SvD Perfect Guide
Annons

16 semesterpärlor – undvik stockholmarnas misstag

Rörum på Österlen.
Rörum på Österlen. Foto: Alamy

Vi ser fram emot en sommar i Sverige. Här är 16 personliga favoriter, smultronställen och utflyktsmål – kanske har du nära till något av dem.

Text: SvD Perfect Guide - 11 juni 2020

Pataholm

Ett klassiskt nybörjarmisstag för stockholmare på väg söderut: knappa in gps:en på Österlen eller Öland och följa E4:an nonstop. Den som viker av norr om Kalmar och följer landsvägarna mot havet finner Smålands kanske vackraste smultronställe: Pataholm. Kullerstensgator, trästugor och ett gulligt stadstorg byggt runt en träbrunn. På Café förlig wind – drivet av byns unga systertrio – hittar vi vegetariska mackor och hemgjorda bakverk.

Pataholm 406, Ålem, Småland

Franskans crêperie, Rörum

En gammal folkskola i puts och tegel i lilla Rörum förvandlades för snart tio år sedan till ett franskdoftande crêperie. Sedan dess har det charmigt avslappnade stället blivit byns samlingspunkt. Med endast ett fåtal crepes-laggar i det lilla köket får man vara beredd på att vänta på sina galetter och andra godsaker. Men det är det väl värt. Missa inte den matiga galetten med varmrökt tuppfilé och avrunda med en söt crepe med smörstekta kaneläpplen och calvados.

Rörums byaväg 44, Simrishamn, Skåne

Fröken Hjorths bed breakfast, Höganäs

Stilfullt snyggt och avskalat mitt mellan kust och åkrar i enskilt läge. Lantlig modern lyx, med andra ord. Tyvärr är hemsidan lika avskalad som inredningen, men frukosten är utmärkt och på gården finns rara islandshästar. Överhuvudtaget är stället oerhört välvilligt inställt till medresande husdjur, vilket är ett stort plus.

Annons
Annons
Foto: Alamy

Långarödsvägen 289, Höganäs, Skåne

Pelles rökeri, Grundsund

Foto: Alamy

Ni vet det där perfekta lilla fiskesamhället med trångt mellan fiskebodarna och en kanal där sniporna puttrar förbi som man sett på vykort men aldrig kan skilja från alla andra lika pittoreska fiskebyar någonstans i Bohuslän. Förmodligen är det Grundsund du tänker på. Njut av vykortsvyerna och ät havets läckerheter på Pelles rökeri.

Östra kajen 20, Grundsund, Bohuslän

En liten sjökrog, Sörfjärden

Spretig meny med råvaror och influenser från världens alla hörn brukar vara ett varningstecken. Men på opretentiösa och mysiga En liten krog i Sundsvall blir spretigheten en styrka, där smaker från Europa och Asien kolliderar och blir nya smaksensationer. Under sommarmånaderna bommar man igen, men slår istället upp portarna till sommarrestaurangen En liten sjökrog. Maten är lika bra som i stan, men utsikten och miljön ett snäpp vassare.

Klasudden, Sörfjärden, Hälsingland

Bruno Liljefors skärgårdsmuseum, Bullerö

1908 köpte konstnären Bruno Liljefors Bullerö till sin familj och varje sommar bjöd han över konstnärsvänner. 1967 köpte staten tillbaka ön och idag är Bruno Liljefors gamla hus museum över livet på ön. Som en del i Bulleröarkipelagen – ett naturreservat med nära 900 kobbar och skär – kan den som vill övernatta på vandrarhemmet.

Annons
Annons
Foto: Alamy

Bullerö, Stockholms skärgård

Närsholmen, När

Foto: Alamy

Vägen ut till naturreservatet Närsholmen går genom tät skog, så effekten blir extra påtaglig när ett nästan savannliknande landskap öppnar upp sig längst ut på halvön. För att skydda det känsliga fågellivet råder besöksförbud på delar av halvön mellan 15 mars och 15 juli, då omkring 45 fågelarter häckar här. Tofsvipa, strandskata, rödbena, större strandpipare, storspov, skärfläcka och silvertärna är några av de arter som syns på Närsholmen. 

Närsholmen, Gotland

Drakamöllans gårdshotell, Degeberga

Till Drakamöllan åker man inte för dans, fest och puls. Här är det kontemplativt lugn som gäller. För drygt 20 år sedan tog göteborgskan Ingalill Thorsell över en bondgård och började förvandla den till ett hotell med tolv rum. Här äter man vällagad, närodlad och årstidsbunden mat i den vackra matsalen medan hästarna gnäggar in på knuten. Den som vill ha mer ”action” prickar in Drakamöllans Operafestival, i år med endast 50 besökare i taget.

Annons
Annons
Foto: Alamy

Drakamöllans väg 108, Degeberga, Skåne

Kretsloppshuset, Mörsil

När några eldsjälar öppnade Kretsloppshuset i Mörsil år 2000 var man nästan ensamma i Jämtland om ett helekologiskt koncept. Det här charmiga stället har blivit en modern klassiker när det gäller lokalt, ekologiskt och småskaligt mathantverk. Missa inte de gyllengula pann-
kakorna på ägg från den egna gården.

Kyrkvägen 5, Mörsil, Jämtland

Mormors stenugnsbageri, Stora Rör

I en sömning småbåtshamn på Ölands västra sida, där fiskebåtar och moderna segelbåtar glänser i solen, finns Mormors stenugnsbageri. Personalen serverar i 1920-talsklänningar och hättor, kakdisken är fylld med vaniljbullar, syltkakor och kokostoppar. I den lilla trädgården – placerad innanför en mur av öländsk kalksten – hörs stockholmska, göteborgska och småländska. Missa inte inredningsbutiken i det gamla hamnlagret intill: här hittar ni serviser för er alldeles egna öländska fika.

Strandstigen 15, Stora Rör, Öland

Villa Sjötorp, Lyckorna

Foto: Alamy

Snickarglädje är ett överanvänt ord, men här blir det ett understatement. Huset byggdes 1901 som sommarbostad åt toalettpapperskungen Emil Haeger på Lilla Edets pappersbruk, men är numera ett av västkustens charmigaste hotell. Har bland annat belönats med prestigefulla Historic Hotel Gourmet Award.

Dirhuvudsvägen, Ljungskile, Bohuslän

Lilla Napoli, Falkenberg

Ville Ilola och Besmir Balajs har bara ett mål, att göra den perfekta napolitanska pizzan. Resultatet har fått tummen upp av de stränga inspektörerna från organisationen Associazione Verace Pizza Napoletana. Här bokar du inte bord, utan en exakt tid när du vill ha din pizza. Och se till att inte vara sen, trycket är hårt i den gamla bensinmacken.

Annons
Annons
Foto: Alamy
Foto: Alamy

Halmstadvägen 1, Falkenberg, Halland

Lilla Hotellet, Nora

Foto: Alamy

”Personligt” är ett ord som används ofta i hotellvärlden. Men på Lilla Hotellet i Nora tar man det personliga på allvar. Varje morgon, året runt, går ägarparet Peter Andersson och Peter Skagmark runt i frukostsalen och frågar hur gästerna mår och om de önskar något särskilt. Personligt på riktigt – vilket lett till en rad nomineringar och utmärkelser i Grand travel awards.

Rådstugugatan 14, Nora, Västmanland

Grön Ko, Värmlandsbro

Familjedriven gård som drivs vidare i fjärde generationen. Vid sidan av lantbruket har familjen också ett café och en saluhall i miniatyr, inrymda i ett gammalt stationshus från 1879. Här kan man botanisera bland prima kött och närproducerade delikatesser samtidigt som man njuter av en god hemlagad lunch.

Brovägen 23, Säffle, Värmland

Båtshaket, Ålö

Ålö, alldeles söder om Utö, är en paradisö med ängar, sandstränder och kanske södra skärgårdens mysigaste krog. I en vik, där båten från Nynäshamn lägger till, ligger Båtshaket med sitt eget rökeri. Hyr cykel och ta dig via slingriga skogsvägar till en av stränderna och avsluta sedan dagen med rökta räkor på Båtshakets trädäck i kvällssolen.

Ålö, Stockholms skärgård

Kåseberga fisk, Kåseberga

Foto: Alamy

Efter en vindpinad promenad bland korna uppe på Ale Stenar är det perfekt att gå ner på den lilla hamngatan i Kåseberga och titta på fiskebåtarna i den skyddade hamnen. När hungern gör sig påmind stegar man fram till den enkla tältserveringen och beställer stekt sill. På stekbordet är det trångt mellan de nästan hoppande färska, dubbla sillfiléerna i hett smör. De serveras såklart med lingon och hemlagat potatismos.

Ales väg 34, Löderup, Skåne

Annons