Annons

1864: seriemördarprästen lade gift i nattvardsvinet

I tredje avsnittet av SvD:s podcast Harrisons historiska brott porträtteras en svensk seriemördare: den dalsländske 1800-talsprästen Anders Lindbäck. Lyssna direkt här.

SvD
Uppdaterad
Publicerad

Torsdagsmorgonen den 15 december 1864 gör en kammarjungfru en obehaglig upptäckt på prästgården i värmländska Silbodal. Den inneboende Anders Lysén har dött. Han ligger i sin säng, omgiven av spyor och avföring i en förvriden ställning.

Lysén har varit sjuk länge, så hans död kommer inte som någon chock. Kyrkoherden, den karismatiske Anders Lindbäck, låter begrava honom redan nästa dag.

Men det finns en märklig omständighet. Två andra församlingsbor har nyligen dött under liknande former. Hur kan tre personer dö på samma sätt i samma lilla församling under samma två månader? Snart inser man att det finns något mer som de avlidna har gemensamt. Kort före sin död har de alla blivit serverade antingen nattvard eller kvällsgröt av kyrkoherden.

Annons

Anders Lindbäck är huvudperson i del tre av Svenska Dagbladets nya podcast Harrisons historiska brott, där historieprofessor Dick Harrison djupdyker i några av tidernas mest fascinerande kriminalfall. ”Giftblandarprästen” är det tredje av fem avsnitt på temat ”Röd snö”, om nordiska mord i vintertid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons