Annons

10 turistattraktioner som misslyckades

Konkurrensen om sommarturisterna är stenhård och just nu planeras ett flertal storsatsningar som ska locka besökare till landets kommuner. Men storslagna planer resulterar inte sällan i fiaskon och miljonnotor för skattebetalarna. Här är tio exempel på både svenska och utländska turistattraktioner som havererat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Seph Lawless/REX Shutterstock

Medeltidens värld i Götene.

Foto: I99pema

1 / 10

Foto: Seph Lawless/REX Shutterstock

Medeltidens värld i Götene

Medeltidens värld i Götene.
Medeltidens värld i Götene. Foto: I99pema

I svallvågorna av Jan Guillous succéromaner om riddaren Arn beslöt västsvenska Götene kommun att storsatsa på en nöjespark med medeltidstema.

Men parken som skulle bli ett uppsving för kommunen blev i stället ett fiasko som kostade skattebetalarna över 100 miljoner kronor. 2008 öppnades ”Medeltidens värld” – men redan andra året hade parken bara en fjärdedel av de betalande gäster de förväntade.

Men i stället för att sätta stop valde kommunen att satsa ytterligare genom att ta in företagaren Bert Karlsson som extern konsult. Hans lösning var bland annat att bygga en gigantisk, rosa sagoborg som uppfördes som ett svartbygge. Två år senare stängdes parken.

2013 såldes byggnaderna – och artisten Martin ”E-type” Eriksson köpte flera av dem till en planerad medeltidsby.

Annons
Annons
Foto: Stefan Estassy

2 / 10

Dragon Gate i Älvkarleby

Foto: Stefan Estassy

2004 lanserade miljardären Jingchun Li idén om Dragon Gate – ett gigantiskt komplex i kinesisk stil vid E4:an. Det skulle inte bara bli hotell och restaurang utan en komplett turistattraktion med Kung Fu-tempel, köpcentrum och en utställning med Terrakottakrigare.

Men redan under byggnationen stötte planerna på problem. De kinesiska arbetarna tjänade 17 kronor i timmen och fick använda byggställningar i bambu. Efter många om och men öppnade restaurangen – men trots två storslagna invigningar förblev hotellet stängt. I våras gick Jingchun Li, som ska ha lagt ut minst 200 miljoner på bygget, ut med att komplexet ska säljas.

Redan innan planerna på Dragon gate hade Älvkarleby kommun förlorat 40 miljoner på hotellet som byggdes om till Dragon Gate. Hur mycket kommunen lagt ner på bland annat arbetstimmar och delegationer till Kina sedan 2004 är oklart.

Annons
Annons
Foto: David J

3 / 10

Fun City i Varberg

Foto: David J

Fun City var ett populärt nöjesfält för Varbergsbor och turister under många år – men nu har det förvandlats till ett ödeland med förfallande åkattraktioner och alggröna bassänger.

Parken utanför sommarstaden innehöll under storhetstiden berg- och dalbana, vattenland och en mindre djurpark. Men bakom fasaden kritiserades parken för låga löner, dålig djurskötsel och farliga rutschkanor.

Efter ett par dåliga år i början av 2010-talet bommade anläggningen igen. Kvar blev den förfallande anläggningen, som på bilder liknar kulisser från en skräckfilm. Nu har ett konsortium av fastighetsägare köpt Fun City och planerar att bygga ett bostadsområde på platsen. Fun City var privatägt.

Annons
Annons

4 / 10

Stockholms Tivoli

1850 grundades Stockholms Tivoli på södra Djurgården i Stockholm. Under storhetstiden möttes besökare av jonglörer, lindansare, fyrverkeriartister, karuseller, teatrar, apor, elefanter och en "boxande känguru". Den främsta attraktionen var en av Stockholms första offentliga dansbanor.

På 1880-talet fick dock Stockholms Tivoli konkurrens av den lilla uppstickaren Gröna lund – och många av Stockholms arbetare valde Grönan.

En kritisk skribent från Kalmar tidning beskrev Gröna Lund på följande sätt. ”Inträdet dit war fritt, hwarför ockfå stället besöktes af en mängd slödder, och regelbundet hwarje söndag utgjorde tummelplatsen för wilda slagsmål”.

Konkurrensen gjorde att Stockholms Tivoli försökte locka till sig en borgerlig publik. Men i början av 1900-talet stängde verksamheten – och det växande Skansen köpte området 1901.

Annons
Annons
Foto: Moralist

5 / 10

Salvestaden i Kalmar

Foto: Moralist

1997 sände SVT sommarlovsprogrammet ”Salve”, som utspelades i medeltidsmiljö vid Kalmar slott. Kulisserna från det populära barnprogrammet användes därefter till att bygga en medeltidsby bredvid slottet.

Det var Inledningsvis en succé och kommunen storsatsade för att göra bygga en permanent ”Salvestad” utanför Kalmar. Men när attraktionen stod färdig 2004 kom inte ens en tredjedel av de 75 000 besökare som vd:n förväntat.

Redan 2006 sålde kommunen projektet och hade då gjort en förlust på omkring 10 miljoner kronor. Köparen lyckades inte vända trenden – och några år senare lades Salvestaden ner.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

6 / 10

Prypjat, Ukraina – slogs ut av Tjernobyl

Foto: Henrik Montgomery/TT

1 maj 1986 planerades en storslagen invigning av en ny nöjespark i den sovjetiska staden Prypjat i samband med arbetarnas dag.

Men fem dagar innan premiären, drabbade det närliggande kärnkraftsverket Tjernobyl av den värsta härdsmältan i världshistorien. Staden, som ligger i nuvarande Ukraina, evakuerades – och åkattraktionerna lämnades att förfalla.

Nu har naturen återtagit stora delar av parkområdet och skapat en märkligt apokalyptiskt stämning. Det stillastående pariserhjulet med gula korgar har blivit en symbol för katastrofen i Tjernobyl.

Annons
Annons
Foto: Seph Lawless/REX Shutterstock

7 / 10

Orkanen Katrina slog ut Six Flags, New Orleans, USA

Foto: Seph Lawless/REX Shutterstock

Six Flags-parken var en stor succé när den invigdes 2003. I typisk amerikans stil fylldes den med gigantiska berg- och dalbanor, temaområden och överdådiga attraktioner.

Men två år senare drabbades New Orleans av orkanen Katrina och nöjesfältet fick evakueras tillsammans med resten av staden.

Parken översvämmades av bräckt vatten som inte sjönk undan på en dryg månad. Trots flera planer på att sanera platsen är den fortfarande fylld av rostiga stålskelett, flagnande skyltar och kullvälta byggnader.

Annons
Annons
Foto: IBL

8 / 10

Spreepark, Berlin, Tyskland

Foto: IBL

1968 öppnades Kulturpark Plänteerwald i Östberlin. Efter murens fall förvandlades den till Spreepark, fick nya attraktioner och besökarna strömmade till.

Men luftslottet pyste snart ut. 2001 flydde ägaren Norbert Witte landet för att undvika konkurs och utredning om bedrägeri. Han tog med sig flera åkattraktioner till Lima i Peru för att kunna bygga ett nytt nöjesfält där.

När även det misslyckades beslutade han att använda attraktionerna på ett kreativt sätt. 2004 dömdes Witte till sju års fängelse efter att ha försökt smuggla in 200 kilo kokain till Tyskland i pelarna till en flygande mattan-attraktion. I dag går det guidade turer i den förfallna parken.

Annons
Annons
Foto: TheBushAdministration

9 / 10

Takakanonuma Greenland, Hobara, Japan

Foto: TheBushAdministration

Första gången parken blev tvungen att stänga var 1975. Enligt vissa berodde det på reparationsbehov – men andra menade att det berodde på att ett stort antal människor dött i åkattraktionerna.

1986 öppnade parken igen men stängdes 1999 på grund av ökad konkurrens från bland annat Disneyland som öppnat i Japan. Officiellt är parken nu riven, men det finns de som hävdar att den fortfarande finns kvar under ett täcke av tät grönska.

Annons
Annons
Foto: unknown

10 / 10

Holy Land, Connecticut, USA

Foto: unknown

På 1950-talet närde amerikanen John Greco en dröm om att bygga ett kristet nöjesfällt. Efter ett påstått samtal med Gud började han bygga parken i den lilla staden Waterbury i Connecticut.

På egen hand uppförde han sin hyllning till det heliga landet med gigantiska kopior av Jerusalem och Betlehem. Under 60- och 70-talen hade parken sin storhetstid och kunde dra upp till 40 000 besökare årligen.

Men 1986 dog Greco – och sedan dess har parken förfallit. Det har florerat rykten om att det spökar på området, något som späddes på 2010 efter att en tonåring blev våldtagen och mördad i närheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons