Annons

100 miljarder gick upp i rök – börsrysare väntas i höst

Göran Persson under Swedbanks extrainsatta stämma i somras.
Göran Persson under Swedbanks extrainsatta stämma i somras. Foto: Claudio Bresciani/TT

Göran Persson och Torbjörn Magnusson, nyvalda ordföranden i Swedbank respektive Nordea, har haft en iskall sommar. 100 miljarder har gått upp i rök på tre månader och börskurvorna pekar brant nedåt. Och hösten kan bli en rysare, tror en börsexpert.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Magnusson, Nordea.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.

Foto: Erik Simander/TT

Göran Persson valdes till ny ordförande i Swedbank den 19 juni i år. Sedan dess har aktien fallit 10 procent. Bättre start hade den tidigare statsministern nog hoppats på.

Men Göran Persson är inte ensam. En sammanställning SvD har gjort över storbankernas kursutveckling de senaste tre månaderna visar på en dyster historia.

Under sommaren har en rad signaler kommit som indikerar sämre tider.

Nordea är sämst. Bankens aktiekurs har fallit hela 17 procent sedan i mitten av maj. Därefter kommer Swedbank med en nedgång på 12 procent.

Handelsbanken och SEB har klarat sig något bättre men visar också på ilsket rött – minus 9 respektive 6 procent under tremånadersperioden.

Sammantaget innebär det att drygt 100 miljarder kronor har gått upp i rök på tre månader – mätt på marknadsvärdet de fyra storbankerna hade i maj.

– Bankaktier är lite av ett lackmuspapper för hur man tror att ekonomin ska utvecklas i sin helhet framöver. Och under sommaren har en rad signaler kommit som indikerar sämre tider. Det slår direkt mot bankerna, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.

Annons
Annons

Torbjörn Magnusson, Nordea.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.

Foto: Erik Simander/TT
Torbjörn Magnusson, Nordea.
Torbjörn Magnusson, Nordea. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hon pekar på att de långa räntorna har sjunkit kraftigt under sommaren. Allt fler tror också att centralbankerna kan komma att sänka räntan ytterligare i höst.

Sänkta räntor är alltid dåliga nyheter för bankerna. Då blir det svårare för dem att tjäna pengar.

– Parallellt med det här har storbankerna fått allt mer konkurrens på bolånemarknaden. Där har man tidigare kunnat tjäna mycket pengar. Nu är läget ett annat, säger Johanna Kull.

Men det är inte bara den här sommaren som har gått i moll för Johan Torgeby, vd SEB, Casper von Koskull, avgående vd Nordea, Carina Åkerström, nyutsedd vd Handelsbanken och Anders Karlsson, tf vd i Swedbvank.

Det har varit motvind länge nu. Nordeas aktiekurs har rasat över 40 procent de senaste två åren. Samma sak för Swedbank, kring 40 procent.

Handelsbanken aktieägare har fått se kursen falla över 20 procent sedan augusti 2017 och SEB 14 procent.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank. Foto: Erik Simander/TT

Och Johanna Kull tror att det kommer bli värre innan det blir bättre.

– Att kurserna har fallit betyder tyvärr inte att de inte kan falla ytterligare. Det är en tuff marknad just nu. Bankerna kommer i höst pressas av en rad omvärldsfaktorer, negativa konjunktursignaler och ett rekordlågt ränteläge, säger hon.

För Swedbank är läget speciellt. Våren var kaotisk med det stora avslöjandet om misstänkt penningtvätt. Det tvingade bort både vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark under dramatiska former. Aktiekursen var stundtals i fritt fall.

Annons
Annons

Under sommaren kom Swedbank med en stark kvartalsrapport som visade på bra lönsamhet. Men det hindrade inte att kursen ändå backade kraftigt.

Det låg i korten att man skulle göra den här förändringen.

Skälet var att Swedbank meddelade att man ändrar sin utdelningspolicy. Istället för att dela ut 75 procent av vinsten till aktieägarna ska man framöver bara dela ut 50 procent till aktieägarna.

Det fick aktieinvesterarna att surna till.

– Det låg i korten att man skulle göra den här förändringen. Det handlar om att stärka bankens kapitalsituation inför eventuellt kommande sanktioner från FI och framför allt tänkbara böter från amerikanska myndigheter i kölvattnet av misstänkt penningtvätt, säger Johanna Kull.

Samtidigt som Göran Persson ska hantera allt kring penningtvättshärvan ska han rekrytera en ny vd. Det börjar bli bråttom. Innan en ny vd är på plats blir det svårt att sätta full gas framåt.

Samma läge gäller för Nordea. Casper von Koskull har flaggat för att han avser att gå i pension i slutet av 2020. Innan dess måste nya ordförande Torbjörn Magnusson ha hittat en ny vd i banken, som är Nordens överlägset största men också sämsta, i alla fall mätt i avkastning på eget kapital.

Nordea och vd Casper von Koskull levererade en svag halvårsrapport i somras. En i en lång rad av dåliga rapporter som gjort aktieägarna besvikna. Både räntenettot och rörelseresultatet var under förväntan.

Vd:n var själv besviken:

”Vår prestation är inte tillfredsställande och det krävs ytterligare åtgärder för att stärka det finansiella resultatet”, skrev von Koskull i vd-ordet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons