Annons

13 brottsanmälningar i Almedalen – kan bli fler

Polisen i Almedalen uppger för SvD att man under fredagsförmiddagen hade 13 inkomna polisanmälningar gällande brott, där två fall rör misstänkt misshandel som hänt under Almedalsveckan i Visby. Nazister misstänks vara inblandade i flera fall.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ofredande, misshandel, störning av allmän ordning är några av de polisanmälningar som inkommit till polisen under Almedalsveckan i Visby. På fredagsförmiddagen fanns 13 polisanmälningar om brott listade.

Nazistgrupperingen på plats – med medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) – som är betydligt större till antalet än i fjol och har spridit oro bland Almedalens besökare.

– Men det kan komma in nya anmälningar så siffran kan komma att ändras. En person är hittills gripen för misstänkt misshandel den 4 juli, och anhölls sedan, säger Carina Skagerlind, kommunikatör vid polisen.

Hon säger också att varje brott som sker kan betraktas som ett misslyckade.

– Läget under Almedalen är ungefär som vi förväntade oss, men det betyder inte att vi är nöjda.

Annons
Annons

NMR, som för första gången ställer upp i riksdagsvalet, har spridit oro och ställt till med bråk.

I de två fall som gäller misstänkt misshandel är nazister inblandade. Det handlar om kvinnor som protesterat mot NMR men som då har fått utså fysiska påhopp.

– Han kom som en rugbyspelare och tacklade mig bakifrån. Jag flyger i backen och slår i bakhuvudet i stenläggningen. Och polisen griper honom direkt, säger Camilla Wagner, en 51-årig kvinna från Stockholm som är i Almedalen för att prata feminism och jämställdhetsfrågor, till DN.

SvD träffade Almedalsbesökaren Veronika Sandmon som hamnade i kläm under ett NMR-bråk, där en video också visar hur en av nazisterna slår hårt mot hennes arm. Hon blev väldigt skakad.

– Jag tittade honom rakt i ögonen och bara bad dem att sluta. Och då slog han mig, säger hon och valde att lämna Visby i förtid.

Under de dagar som NMR deltog under förra årets Almedalsvecka gjordes 18 polisanmälningar, bland annat för hets mot folkgrupp.

– När det gäller brottsanmälningar ser det hittills ut som det gjorde förra året. Det är på samma nivå, säger Carina Skagerlind.

Efter reklamen visas:
Nytt NMR-bråk i Almedalen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons