Annons

15 år efter dödskrasch: ”Kriser svetsar samman”

Håkan Schwartz var först på plats efter flygolyckan i Optand 2004 som krävde fyra liv.
Håkan Schwartz var först på plats efter flygolyckan i Optand 2004 som krävde fyra liv. Foto: Malin Eriksson

Samtliga omkomna i flygolyckan utanför Umeå var medlemmar i den lokala fallskärmsklubben. För 15 år sedan var Östersunds fallskärmsklubb i en liknande situation när flera medlemmar dog i en flygkrasch.

Under strecket
Publicerad

Nio personer omkom i flygolyckan vid Storsandskär utanför Umeå på söndagen. De var alla medlemmar i Umeå fallskärmsklubb och hemmahörande i Västerbotten och Norrbottens län. Fallskärmshoppare från hela Sverige sluter nu upp för att stötta klubben.

För Håkan Schwartz, chefsinstruktör på Östersunds fallskärmsklubb, väcker olyckan minnen. En augustieftermiddag för 15 år sedan var det hans fallskärmsklubb som stod i centrum för Sveriges blickar när ett flygplan med sex fallskärmshoppare kraschade utanför Östersund. Fyra personer dog, tre överlevde. Håkan Schwartz var först på olycksplatsen.

– Jag stod inne i vår packlokal när hoppledaren kom in och sa att flygplanet kraschat. Jag tog min bil och körde mot haveriplatsen, parkerade så nära jag kunde och sprang genom skogen.

Han försökte få en överblick över scenen och var inställd på att rädda människor.

– Jag sökte runt flygplanet efter skadade och överlevande. Det fanns ingen där. Men det fanns spår efter att några hade tagit sig ur flygplanet och lämnat platsen. De hittades som tur var längs en skogsväg.

Annons
Annons

Av de fyra omkomna var tre personer medlemmar i Östersunds fallskärmsklubb, däribland piloten.

– I stora kriser svetsas människor samman. Vi fick otroligt mycket stöd från andra fallskärmshoppare i Sverige. Även om vi stod ensamma som klubb stod vi inte ensamma i Sverige, säger Håkan Schwartz.

Han berättar att Svenska fallskärmsförbundet erbjöd krishantering och var till stor hjälp. Efter söndagens olycka i Umeå har Håkan Schwartz varit i kontakt med den drabbade klubben där han känner flera medlemmar.

– Jag sa att jag ställer upp om det är någon form av hjälp de behöver. Att vi i Östersunds fallskärmsklubb tänker på dem och finns här. Det handlar om att ta hand om varandra, det är bara det som är viktigt just nu.

Håkan Schwartz kommer inte ihåg exakt hur länge det tog innan hans klubb var igång med verksamheten efter dödsolyckan 2004. Men för egen del dröjde det inte länge innan han var uppe i luften igen.

– Det här hände en fredag, på söndagen åkte jag till Österrike för att tävla i VM. Jag hoppade fallskärm bara någon dag efter olyckan. Men jag blev mer vaken på missljud och allt som kändes onormalt, det gick dock över efter ett tag.

I Umeå flaggar kommunen på halvstång med anledning av söndagens olycka. Svenska kyrkan och kommunen har upprättat ett kriscenter i Ålidhemskyrkan där personal från kommunens POSOM-grupp och kyrkans stödgrupp kommer att befinna sig. Dit kan anhöriga, vittnen och andra personer som är i behov av stöd vända sig.

På måndagskvällen, med start klockan 19.00, kommer en minnes- och ljusceremoni att hållas i Umeå stads kyrka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons