Annons

Göran Eriksson:125 dagar kvar vid helvetesgapet

Stefan Löfven och Ulf Kristersson har nu problem som påminner om den dramatik deras företrädare gick igenom. Under de kommande fyra månaderna kan varje felsteg slå sönder drömmen om att få regera efter valet.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

Foto: TTBild 1 av 1

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

Foto: TTBild 1 av 1
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Foto: TT

Hur vill Ulf Kristerson samtala om migrationspolitiken med Sverigedemokraterna?

Och hur klarar sig Stefan Löfven personligen i intervjuer och debatter, i jämförelse med Moderatledaren?

Med 125 dagar kvar till valet, mitt i det som ibland kallas ”lilla valrörelsen”, har båda statsministerkandidaterna skaffat sig problem som påminner om vad deras mycket mindre framgångsrika företrädare gick igenom.

Och därmed påminner de om hur fort det kan gå att rasera förtroendet för ett parti.

I fredags presenterade Stefan Löfven Socialdemokraternas nya och åtstramade migrationspolitik. I en intervju efteråt svarade statsministern på ett sätt som gav intryck av att partiet vill dra in rätten för barn till papperslösa att gå i skolan.

Annons
Annons

”Principen ska vara att om man fått ett nej så ska man inte kunna ta del av svensk välfärd” sa Löfven till TT. Men något S-förslag om att ta bort rätten till skolgång finns inte, och andra partiföreträdare fick ägna helgen åt dementier.

Från söndagens partiledardebatt i SVT fick Löfven med sig väldigt dåliga betyg, i mätningarna som gjordes efteråt. I Demoskops mätning för Expressen kom Löfven näst sist, med bara MP:s Isabella Lövin bakom sig.

Och i Novus mätning för SVT var S-ledaren inte i närheten av att vinna i något av kvällens fyra debattämnen.

Det finns en lång rad faktorer som förklarar varför Stefan Löfvens företrädare Håkan Juholt och Mona Sahlin tvingades sluta som S-ledare, men för båda gällde att deras personliga egenskaper och kompetens kom att ifrågasättas.

Håkan Juholt hade dessutom en förmåga att ge motstridiga och ibland felaktiga svar i intervjuer och vid offentliga framträdanden. Och när S-siffrorna började falla under Juholt, så föll de snabbt och långt.

Stefan Löfven är inte där ännu, men han måste se till att inte hamna i en situation där diskussionen om bristande personliga egenskaper och kompetens blir för dominerade.

Den risken verkar just nu inte vara överhängande för Moderatledaren Ulf Kristersson, som fick betydlig bättre betyg efter SVT-debatten. Kristersson var näst bäst (efter Jimmie Åkesson) i Novusmätningen, och han vann i Demoskop.

Moderatledarens debattstil – som kan sammanfattats med ”en vuxen i rummet” – har blivit en politisk megahit som alla försöker sampla, men med varierande framgång.

Annons
Annons

Ulf Kristersson har ju precis som Löfven en företrädare, Anna Kinberg Batra, vars fall föregicks av en lång och smärtsam politisk process där hennes personliga duglighet som partiledare ifrågasattes.

Men AKB:s fall föregicks också av att Moderaterna hade tappat rekordmånga väljare på rekordkort tid, sedan hon och partiledningen – där Kristersson ingick – i januari 2017 hade upphävt ”kontaktförbudet” med SD.

Och förklarat sig villiga att omedelbart fälla regeringen Löfven och ta över regeringsmakten. Både Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund var kritiska till det M-utspelet, och Lööf förklarade att hon inte ville ”slänga ut Sverige i politisk osäkerhet och politiskt cirkus”.

Under våren skulle sedan en flyktingström bestående av liberalt sinnade M-sympatisörer korsa gränsen till Centerpartiet.

Ulf Kristersson är inte där ännu. Men efter söndagens partiledardebatt sa han att SD inte ska vara uteslutna från samtalen om en ny uppgörelse om migrationen. En uppgörelse som Kristersson tycker ska bygga på att S och M kommer överens om en stram migrationspolitik.

Klockan fyra minuter över halv tre på måndagen tweetade Jan Björklund så här: ”Det behövs en bred migrationsuppgörelse mellan Alliansen och S. Otänkbart för mig att SD ingår i den”. Och Annie Lööf twittrade att ”SD inte kan diktera villkoren”.

Historien upprepar sig väl inte, varken för Löfven eller Kristersson, men skulle den göra det så börjar det nu bli försent. Så här nära valet är ett allvarligt felsteg troligen det sista.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons