Hälsa

15 anledningar till att 50 är bättre än 30

Glada nyheter till alla som närmar sig femtio – nu behöver du inte ha åldersnoja längre!

1. Du är “snygg för din ålder”
Om du tidigare sett dig själv som mindre attraktiv så är detta din tid att glänsa. Alla, snygg eller inte, drabbas av bieffekterna som kommer av åldrande. Skönhet omdefinieras och du kan vara trygg i att du ser ut som du gör, och att det är alldeles tillräckligt.

Annons

2. Du ryter ifrån
Vid den här åldern har du inga problem med att säga ifrån när servicen är dålig eller när den lokala mataffären spelar sexistisk musik. Du bryr sig helt enkelt inte, och du vet att du har rätt.

3. Du börjar trivas
Du slutar experimentera med trender och hittar det som funkar bäst för dig. Det resulterar i att du, från och med nu, kan börja utveckla din egen personliga stil utifrån vad du vet passar dig allra bäst.

4. Din frisör vet vad du vill ha
Efter alla år i samma stol har du numera utvecklat en relation med din frisör. Du behöver inte oroa dig för att hen ger klippet tio centimeter för mycket eller för att nyansen på färgningen blir fel – du kan lugnt luta dig tillbaka och lämna över dig själv i händerna på någon som vet vad du vill ha.

5. Du har inte längre FOMO (fear of missing out)
Du har bytt ut din rädsla för att missa en fest, en middag eller en utflykt mot att istället bäva inför att gå ut. Numera trivs du bättre hemma, med dina nära vänner eller med familjen.

6. Du har lärt dig av dina misstag
Vilket betyder att du faktiskt förstår konsekvenserna av att sänka åtta dry martinis på en kväll. Du har helt enkelt tröttnat på att vara bakis eller trött dagen efter, så du skippar den sista drinken och nöjer dig med det.

7. Du kan shoppa skönhetsprodukter
Du kan glatt gå loss på skönhetsprodukter utan att ha dåligt samvete. Speciellt ögonserum är din nya favorit. Krämer, oljor, droppar, tvålar… En ny värld öppnar sig och du behöver inte tänka två gånger innan du köper något som utlovar änglalik hy. Du förtjänar det.

8. Du får färre vänner
Låter kanske som en nackdel, men så är inte fallet. Ju äldre du blir, desto mer inser du vilka är dina riktiga vänner, vilka du egentligen vill umgås med och vilka du trivs med. Du håller sporadisk kontakt med de andra i din bekantskapskrets, men du känner dig inte längre lika tvingad att kämpa för er vänskap. Du är mer än nöjd med det du har.

9. Du börjar uppskatta din kropp
Så fort du har förlikat dig med insikten om att din kropp inte längre är densamma som den var när du var 20, så kommer allting kännas bättre. Numera är du glad över att den fungerar, att allt sitter som det ska, och i och med det kan du börja älska din kropp på riktigt.

10. Du är inte avundsjuk
Rikedom, kändisskap, skönhet… Avundsjuka är något du passerat för länge sedan. Du skulle kunna sitta bredvid drottningen själv och inte bry dig det minsta.

11. Rökning är inte lika coolt
Om det nu någonsin varit det.

12. Du slutar pressa i solen
Numera bryr du dig mer om din hälsa. Det är viktigare att skydda huden från solens farliga strålar än att komma hem med en djup bränna.

13. Du blir tillfrågad om råd
Vid någon punkt i livet går du från att vara den som kanske vet till den som utan tvekan vet. Yngre främlingar frågar dig gärna om råd och litar du att du har rätt. Du blir förvånad först, men sedan blir det ganska angenämt.

14. Du har slutat bråka
Istället analyserar du och lägger fram genomtänka strategier för att dina relationer ska funka. Skrik och bråk biter inte längre på dig, istället argumenterar du lugnt och klokt.

15. Du behöver inte låtsas gilla något
Numera slipper du få ångest över att du inte provar tillräckligt många saker, att du är tråkig eller att du inte är tillräckligt bra på något. Du kan enkelt säga att nej, jag vill inte ta på mig en våtdräkt och simma ut med valar. Jag tänker sätta mig med ett glas vin och en bok. Ses till middagen.

Till Toppen