Annons

Ministern: Endast bordsservering tillåts

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson socialminister Lena Hallengren (S).
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten förbjuder allt utom bordsservering på restauranger, kaféer och barer för att stoppa smitta, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Under strecket
Publicerad

Nu förbjuds allt utom bordsservering på restauranger, kaféer och barer. Det meddelade Lena Hallengren (S) och Johan Carlson under tisdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Nu är det över 100 personer som vårdas eller har vårdats på landets intensivvårdsavdelningar. Det enda sättet för oss att klara av detta är att vi möter krisen tillsammans som ett samhälle, säger Hallengren.

Hallengren började pressträffen med att diskutera det kommande påskfirandet.

– Många planerar för några dagars ledighet. Vanligtvis är påsken en tid att träffa släkt och vänner. Årets påsk blir inte som vanligt. Vi har ett globalt utbrott av ett nytt virus och vi har spridning av det viruset i Sverige. Ni måste följa de skarpa rekommendationer som finns.

För att minska spridning av smitta krävs social distansering, enligt Hallengren.

– Försök att inte vara så nära, sitta tätt eller tränga ihop er. Använd telefon, videochatt, annan teknik för att hålla kontakt med släkt och vänner. Det gäller särskilt i kontakt med äldre personer och andra som är extra sårbara.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson närvarade också vid pressträffen. Även han betonade riskerna som finns med resandet under påsk.

– Det finns risker med resandet. Och alla som ska ut och resa måste ta sig en funderare och tänka ”är den här resan verkligen nödvändig?”

Annons
Annons

Nu förbjuds allt utom bordsservering på restauranger, kaféer och barer. Det meddelade Lena Hallengren (S) och Johan Carlson under tisdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Är man sjuk så ska man inte resa alls. Och den som reser ska inte besöka äldre släktingar och vänner, oavsett om man är frisk eller inte. Det menar Carlson. De som själva ingår i en riskgrupp ska särskilt noga överväga sitt resande.

– Man ska undvika aktiviteter som riskerar att smitta sprids, säger Carlson.

Nu förbjuds allt utom bordsservering på restauranger, kaféer och barer. Det meddelade Lena Hallengren (S) och Johan Carlson under tisdagen.
Nu förbjuds allt utom bordsservering på restauranger, kaféer och barer. Det meddelade Lena Hallengren (S) och Johan Carlson under tisdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

I dag fattade Folkhälsomyndigheten beslut om ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen i landet. Nu gäller därför endast bordsservering på restauranger, kaféer, nattklubbar och barer.

– Vi kommer att föreskriva att riskminimera verksamheten. Alla ägare måste göra en ordentlig plan för hur man ska minska smittspridningen i de utrymmen man själv disponerar, säger Johan Carlson.

Därför tillåts nu bara servering av mat och dryck till gäster placerade vid bord.

– Ingen barservering, inget ”häng”. Man tar emot sittande gäster och serverar vid bordet, säger Carlson.

Regionala smittskyddsläkare, i samråd med kommunen, kan stänga verksamheten om den inte uppfyller kraven som föreskriften ställer.

Folkhälsomyndigheten meddelar att deras ambition är att denna föreskrift träder i kraft så fort som möjligt.

– Förhoppningsvis redan i morgon, säger Carlson vid pressträffen.

Vad är problemet med just stående i baren?

– Fler och fler ställer sig bredvid varandra i barer, på ett oreglerat sätt. Om man i stället sätter sig vid ett bord med avstånd från de som sitter bredvid är riskerna betydligt lägre enligt vår bedömning, säger Carlson.

Beslutet påverkar inte hämtmat. Försäljningen av hämtmat kommer fortfarande att tillåtas.

Till sist meddelade Carlson att en nedstängning av förskolor och grundskolor fortfarande inte är aktuell och uppmanade till att aktiviteter för barn och unga fortfarande genomförs.

Carlson påminde också allmänheten om de rekommendationer som finns:

– Stanna hemma om du är sjuk, undvik arbete och sociala kontakter. Försök arbeta hemma om det går. Respektera de stängningar som gjorts.

Efter reklamen visas:
Inget barhäng på krogen – nya restriktioner
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons