Annons

10 saker du behöver veta om EU-resultatet

Reaktioner på Liberalernas valvaka.
Reaktioner på Liberalernas valvaka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU-valet bjöd på både överraskningar och stora förändringar. SvD listar här de viktigaste sakerna du behöver veta om valresultatet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 7

SD:s Jimmie Åkesson firade resultatet.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 7

Centerns Annie Lööf och Fredrik Federley.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 7

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på valkvällen att hans parti vill gå med i partigruppen ALDE.

Foto: AP Bild 4 av 7
Foto: Martin Meissner/AP Bild 5 av 7

Marine Le Pen.

Foto: Thibault Camus/AP Bild 6 av 7

Förre Ukip-ledaren Nigel Farage.

Foto: TT/AP Bild 7 av 7
Bild 1 av 1

Rysare för L – klarade spärren med en hårsmån

Strax efter midnatt på valnatten hade alla svenska valdistrikt räknats, förutom de så kallade uppsamlingsdistrikten där sena förtidsröster och utlandsröster ingår. Liberalerna hade då 4,1 procent, ett resultat som gör att partiet får behålla ett mandat i Europaparlamentet.

Visserligen kommer tiotusentals förtidsröster att räknas på onsdagen, men experter som SvD varit i kontakt med anser att det mesta talar för att L inte kommer att falla under fyraprocentsspärren.

Enligt Valmyndighetens statistiker räcker det att L får 1,8 procent av förtidsrösterna, om det gjorts lika många sena förtidsröster som 2014.

L:s partigrupp ALDE kommer dock att få förstärkning ändå, och ökar från 67 mandat till 109 mandat. Till stor del beror det på att Emmanuel Macrons parti La Republique en marche anslutit sig till ALDE.

Annons
Annons

SD:s Jimmie Åkesson firade resultatet.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

Centerns Annie Lööf och Fredrik Federley.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2

Feministiskt initiativ hamnar däremot med god marginal under spärren – och får enligt det preliminära resultatet 0,8 procent av rösterna och förlorar därmed sitt mandat.

SD ökade mest – men blev bara tredje störst

SD:s Jimmie Åkesson firade resultatet.
SD:s Jimmie Åkesson firade resultatet. Foto: Anders Wiklund/TT

I flera opinionsmätningar inför EU-valet har SD varit det näst största partiet, och rentav sett ut att hota S om platsen som största parti. När rösterna var räknade under valnatten visade det sig att SD – precis som i riksdagsvalet i höstas – får nöja sig med en tredjeplats, med 15,4 procent mot Moderaternas 16,8 procent.

Resultatet är dock en klar förbättring jämfört med 2014 års resultat på 9,8 procent, vilket gör att SD får tre mandat i stället för två.

– Jag har varit väldigt orolig de här veckorna som har varit att våra väljare ska stanna i soffan i stället för att gå och rösta. Uppenbarligen har vi fått med oss många, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Konflikten mellan C och KD fördjupades

Centerns Annie Lööf och Fredrik Federley.
Centerns Annie Lööf och Fredrik Federley. Foto: Pontus Lundahl/TT

I januari ingick Centerpartiet och Liberalerna ett budgetsamarbete med den rödgröna regeringen, vilket lett till nya konflikter mellan de borgerliga partierna. De senaste veckorna har ordstriderna varit särskilt hårda mellan C och KD.

Annons
Annons

Toppkandidaten Fredrick Federley (C) skrev bland annat i en text att KD ”tvekar mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”, vilket lett till hårda motangrepp från KD.

Enligt det preliminära valresultatet är båda partierna vinnare – men C i större mån än KD. C ökar med 4,3 procentenheter till 10,8 procent, medan KD ökar med 2,7 procentenheter till 8,7 procent.

Röstrekord i Europa och Sverige

Valdeltagandet har sjunkit i flera år i rad, men nu tycks trenden vara bruten.

– Det här går mot det högsta valdeltagandet på 20 år, säger presschefen Duch Guillot i Bryssel.

För Sveriges del ser det också ut att bli rekord. 53,3 procent av de röstberättigade har röstat, enligt preliminära siffror.

I bland annat Tyskland, Spanien, Polen, Ungern och Rumänien var deltagandet klart högre än i det senaste valet 2014. I några av länderna var siffran tio procentenheter högre.

2014 var valdeltagandet 51 procent totalt, men kommer nu landa strax över det när alla röster är räknade.

En grön våg svepte över Europa

Efter reklamen visas:
Kuylenstierna: "Vi kommer se en mycket mer ambitiös klimatpolitik"

Den miljöpartistiska partigruppen Gröna/EFA gick starkt framåt, och ökade antalet mandat från 52 till 69 enligt det preliminära valresultatet. I Tyskland ökade De gröna från 10,7 procent till 20,7 procent.

– Det är första gången som klimatförändringarna har spelat en så stor roll i ett val, säger Robert Habeck, partiordförande för De gröna.

I exempelvis Irland ökade Gröna partiet från 5 procent till omkring 15 procent.

I Sverige var det dock annorlunda. Här backade Miljöpartiet från 15,2 procent till 11,4 procent enligt det preliminära resultatet, och MP tappar därmed två av sina fyra mandat. MP:s resultat är dock en klar förbättring jämfört med prestationerna i nationella opinionsmätningar, och även betydligt bättre än i förra årets riksdagsval, då MP fick 4,4 procent.

Annons
Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på valkvällen att hans parti vill gå med i partigruppen ALDE.

Foto: AP Bild 1 av 1

MP-parlamentarikern Max Andersson bytte i februari parti till nystartade Vändpunkt, som dock inte klarade sig över fyraprocentsspärren.

Storkoalitionens tid förbi – konservativa och socialdemokrater tappade

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på valkvällen att hans parti vill gå med i partigruppen ALDE.
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på valkvällen att hans parti vill gå med i partigruppen ALDE. Foto: AP

Valresultatet ger ett mer splittrat och polariserat parlament med nya maktförhållanden.

Den samlade Europahögern tappar rejält, men blir ändå största enskilda partigrupp i EU-valet med 180 mandat av totalt 751. Det gäller alltså partigruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Näst största partigruppen, socialdemokratiska S&D, tappar också och får 146 mandat.

EPP och S&D har hittills haft en egen majoritet tillsammans, men den förlorar de nu.

Liberala gruppen ALDE (där C och L ingår) och den gröna partigruppen EFA (där MP ingår) ser i  stället ut att få nya vågmästarpositioner. ALDE går framåt och är tredje största partigrupp med 109 mandat.

EU-skeptiker på frammarsch

Efter reklamen visas:
Gunilla von Hall: "Italienarna är helt uppgivna – stort missnöje"

Högerpopulister i Europa har firat stora segrar när resultaten trillat in, men det har trots allt gått sämre än vad många spekulerat i. Vissa bedömare räknade med att en tredje del av mandaten skulle tillfalla den skaran. Så blev det inte.

Dock är Ungerns Viktor Orbán och hans parti Fidesz fortfarande i en klass för sig. Partiet fick 52 procent av rösterna. Orbán är fortfarande medlem i partigruppen EPP även om partiet för tillfället är avstängt.

Annons
Annons
Foto: Martin Meissner/AP Bild 1 av 2

Marine Le Pen.

Foto: Thibault Camus/AP Bild 2 av 2

EU-kritiska och främlingsfientliga Lega blir största parti i det italienska EU-valet. Lega landar på ett stöd på 34 procent enligt det preliminära valresultatet. En historisk toppnotering för partiet.

Vid valet 2014 kom tyska nynazistiska NPD in i EU-parlamentet, men nu står det klart att partiet fick inte behålla den platsen.

Historiskt dåligt för S i Tyskland

Foto: Martin Meissner/AP

De tyska socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val och landar på 15,8 procent. Det är nästan en halvering jämfört med EU-valet 2014, då tyska SPD fick 27,3 procent av rösterna.

– Extremt nedslående, säger den socialdemokratiska partiledaren Andrea Nahles om valresultatet.

Även i flera andra länder backar socialdemokraterna, och den socialdemokratiska partigruppen S&D backar från 191 mandat till 146.

Spanien är nu det enda av EU:s större medlemsländer där ett socialdemokratiskt parti blir störst. Spanska PSOE hade knappt 33 procent när de flesta av rösterna var räknade. I grannlandet Portugal fick socialdemokraterna drygt 33 procent.

I Tyskland blev Socialdemokraterna tredje störst, efter kristdemokratiska CDU/CSU och De gröna. Merkels CDU/CSU backade, och fick i det preliminära valresultatet 28,9 procent av rösterna jämfört med 35,3 procent i valet 2014.

Duellen: Le Pen slog Macron

Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: Thibault Camus/AP
Annons
Annons

Förre Ukip-ledaren Nigel Farage.

Foto: TT/AP Bild 1 av 1

Det blev Marine Le Pen som tog hem duellen mot Emmanuel Macron i det franska EU-valet, vilket nu gör att det står 1–1 i valsegrar mellan dem (Macron vann som bekant presidentvalet).

Valresultatet hittills visar att Marine Le Pens parti Nationell samling återigen blir landets största parti i EU-valet — precis som när man hette Nationella fronten 2014.

Nationell samling får 23,3 mot 22,4 för president Emmanuel Macrons La Republique en marche (LREM).

Där bakom ligger de gröna på 13,5 procent, som går starkt framåt, före Republikanerna på 8,5 procent.

2014 deltog 42 procent av fransmännen i valet. I år ökade det till 50,1 procent.

Succé för nytt Brexit-parti

Förre Ukip-ledaren Nigel Farage.
Förre Ukip-ledaren Nigel Farage. Foto: TT/AP

2014 var Nigel Farage störst med partiet Ukip i det brittiska EU-valet. 2019 verkar bli hans år igen, med hans nya Brexit-parti.

”The Brexit Party” har bara ett mål – att Storbritannien ska lämna EU.

Partiet tros totalt få drygt 30 procent av rösterna och väntas dessutom bli ett av de största enskilda partierna i EU-parlamentet, tillsammans med tyska CDU och italienska Lega.

Näst störst väntas Liberaldemokraterna bli, medan mycket svaga siffror är på gång för landets två traditionella storpartier, Tories och Labour.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons