Annons

12 grymma uppfinningar som kan rädda världen

Kläder av sur mjölk, solcellsblommor i rabatten, insekter i brödet och solpaneler på fasaden. Det kan vara framtiden när klimatet ska räddas. SvD Näringsliv listar innovationer vars grundare tänkt utanför ramarna – och hoppas kunna rädda världen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Teigen, Trond Reidar/TTBild 1 av 1

1 / 12

Återvinn fotbollsplanen

Foto: Teigen, Trond Reidar/TT

Fotbolls-EM är över – men fotbollsfebern lär fortsätta. Mitt i yran vill nog få dock tänka på konstgräsets miljöpåverkan, men danska företaget Re-matchs grundare kunde nog inte låta bli i expertsoffan hemma framför tv:n. Re-match har nämligen specialiserat sig på att återvinna konstgräs.

Konstplanerna skapar stora mängder plastavfall som Re-match har hittat en metod för att återvinna i stället för att gräset bränns eller hamnar på deponi. Enligt företaget är det möjligt att ta till vara 99,9 procent av en förbrukad fotbollsplan.

Annons
Annons
Foto: ÅlandsbankenBild 1 av 1

2 / 12

Betalkortet som räknar ut köpets klimatpåverkan

Foto: Ålandsbanken

Ålandsbanken har tagit fram ett nytt betalkort som inte bara visar dina ekonomiska vanor – utan även vilken klimatpåverkan du genererar varje gång kortet dras i läsaren.

Uträkningen sker med hjälp av en metod som banken har utvecklat tillsammans med Mastercard och KPMG. Kortet känner av vad det är för typ av affär du handlar i, exempelvis om det är en klädaffär eller en blomsteraffär. Sedan räknar den ut ditt köps klimatpåverkan utifrån kostnaden för ditt köp och redovisar hur stora koldioxidutsläpp din helgshopping har genererat. Kortet lanseras på Åland och i Finland under sommaren, men beräknas komma till Sverige under hösten.

Kortet är biologiskt nedbrytbart.

Annons
Annons
Foto: SiemensBild 1 av 1

3 / 12

Eldrivna flygplan

Foto: Siemens

I början av juli testkörde Siemens det eldrivna planet vars motor enligt Siemens sätter rekord i genererad kraft kontra motorns vikt. Planet på bilden drivs av en 260 kilowatt motor som väger endast 50 kilogram.

Siemens utveckling av flygplan som drivs på el görs i ett omfattande samarbete med Airbus. Planet med rekord-motorn är ett mindre plan, utan plats för passagerare. Men de båda företagen hoppas att även större flygplan kan vara delvis eldrivna kring år 2030.

Annons
Annons

Entreprenören Josefin Strömberg vill få svenskarna att äta malda insekter.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

4 / 12

Baka bullar på insekter

Entreprenören Josefin Strömberg vill få svenskarna att äta malda insekter.
Entreprenören Josefin Strömberg vill få svenskarna att äta malda insekter. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD har tidigare berättat om entreprenören Josefin Strömberg som vill få svenskarna att äta malda insekter. Nu har hon kommit igång med sitt företag Qvicket och den som vill kan nu baka bullar och bröd på mjöl gjort på malda syrsor.

Varför äta insekter? Insekter har ett högt proteininnehåll och ett lågt koldioxidavtryck. Dessutom finns det väldigt gott om dem.

Annons
Annons
Foto: Rick Rycroft/APBild 1 av 1

5 / 12

Spindeln inspirerar textilbranschen

Foto: Rick Rycroft/AP

Inte bara livsmedelsföretag låter sig inspireras av insekter. My Hedhammar, professor vid Kungliga tekniska högskolan och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har grundat det spindelinspirerade företaget Spiber Technologies.

Företaget har lyckats härma spindelns produktion av den mycket slitstarka spindelväven. Resultatet är en silkesliknande tråd som företaget menar kommer kunna användas i industriell skala.

Användningsområdena är många men exempelvis kan materialet ha stor potential i textilindustrin för att skapa mer hållbart mode. Inom textilindustrin är en stor utmaning att ersätta bomullen, vars odlingar kräver mycket vatten. Bomullen är också på väg att bli en bristvara. Silkestråden är slitstark och kan produceras i vanlig rumstemperatur med hjälp av förnybara resurser.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

6 / 12

Kläder av sur mjölk

Foto: Henrik Montgomery/TT

Textilindustrin som sagt ivrigt efter nya, mer miljö- och klimatsmarta material. Företaget Qmilch eller Qmilk har en lösning som sticker ut – det använder sur, gammal mjölk.

Företaget använder mjölkprotein från mjölk som inte längre går att konsumera och som annars skulle ha slängts. Proteinet används för att producera ett textilfiber som är helt nedbrytbart. Enligt företaget går det åt maximalt två liter vatten för att producera ett kilo fiber. Mjölkfibern uppges också vara antibakteriell och passa bra för textilallergiker. Framställningen kräver inte heller några kemikalier.

Företaget är ännu i ett utvecklingsstadie, men ett annat material inspirerat av livsmedel som redan testats är fiber gjort av kokosnötter. En skaljacka som säljs av företaget Nau är gjort av fibrerna som uppges passa till just utomhuskläder eftersom de är slitstarka och har bra andningsförmåga.

Annons
Annons

Magnus Hjalmarsson Neideman

Foto: Svenska DagbladetBild 1 av 1

7 / 12

Solblomman – i din trädgård 2030?

Magnus Hjalmarsson Neideman
Magnus Hjalmarsson Neideman Foto: Svenska Dagbladet
Efter reklamen visas:
Solblomman Facebook

Solpaneler som genererar el har kanske de flesta hört talas om vid det här laget. Kanske har varenda hyreshus och villa några celler på taket framöver. Eller kommer gemene man ta det steget längre och sätta en Smartflower i rabatten?

Den 18 kvadratmeter stora solcellsblomman följer ljuset och fäller ihop sig när solen går ner. Du kan även ladda elbilen direkt i blomman.

Annons
Annons
Foto: The Original UnverpacktBild 1 av 1

8 / 12

Mataffären utan förpackningar

Foto: The Original Unverpackt

I dag hamnar många av våra plastpåsar i haven där de orsakar stora problem för marina arter. Att tillverka plast är också en process med klimat- och miljöpåverkan. För att komma åt problemet tog entreprenörsduon Sara Wolf och Miena Glimbovski fram konceptet bakom mataffären utan förpackningar. I den tyska mataffären The Original Unverpackt i Berlin säljs alla varor i lösvikt och hälls upp i papperspåsar. Förutom att förbruka färre plastförpackningar är tanken att kunden bara ska handla hem så mycket som hen behöver. På så sätt hoppas grundarna slå två flugor i en smäll och samtidigt minska hushållens matsvinn.

Projektet finansierades genom crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska. Vem som helst fick alltså bidra med små eller stora summor – grundarna fick in dubbelt så mycket som de behövde.

Annons
Annons
Foto: Seabin ProjectBild 1 av 1

9 / 12

Plastfångare på yachten

Foto: Seabin Project

Ett annan lösning som hoppas komma åt problemet med att våra hav förvandlas till soptunnor är projektet Seabin. Vid slutet av året hoppas grundarna Pete Ceglinski och Andrew Turton att deras marina soptunna ska finns på marknaden storskaligt i flera länder – målet är att varje båt ska ha den automatiska ”skräpfångaren”. De australienska surfarnas uppfinning blev en viral succé och har gett mer än 120 miljoner visningar, enligt den australienska nyhetssajten ABC.

Soptunnan fungerar så att den sänks ner i havet och suger i sig skräp tack vare en elektrisk pump. I tunnan finns ett filter där allt skräp fångas så att det sedan kan återvinnas.

På företagets hemsida går att läsa att den även kan placeras på lyxyachter.

Annons
Annons
Foto: Region GävleborgBild 1 av 1

10 / 12

Göteborgs stolthet spårvagnen i ny tappning

Foto: Region Gävleborg

Strax innan midsommar invigdes världens första smarta elväg. Och det skedde faktiskt här i Sverige. Teststräckan ligger stax väster om Sandviken på E16. Det är totalt 50 stolpar som, likt som för spårvagnar, förser tunga fordon på vägen med ström. Själva spårvagnstekniken har funnits i 120 år, enligt TT. Men den invigda teststräckan är första gången som en satsning av det här slaget görs för tungt lastade fordon (upp till 60 ton), på allmän väg och i höga hastigheter.

Textsträckan löper två kilometer och tanken är att fordonen laddar upp energi ute på de stora vägarna för att sedan gå över till drift på batteri när de kommer in i städerna.

Annons
Annons

Yvone Aroth och Brenda Acheng läser sina läxor i solcellslampans sken. Lampan kan lysa upp hela huset i flera timmar efter att ha laddats under dagen.

Foto: Peter AlestigBild 1 av 1

11 / 12

Solcellslampan ger barn utbildning

Yvone Aroth och Brenda Acheng läser sina läxor i solcellslampans sken. Lampan kan lysa upp hela huset i flera timmar efter att ha laddats under dagen.
Yvone Aroth och Brenda Acheng läser sina läxor i solcellslampans sken. Lampan kan lysa upp hela huset i flera timmar efter att ha laddats under dagen. Foto: Peter Alestig

SvD besökte i våras Kenya där solenergi växer kraftigt. Framförallt solcellslampor skapar nya möjligheter för vuxna och barn på landsbygden. I solcellslampans sken kan skolbarn läsa sina läxor efter mörkrets inbrott på kvällen och familjen slipper använda fotogenlampor med skadlig rök. Röken från fotogenet kan ge huvudvärk, yrsel, blodproppar, koncentrationssvårigheter och kolmonoxidförgiftning.

Men det största skälet till solcellslampornas succéartade intåg på den kenyanska landsbygden är inte förbättrade studieresultat eller hälsofördelar. Det är pengar – och tid, menar svensken Jesper Hörnberg, grundare av solcellsföretaget Givewatts som verkar i Kenya.

– Effekterna vi ser är enorma. Fattiga familjer i Kenya lägger mellan 10 och 40 procent av sin inkomst på fotogen. Kvinnorna lägger i snitt fyra timmar om dagen på att hämta bränsle, säger han.

Annons
Annons

Tekniken bakom de genomskinliga solpanelerna säljs via ASP:s dotterbolag som ägs tillsammmans med svenska Soltech Energy. Här Ben Wu, vd för ASP, tillsammans med Soltech Energys vd Fredric Telander.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

12 / 12

Svensk solteknik ska minska smog i Kina

Tekniken bakom de genomskinliga solpanelerna säljs via ASP:s dotterbolag som ägs tillsammmans med svenska Soltech Energy. Här Ben Wu, vd för ASP, tillsammans med Soltech Energys vd Fredric Telander.
Tekniken bakom de genomskinliga solpanelerna säljs via ASP:s dotterbolag som ägs tillsammmans med svenska Soltech Energy. Här Ben Wu, vd för ASP, tillsammans med Soltech Energys vd Fredric Telander. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kina satsar aggressivt på solenergi för att hantera akuta problem med luftföroreningar. Ben Wu:s solenergiföretag Advanced Solar Power säljer svensk solteknik i Kinas luftförorenade städer.

En av teknikerna som Ben Wu säljer i Kina är framtagen på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och integrerar solpanelerna i taket, genom att de ligger under takpannor i glas. Panelerna nås av solen tack vare att de är transparenta. På så sätt ska taket bli mer estetiskt tilltalande jämfört med när solpanelerna sätts upp ovanpå.

På sikt hoppas Ben Wu att transparenta solpaneler ska används som byggmaterial i fasader.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons