Annons

Glad pristagare: ”Det här var inget jag väntat mig”

Jacqueline Woodson utsågs i januari till nationell läsambassadör i USA.
Jacqueline Woodson utsågs i januari till nationell läsambassadör i USA. Foto: Stephen Lovekin/IBL

Som barn hade hon svårt att hålla sig till sanningen. En lärare gav henne rådet att omvandla lögnerna till berättelser. Så föddes författaren Jacqueline Woodson, som nu belönas med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jacqueline Woodson

Foto: Stephen Lovekin/Ibl

Som liten hade Jacqueline Woodson huvudet fullt av berättelser och påhittade figurer.

– Jag hamnade ofta i knipa för att jag ljög så mycket. Men jag hade en lärare som sa till mig: "Ljug inte, skriv ner det i stället, så blir det fiktion”.

Nu har Jacqueline Woodson blivit en prisad författare. Hon skriver allt från småbarnsböcker till tonårslitteratur och böcker för vuxna.

Jacqueline Woodson är översatt till ett tiotal språk, dock finns hon ännu inte på svenska.

En av hennes mest hyllade böcker är självbiografin ”Brown girl dreaming”, som belönats med prestigefulla National Book Award. Det är en poetisk uppväxtskildring som utspelar sig på 1960- och 70-talen, men också ett stycke afroamerikansk historia berättad från gräsrotsnivå.

Jacqueline Woodson är översatt till ett tiotal språk, dock finns hon ännu inte på svenska. Men nu blir hon ett känt namn i Sverige när hon belönas med Alma-priset, som är ett pris till Astrid Lindgrens minne. Det är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, med en prissumma på 5 miljoner.

Annons
Annons

– Det brukar inte vara lätt att överraska mig. Men det här var inget jag väntat mig. Jag har tänkt på Alma-priset som ett enormt stort pris, säger hon i telefon från hemmet i Brooklyn. Hon låter både glad och tagen på rösten.

Hur beskriver du ditt författarskap?

– Jag skriver realistisk fiktion. Mina böcker handlar om vardagliga människor som lever vardagliga liv, och kämpar på. Det är starka, unga människor med många tankar. De försöker hantera den värld de hamnat i, oavsett om det är en värld av fattigdom, en värld av intolerans eller en värld där de förlorat någon de älskar.

Rasism, social orättvisa och sexuell identitet är återkommande teman.

Jacqueline Woodsons böcker är skrivna i jagform, ofta med ett kvinnligt perspektiv. Rasism, social orättvisa och sexuell identitet är återkommande teman. I hennes böcker kan man möta en deprimerad pappa, en tonåring i drogmissbruk och familjer med såriga relationer. Jacqueline Woodson säger att mycket av hennes författarskap kretsar kring hopp.

– Jag älskar att skapa romanfigurer som ger hopp till världen. Unga människor behöver det. Vi behöver det i våra liv. Det måste finnas hopp på något sätt i narrativet, säger Jacqueline Woodson som gärna talar om litteraturens förmåga att förmedla hopp och styrka.

Är det extra viktigt med hopp i dag?

– Det är alltid viktigt. Men det kan verka viktigare för oss i dag, eftersom vi lever i en galen tid, särskilt i USA. Men om man tittar tillbaka på historien har det alltid funnits svåra tider som människor har tagit sig igenom, tänk bara på slaveriet, spanska inkvisitionen och Förintelsen.

Annons
Annons

Jacqueline Woodson

Foto: Stephen Lovekin/Ibl

Som läsambassadör besöker hon bland annat barn som går i skolor med små resurser och tonåringar som befinner sig i ungdomsvård.

Jacqueline Woodson, som är född 1963, utsågs i januari till nationell läsambassadör i USA. Som läsambassadör besöker hon bland annat barn som går i skolor med små resurser och tonåringar som befinner sig i ungdomsvård.

– En del av prispengarna kommer jag att använda till att köpa böcker till dem, säger Jacqueline Woodson och lägger till att hon självklart ska komma till prisutdelningen. Hon har läst Pippi Långstrump många gånger, både som barn och för sina egna två barn, och ser fram att få komma till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Jacqueline Woodson blir den fjärde nordamerikanen som belönas med priset.

Alma-priset delas i år ut för sextonde gången. Jacqueline Woodson blir den fjärde nordamerikanen som belönas med priset. Pristagarna utses av en jury som väljer bland nomineringar från hela världen.

Boel Westin, juryns ordförande, säger att juryn gärna skulle se fler nomineringar från Afrika.

– Men när vi delar ut priset ska vi tänka i termer av konstnärlig kvalitet och att det ska vara någon som verkar i Astrid Lindgrens anda, vilket Jacqueline Woodson verkligen gör. Hon skriver mycket om människors lika värde. Hon skriver om familjen, solidaritet och medmänsklighet.

Jacqueline Woodson
Jacqueline Woodson Foto: Stephen Lovekin/Ibl
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons