Annons

100 miljoner till forskning om corona i vårbudgeten

C-toppen Anders W Jonsson utlovar nya pengar till coronaforskning som en del av den kommande vårbudgeten.
C-toppen Anders W Jonsson utlovar nya pengar till coronaforskning som en del av den kommande vårbudgeten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen har gjort upp med C och L om en satsning på coronaforskning. Pengarna ska gå till redan påbörjade projekt för att hitta vaccin och läkemedel mot coronviruset – eller till forskare som snabbt kan ställa om sin forskning i kampen mot smittan.

Under strecket
Publicerad

På onsdag nästa vecka, den 15 april, presenteras vårbudgeten. I ändringsbudgeten för i år, som regeringen har förhandlat fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, finns ett tillskott på 100 miljoner kronor specifikt riktat mot coronaforskning.

Pengarna kommer att fördelas via Vetenskapsrådet och vara sökbara både för redan pågående projekt och för andra forskare som vill hjälpa till och bidra i kampen mot corona.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson hoppas att det här kommer att snabba på och skala upp coronaforskningen i Sverige.

– Det jag ser framför mig är att de som redan är på gång med coronaforskning ska få ytterligare muskler och kanske att de som är inriktade på ett annat virus ska kunna ställa om sin forskning till det som just nu är absolut mest nödvändigt för Sverige och världen, säger han till SvD.

Pengarna kommer att kunna göra nytta på flera fronter menar Jonsson, som vid sidan av politiken även arbetar som läkare. Han framhåller att Sverige redan i dag är världsledande på området.

– Jag hoppas att den framstående virusforskningen som vi har i Sverige kan sättas på fötterna, så att vi förhoppningsvis får fram antivirala läkemedel, får fram passiva immunterapier och får fram vaccin mot corona, säger han.

Anders W Jonsson förutsätter att förslaget kommer att röstas igenom i riksdagen och uppmanar därför forskare att omgående planera för att kunna utöka sin verksamhet.

– Jag tror ingen av de andra partierna kommer att säga nej till det här. Så snart finns det 100 miljoner hos Vetenskapsrådet. Det är en tydlig signal till svenska forskare att redan nu fundera på vilka projekt man vill söka pengar för, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons