Annons

”Irans kampanj med terror kan inte få fortsätta”

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Trump hotar Iran med nya sanktioner. Men inget tyder på en militär upptrappning. Samtidigt fruktar civilbefolkningen runt de amerikanska baserna nya attacker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En odetonerad projektil ligger kvar utanför flygplatsen när solen gryr i kurdiska Erbil i Irak, efter att Iran under natten attackerade två amerikanska baser. Det var den väntade hämnden efter USA:s missilattack som dödade general Qassem Soleimani i förra veckan.

– Folk vågar inte gå ut, säger lokalinvånaren Nazhan Sahid till SvD.

En hel värld höll under onsdagen andan i väntan på vad Donald Trumps motdrag skulle bli. Först vid 17-tiden svensk tid kom det amerikanska svaret:

– Så länge som jag är president för USA kommer Iran aldrig att få tag i kärnvapen, inledde Donald Trump den knappt 30 minuter försenade presskonferensen i Washington.

Presidenten pratade i flera minuter om kärnkraftavtalet med Iran, som Trump lämnade 2018, och hävdade att avtalet hade lett till att Iran inom kort kunnat skaffa kärnvapen. Avtalets övriga europeiska parter hävdar motsatsen och menar att USA skapat en farligare situation än om avtalet fått rulla vidare. Iran fortsatte följa avtalet till våren 2019, enligt det internationella atomenergiorganet IAEA.

Annons
Annons

– Iran kan bli en blomstrande nation. Men Irans kampanj med terror och våld kan inte få fortsätta, fortsatte Trump.

Hans tal från Vita huset kastade inte mycket ljus över vad som faktiskt hände under natten mot onsdagen.

Natten mot onsdagen hördes två höga smällar över Kurdistans huvudstad Erbil. Klockan var runt 01:30 när 30-åriga Nazhan Sahid hörde dem från sitt hus i utkanten av staden, nära flygplatsen.

– Smällarna måste hörts över hela Erbil, det var väldigt skrämmande, säger han i en telefonintervju med SvD.

Irans öppna hämndaktion på USA efter mordet på toppgeneralen Qassem Soleimani bestod enligt landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif av ett dussintal missiler mot minst två amerikanska militärbaser i Irak. Enligt iransk statskontrollerad tv dödades minst 80 amerikanska soldater i attackerna på onsdagsmorgonen, men uppgifterna har dementerats av USA.

Enligt president Trump resulterade Irans missilattack mot två baser i Irak natten till onsdagen inte i några amerikanska eller irakiska dödsoffer över huvud taget.

– Vi erhöll bara mycket begränsade skador, sa Trump från Vita huset.

Den amerikanska flygbas som utgjorde ett av målen ligger cirka 70 kilometer utanför Erbil. Även en amerikansk bas i västra Anbar-provinsen, Ain Al-Asad, träffades av missiler under natten.

I Erbil ryktas det på onsdagen om amerikanska dödsoffer, uppger Nazhan Sahid. Men inget hade på onsdagskvällen bekräftats officiellt.

Trump nämnde ingenting om ytterligare planer på amerikanska attacker mot Iran. Han hotade däremot med utökade sanktioner mot landet om inte backar ur konflikten.

Annons
Annons

Samtidigt betonade han att USA snart är självförsörjande på Olja och därför inte har lika stora ekonomiska intressen att försvara i Mellanöstern längre.

Experterna har varit relativt eniga om att vare sig USA eller Iran har något att vinna på ett fullskaligt krig i regionen.

– Den stora knäckfrågan för Iran är egentligen inte att USA bombat och dödat en general. Det är sanktionerna som går ut på att knäcka Irans ekonomi som är det stora problemet. De utgör ett existentiellt hot mot Irans regim, sa Mellanösterkännaren Aron Lund till SvD tidigare i veckan.

Trump sade heller ingenting om några kommande försök till att förhandla med den iranska regimen. Och han kom inte ned några nya detaljer om bakgrunden till att Qassem Soleimani dödades av en amerikans drönare förra veckan.

Utrikesminister Mike Pompeo har tidigare hävdat att Soleimani förberedde någon form av attack mot USA. Ett påstående som återigen upprepades av Donald Trump på onsdagen. Men den amerikanska administrationen har fortfarande inte backat upp påståendet med detaljer eller bevis.

På plats i Irak berättar Nazhan Sahid att en av de iranska bomberna slog ner en bit utanför Erbils flygplats, där USA förvarar militär materiel som exempelvis helikoptrar.

Så fort solen gick upp körde han till nedslagsplatsen.

Den missilen detonerade aldrig, den ligger fortfarande kvar på marken, uppger han.

En annan missil ska ha detonerat i ett skogsområde och inte heller skadat någon. SvD har dock inte kunnat bekräfta uppgifterna.

Nazhar Sahid åkte vidare in till Erbil där han snabbt kunde konstatera att nattens händelse redan satt spår i staden.

Annons
Annons

– Folk brukar gå runt i staden vid den här tiden på morgonen, det brukar vara fullt med liv och rörelse med många som handlar på marknaden. Men i dag var det helt tomt, folk vågar inte gå ut. Många stannar hemma för att följa utvecklingen på tv. Det är mycket oroligt, säger han.

Kurdistans regionala regering, KRG, har under onsdagsmorgonen inte heller fått några uppgifter och några skadade eller dödade efter attackerna. Det uppger Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien (Rojava).

– Jag hade kontakt med representanter för några timmar sedan och de har beskrivit läget som lugnt, men det finns så klart en oro för att våldet ska eskalera, även i hela Mellanöstern, säger han till SvD.

Hur orolig är du för en sådan utveckling?

– Det är mycket oroande faktiskt, men tanke på den senaste tidens attacker. Kurder vill inte vara en del av den här konflikten, men eftersom det finns utländska och amerikanska baser i hela Kurdistan, även i norra Syrien, så kan det bli inkluderat. Konflikten kan alltså inkludera alla delar av Irak, Syrien och Iran.

Tidigare i veckan har Iraks parlament gått ut med att Irak inte vill vara en del av konflikten mellan USA och Iran. Shiyar Ali menar dock att det kan bli svårt då Iran under lång tid haft en tung roll både politisk i Irak men också eftersom en stor del av befolkningen i Irak är shiamuslimsk.

– Och så länge som det finns miliser i Irak som Iran stödjer, så kommer konflikten utspela sig på irakisk mark, säger Shiyar Ali.

Ytterligare en oroande faktor i upptrappningen mellan USA och Iran är, enligt honom, att Iraks parlament krävt att alla utländska trupper ska lämna landet. Inkluderat mark, luftrum och vatten.

– Jag tycker det var felaktigt gjort. IS och andra grupper som irakisk militär saknar full kontroll över finns fortfarande kvar i landet. Länder i koalitionen har bidragit med till exempel utbildning av irakiska soldater som är nödvändig för att kunna skydda landet och dess gränser. Det är en förlust för irakiska folket att skicka hem alla truppbidrag, säger han.

Även i regionen Kurdistan är man orolig för fortsatt terrorism, uppger Shiyar Ali.

Bekämpningen av terrorism är inte över än, vi behöver hjälp. Nazhar Sahid i Erbil är inne på samma spår.

– Vi kurder kan inte göra någonting, vad har vi? Allt är större än oss kurder.

Efter reklamen visas:
AP Live Choice
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons