Annons

1500-talsvrak funnet vid containerjakt

Ett fartyg vid sökinsatsen i Nordsjön. Stora mängder last föll i havet när MSC Zoe fastnade i en storm i början av januari. Arkivbild.
Ett fartyg vid sökinsatsen i Nordsjön. Stora mängder last föll i havet när MSC Zoe fastnade i en storm i början av januari. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Ett skeppsvrak från 1500-talet har upptäckts i vattnen vid Frisiska öarna utanför Nederländernas kust.

"Det är det äldsta sjögående fartyget som någonsin hittats i nederländska vatten", meddelar landets vetenskaps- och kulturdepartement.

Vraket upptäcktes vid en sökinsats efter containrar som föll av ett av världens största fraktfartyg, MSC Zoe, i en storm i början av januari. Fartyget tappade runt 270 containrar i Nordsjön.

När sökarbetarna gått på djupet i en vältrafikerad farled fann de koppartallrikar och träbalkar som lär ha suttit på ett fartyg som var ungefär 30 meter långt.

Enligt departementet har forskare daterat träet till 1536. Koppartallrikarna är graverade med familjen Fuggers sigill. Den tyskbaserade Fuggerfamiljen var en av de mäktigaste bankfamiljerna i 1500-talets Europa, som gjorde sin förmögenhet främst genom kopparhandel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons