Annons

Syrien kräver fördömande av Homsattack

Två självmordsattacker har riktats mot regeringsbyggnader i Syrien. Bilden från Homsprovinsen i fjol har dock ingen koppling till den aktuella händelsen. Arkivbild.
Två självmordsattacker har riktats mot regeringsbyggnader i Syrien. Bilden från Homsprovinsen i fjol har dock ingen koppling till den aktuella händelsen. Arkivbild. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Minst 42 människor, bland dem en hög militär chef, har dödats i två självmordsattacker mot regeringsbyggnader i centrala Homs i Syrien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regimen utlovar hämnd och kräver att oppositionen fördömer attackerna.

Uppgifterna om attackerna kommer från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien. Även statliga syriska medier bekräftar attackerna.

Byggnaderna som attackerades tillhör landets säkerhetstjänst och militära underrättelsetjänst. Chefen för den militära underrättelsetjänsten i provinsen finns bland de döda, enligt statlig tv. Mannen beskrivs som en nära allierad till landets diktator Bashar al-Assad, och den syriska regimen utlovar nu hämnd.

– Terroristattackerna mot Homs i dag var ett tydligt budskap till Genève från terrorismens beskyddare. Vi vill tala om för dem att budskapet är mottaget, och vi tänker inte låta det passera utan vedergällning, säger Bashar al-Jaafari, den syriska regimens sändebud vid de pågående fredssamtalen i den schweiziska staden.

Han kräver att alla representanter från oppositionen som finns i Genève fördömer attackerna, annars kommer de betraktas som "medbrottslingar till terrorism", hävdar al-Jaafari efter sitt senaste möte med FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Mistura å sin sida säger att attackerna är medvetna sabotage mot fredssamtalen.

– Alltid när vi försöker att ha samtal eller förhandlingar är det någon som försöker förstöra. Det var väntat, säger han.

Jabhat Fatah al-Sham, tidigare Nusrafronten, har tagit på sig attentatet.

Homs är landets tredje största stad och kontrolleras av regeringsarmén.

Fler än 310 000 människor har dödats i konflikten i Syrien sedan mars 2011.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons