Annons

10 julklapptips till unga: ”Årets i särklass bästa bok”

Under strecket
Publicerad

1 / 11

Allvaret löper som en röd tråd genom årets bästa barn- och ungdomsböcker. De skakar om. De framkallar tårar. Men lika mycket ger de hopp.

Annons
Annons

2 / 11

Natten lyser!

Fascinationen över alla upptäckter spiller över på läsaren.

av Lena Sjöberg
Opal
6-9 år

Faktaböcker tenderar allt som oftast att vara ohemult tråkiga. Som tur är finns Lena Sjöberg – räddningen för den som skyr kalenderbitaretristessen, men älskar att förstå sin omvärld. Här ger hon sig ut på jakt efter ljuset i den mörka tid som omgärdar oss. Hon hittar såväl mareld som klotblixtar och lysande lunnefågelnäbbar. Och fascinationen över alla upptäckter spiller över på läsaren.

Annons
Annons

3 / 11

Mellan tick och tack

av Louise Greig (text), Ashling Lindsay (bild)
Övers: Mårten Melin
Hippo förlag
3–6 år

En drömsk bilderbok om vad som händer där tiden hejdar sig ett slag och ett ensamt barn hinner ställa saker – som staden annars har för bråttom för att upptäcka – till rätta. Barnet skapar konstverk på grå betongväggar, lägger lyckopengar i dammen för nån annan att hitta och plockar ner katter från träd. Och sen är det dags att väcka staden ur sin Törnrosasömn igen.

Annons
Annons

4 / 11

Som sparv som örn

av Per Nilsson
Alfabeta
12-15 år

”Du är som örnen, jag är som sparven” tänker bokjaget och tar i smyg en mobilbild på föremålet för sin trånad. Och som en rovfågel slår Enneka sedan ner på sparven och slänger mobilen i toaletten. Ändå blir det början på en vänskap som alla tycker är osannolik, men som förändrar allt.

Annons
Annons

5 / 11

Under mattan

av Sara Lövestam (text), Per Gustavsson (bild)
Lilla Piratförlaget
3-6 år

Årets i särklass bästa bilderbok.

Det får plats mer än man tror under mattan i vardagsrummet – pappa och mamma bara sopar och sopar och låtsas som ingenting när de blir påkomna. Tillslut får barnet nog och lyfter på det stinkande mullrande tyget och föräldrarna tvingas ta itu med alla monster som de knött in där under. Årets i särklass bästa bilderbok.

Annons
Annons

6 / 11

Falafelflickorna

av Christina Wahldén
Rabén & Sjögren
9-12 år

Hawa vill bli polis när hon blir stor, eller kanske privatdetektiv. Och nästan utan att hon fattar hur det går till är det som att rooibos-teet hon dricker förvandlar henne till förortens egen Mama Ramotswe i Damernas detektivbyrå. Humoristiskt, fint och starkt om att stå upp för sig själv och andra.

Annons
Annons

7 / 11

Fastrarna

av Ebba Forslind
Urax
3-6 år

Det är inget skoj att gå på kalas hos vuxna man inte känner. Där alla är släkt utom man själv. Där det inte finns något att göra. Men tänk så fort det där kan vända när man plötsligt får höra till – när det dyker upp tre styvfastrar som högtidligt undrar om de kan få bli ens riktiga fastrar.

Annons
Annons

8 / 11

Rymlingarna

av Ulf Stark (text), Kitty Crowther (bild)
Lilla Piratförlaget
6-9 år

Ulf Starks svanesång är en mycket Ulf Starksk berättelse om en gosse som hjälper sin ilskne farfar att rymma från ålderdomshemmet till sommarstugan. Och just för att det är den sista gången vi hör hans nostalgiskt välbekanta stämma portionerar jag ut kapitlen i lika små bitar som när farfar försiktigt tar en tesked om dagen av den sista lingonsylt farmor kokade innan hon dog.

Annons
Annons

9 / 11

Kattvinden

av Helena Öberg (text), Kristin Lidström (bild)
Mirando bok
12-15 år

En bildroman med doft av såväl CS Lewis som Maria Gripes skuggserie. Manda följer med sin mäklarfarfar till ett stort gammalt hus som han ska sälja. Men vad är det för glaskulor som rullar ner för trappan och över golvtiljorna? Och varför ropar farfar efter någon uppe på vinden? Sakta men säkert nystas husets berättelse upp och kommer till liv, lika mycket på grund av texten som tack vare Kristin Lidströms illustrationer.

Annons
Annons

10 / 11

Hallå världen!

av Bana Alabed
Övers: Maria Store
Libris
9-12 år

Den syriska sjuåringen Bana Alabeds rop på hjälp spred sig från den belägrade staden Aleppo till resten av världen hösten 2016. Twitterinlägg som ”We are not armed, why do you kill us?” skakade om det ”andrum” som inte bara Sverige befann sig i vid tiden. I detta viktiga tidsdokument skildrar Bana och hennes mor hur det är att leva under belägring och att tvingas lämna allt man älskar.

Annons
Annons

11 / 11

Vi skulle segla runt jorden

av Elisabeth Widmark (bild), Anna Sundström Lindmark (text)
Natur & Kultur
12–15 år

Denna grafiska roman fångar alldeles lysande – och ur ett barns perspektiv – den tomhet och de frågor som blir kvar.

Pappa mår inte bra, han sover och sover, när han inte bygger på sin båt. Tvätthögarna växer, det finns ingen mat i kylen. Och sen en dag är pappa borta. De hittar honom på stranden, men det är för sent. Fyra personer tar sitt liv varje dag i Sverige. Två tredjedelar av dem är män. Denna grafiska roman fångar alldeles lysande – och ur ett barns perspektiv – den tomhet och de frågor som blir kvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons