Annons

Anders Lindblad:15 procents chans – ge oss ett mirakel, Zlatan!

Det går inte att leva på minnen. Men det går att leva upp med hjälp av gamla minnesbilder. Så; ge oss ett nytt mirakel mot Italien, Zlatan Ibrahimovic.

Under strecket
Publicerad

Zlatan Ibrahimovics 1–1 mot Italien 2004.

Foto: TTBild 1 av 2

Zlatan Ibrahimovic på träning inför Italien-matchen.

Foto: Antonio Calanni/TTBild 2 av 2

Zlatan Ibrahimovics 1–1 mot Italien 2004.

Foto: TTBild 1 av 1
Zlatan Ibrahimovics 1–1 mot Italien 2004.
Zlatan Ibrahimovics 1–1 mot Italien 2004. Foto: TT

TOULOUSE Det har gått tolv år sedan ”Klacken på Dragao”. Den som gav 1–1 mot Italien och senare, via ”Due-Due” mot Danmark, en plats i kvartsfinalen för Sverige.

Av Zlatan Ibrahimovics alla 62 mål i blågul tröja sticker klackklassikern i EM 2004 ut som ett av de allra mest spektakulära – men framför allt det kanske viktigaste i hans karriär.

Precis som Kim Källström konstaterade i ett stort partytält i Toulouse på sin sista(?) presskonferens med landslaget var det målet där Zlatan introducerade sig på den stora scenen, målet som fick Juventus att senare den sommaren slanta upp 19 miljoner euro och Zlatan att lämna Ajax för Italien.

Huvudpersonen själv ser alltid fram emot att skriva ny idrottshistoria. Men i eftermiddag vill jag att han, och hela det svenska laget, tar med sig just den minnesbilden in till matchen mot Italien.

Annons
Annons

Zlatan Ibrahimovic på träning inför Italien-matchen.

Foto: Antonio Calanni/TTBild 1 av 1

Mirakel kan ske igen! Men det gäller samtidigt att bädda för dem.

Hur gör man det bäst mot Italien, som slog Belgien med 2–0 i öppningsmatchen, imponerade stort, och har ett Juventusförsvar lika ogenomträngligt som ett kassavalv?

Jo, genom att lära sig läxan. Och våga överraska.

Mot Irland verkade både ledare och spelare ha sovit alldeles för gott i de specialbeställda hotellsängarna som transporterats hela vägen från Sverige till Frankrike. De överraskades av den irländska taktiken – hur kan man ens göra det? – och vaknade inte till förrän de hamnade i underläge.

Mot Italien kan knappast Hamrén & Co ha missat läxan. Det gäller att krympa ytorna centralt, hitta utrymmet på kanterna bakom deras trebackslinje och stoppa djupledslöpningarna från innermittfältare.

Zlatan Ibrahimovic på träning inför Italien-matchen.
Zlatan Ibrahimovic på träning inför Italien-matchen. Foto: Antonio Calanni/TT

Hamrén mönstrar med största säkerhet ett 4-4-2-lag, där yttermittfältarna – åtminstone en av dem – tätar centralt och där båda anfallarna kommer att lägga ned hårt jobb defensivt för att stoppa Italiens dominans på mitten.

Även om det kan tyckas vara en lek med siffror skulle jag hellre se Hamrén överraska taktiskt och ställa upp med ett femmannamittfält i en 4-5-1-formation. Det var den modellen som landslaget använde sig av i bortamatcherna mot Österrike och Ryssland i kvalet och var tänkt som alternativ mot just starkt motstånd. Varför inte utnyttja den erfarenheten nu?

Annons
Annons

Oavsett taktiska ritningar ger jag Blågult max 15 procents chans till seger. Det har gått snart tio år, mot Spanien på Råsunda 2006, sedan landslaget besegrade en stornation i en match som verkligen gäller något (i matcherna mot Nederländerna i EM-kvalet 2011 och Frankrike i EM 2012 hade motståndaren inget att spela för).

Det är upp till Zlatan Ibrahimovic att verkligen ta på sig den ledarroll han pratat så mycket om inför EM och visa vägen, likt Gareth Bale i Wales och Luka Modric i Kroatien gjort.

Jag ska inte skämta något om att den här matchen handlar om ”to win or Toulouse”, utan konstaterar i stället att det regnat, blixtrat och blåst rejält här i den vackra studentstaden (där Johan Elmanders namn för övrigt nämns med största respekt) de senaste dagarna.

För tio år sedan petades Kim Källström av Lars Lagerbäck med förklaringen att han inte var tillräckligt bra på regntung plan. I den där klassiska segermatchen mot Spanien på Råsunda till och med. Det tog Källström hårt. Men den minnesbilden är inget man egentligen vill påminna om i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons