Annons

Sverige skriver inte på kärnvapenförbudet

Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Fredrik Persson/TT

Den svenska regeringen kommer i nuläget inte att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på en pressträff.

Under strecket
SvD, Nyhetsbyrån TT
Publicerad

Margot Wallström under fredagens pressträff.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

Sverige är med i alla möjliga sammanhang kring kärnvapennedrustning, säger Wallström, men tillägger att verkligheten är komplicerad.

Konventionstexten innehåller problematiska delar, säger utrikesministern, och pekar bland annat på att det inte finns en tydlig definition av vilka vapen det gäller.

– Regeringen kommer i nuläget inte att underteckna konventionen om förbud mot kärnvapen. Det innebär att vi inte kommer lägga fram det till riksdagen för ratificering. Vi kommer däremot bli observatör till konventionen för att bevaka och bidra tills dess utveckling, säger hon.

50 länder måste ratificera för att Sverige ska kunna bli observatör, i dagsläget har bara 23 länder gjort det.

På pressträffen får hon frågan om riksdagen måste godkänna Sveriges roll som observatör.

– Nej, det bedömer jag inte behövs. Men jag tycker att vi bör samtala med riksdagen om det också, säger Wallström.

Wallström bemöter även kritik om att Sverige ger upp kampen mot kärnvapen:

– Nej, det gör vi absolut inte. Vi kommer att vara observatör, vi kommer bidra till arbetet med en kärnvapenkonvention, säger Wallström.

Annons
Annons

Margot Wallström under fredagens pressträff.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

– Vi stänger inte dörren men det är så här verkligheten ser ut.

Margot Wallström under fredagens pressträff.
Margot Wallström under fredagens pressträff. Foto: Fredrik Persson/TT

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark tycker det är bra att regeringen, som han uttrycker, efter mycket lång tid kommit till insikt och den linje M förespråkar.

– Det som är problemet är att regeringen inte stänger helt, Margot Wallström har fortfarande kvar foten i dörren, säger han och syftar på utrikesministerns ord om att regeringen kan ompröva sitt nej senare.

Wallmark misstänker att interna konvulsioner i regeringen, S och MP, gjorde att regeringen utan förvarning valde en fredagseftermiddag i juli som lämplig tid för att ge besked, en tidpunkt då de flesta har semesterläget påkopplat.

Han understryker att regeringen måste förklara närmare för riksdagen vad rollen som observatör innebär

Liberalernas Allan Widman är positiv till regeringens besked säger han till SVT:

– Det är inte en dag för tidigt som beskedet kommer. Samarbetet med många länder hade försvårats om man hade skrivit under, säger han.

I augusti 2017 meddelade Margot Wallström (S) att S-MP-regeringens avsåg att underteckna avtalet. Det möttes av skarp kritik från samtliga allianspartier: M, KD, C och L. USA och Nato har varit starkt kritiska till att Sverige lutade åt att skriva under konventionen. Den amerikanska inställningen blev offentligt känd när SvD rapporterade om ett hemligstämplat brev från försvarsministern James Mattis till Peter Hultqvist (S).

I brevet varnade Mattis sin svenske kollega för att försvarssamarbetet mellan länderna kan påverkas negativt om Sverige undertecknar FN-avtalet. UD avfärdade då kritiken, framförd även av andra tunga Natoländer som Frankrike och Tyskland, och hävdade att ett undertecknande inte skulle skada vare sig Sveriges ”partnerskap med Nato” eller "bilaterala säkerhets- och försvarssamarbeten".

Texten uppdateras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons