dem livet.

Annons
Annons
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 1 av 2
Foto: Ariana Cubillos/TTBild 2 av 2

Många av hennes landsmän kommer aldrig att nå sina slutdestinationer. För att efterlysa försvunna anhöriga har mängder av facebook-grupper skapats av oroliga nära och kära som tappat kontakten.

”Jag har inget annat val än att be om er hjälp här” skrev en kvinna nyligen på en av dessa grupper. Under hennes text syntes fotot av en ung man som försvunnit efter att ha korsat den Colombianska gränsen. ”Hans släktingar är förtvivlade, de vill bara veta vad som hänt honom.”

Många av de kroppar som hittas längst med flyktvägen förblir oidentifierade.

Foto: Ariana Cubillos/TT

Angelis Cadiz kan inte sova, golvet på en bensinstation utgör nattens sovplats. Hon och hennes mamma Sandra har efter en hel dags vandring nu kommit till den ödliga vägsträckan i Colombia som kallas ”den sjuttonde kilometern”.

Ute smattrar regnet ner och tvingar mor och dotter att regelbundet kliva upp för att flytta sig undan de envisa rännilar som letat sig in över golvet.

10-åriga Angelis uppvisade tecken på undernärning innan hennes mor bestämde sig för att de var tvungna att lämna Venezuela. Med på den livsfarliga vandringen har Angelis packat de bästa kläder hon äger – två par tights och en tjocktröja.

Foto: Ariana Cubillos/TT

Efter 4500 km av heta öknar och iskalla bergspass når slutligen Sandra Cadiz och hennes dotter Angelis sin destination – staden Lima i Peru. De sista 18-timmarna spenderades på en buss som Sandra uppgivet lade sina sex värdefulla dollar på.

När de kliver av bussen möts Sandra av sin son Leonardo Cadiz som kommit till busstationen tillsammans med sin fru Daniela Gomez och deras ettåriga dotter.

”Det är ett rent mirakel att vin klarade den här resan” säger Sandra Cadiz och kramar om sin svärdotter Daniela Gomez.

För familjen Cadiz återstår nu att hitta boende och jobb i deras nya ”hem” Lima, de är några av de som överlevde den livsfarliga flykten från krisens Venezuela.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons