Annons

14 miljoner kan dö: ”USA kan bli medansvarigt”

Pressen ökar mot kriget i Jemen. Internationella hjälporganisationer kräver att USA slutar att stödja den saudiskledda koalitionens krig i Jemen. Då kan miljoner jemeniters liv räddas, hävdar de.

Samtidigt visar siffror att 3 av 4 amerikaner är emot kriget.

Under strecket
Publicerad

Ett undernärt barn tas om hand på ett sjukhus i Hajjah-provinsen i Jemen.

Foto: Mohammed Mohammed Xinhua /AP Bild 1 av 1

Ett undernärt barn tas om hand på ett sjukhus i Hajjah-provinsen i Jemen.

Foto: Mohammed Mohammed Xinhua /AP Bild 1 av 1
Ett undernärt barn tas om hand på ett sjukhus i Hajjah-provinsen i Jemen.
Ett undernärt barn tas om hand på ett sjukhus i Hajjah-provinsen i Jemen. Foto: Mohammed Mohammed Xinhua /AP

14 miljoner människor riskerar att svälta ihjäl om de krigförande parterna inte ändrar kurs i Jemen. Det hävdar de fem hjälporganisationerna Rädda barnen, Norska flyktingrådet, International Rescue Committee (IRC), Oxfam America och CARE US i ett gemensamt uttalande.

Krigets parter har undergrävt Jemens ekonomi med åtgärder som fått inflationen att stiga i höjden samtidigt som landets valuta har kollapsat.

– Svält får inte användas som ett vapen mot Jemens civilbefolkning.

Organisationerna uppmanar också USA att pressa Saudiarabien och Förenade arabemiraten hårdare för att få dem att gå med på ett eldupphör.

De är inte ensamma. Enligt en opinionsundersökning beställd av IRC är 75 procent av amerikanerna emot vapenförsäljningar till Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Ännu fler – 82 procent – tycker att kongressen ska rösta för att stoppa eller minska vapenhandeln med de två staterna, enligt undersökningen som genomförts av Yougov.

Över 10 000 människor har dödats i kriget som började 2015 när en saudiskledd koalition grep in för att återinsätta landets regering, efter att de shiitiska huthirebellerna tagit över makten.

Sedan dess har stora delar av Jemens infrastruktur skadats: Bristen på mat och rent vatten har lett till undernäring och en förödande koleraepidemi.

Mer än två tredjedelar av Jemens befolkning på 27 miljoner är i dag beroende av bistånd och så många som 85 000 barn kan ha dött av svält och sjukdomar sedan kriget startade, enligt Rädda barnens uppskattning.

Om USA inte upphör med sitt militära stöd till koalitionen kommer ”USA att vara medansvarigt för vad som kan bli den största svältkatastrofen på årtionden”, enligt hjälporganisationerna.

Efter reklamen visas:
Jemen står inför svältkatastrof
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons