Annons

Polis: Motdemonstranterna var 20 gånger fler

Det var nu de skulle visa upp sig som en massrörelse. Men nazisterna lyckades enligt en poliskälla bara samla ihop 500 demonstranter vid lördagens demonstration, alltså färre än vid NMR:s senaste demonstration. Motdemonstranterna i Göteborg var 20 gånger fler.

23 personer sitter nu anhållna för våldsamt upplopp.

Under strecket
Publicerad

Nazistiska NMR går tillbaka till parkeringen i Mölndal där de först samlades.

Foto: Lars PehrssonBild 1 av 1

Nazistiska NMR går tillbaka till parkeringen i Mölndal där de först samlades.

Foto: Lars PehrssonBild 1 av 1
Nazistiska NMR går tillbaka till parkeringen i Mölndal där de först samlades.
Nazistiska NMR går tillbaka till parkeringen i Mölndal där de först samlades. Foto: Lars Pehrsson

Göteborg kan andas ut efter helgens nazistdemonstration. Varken nazister eller motdemonstranter ställde till med den skada som polisen hade befarat och polisen lyckades hålla isär de två lägren.

Nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade på förhand sagt att de skulle samla 1 000 personer till sin demonstration. Men de blev bara 500, uppger flera poliskällor för SvD. Det är färre än vid NMR:s demonstration i Falun den 1 maj, då de var mellan 550 och 570 personer. Förra året i Borlänge samlade NMR 350 personer.

Samtidigt som nazisterna omringades av polis som avbröt demonstrationen befann sig uppemot 20 gånger fler motdemonstranter, 10 000 personer, på Göteborgs gator. Bara på området Heden, där de flesta samlades, fanns det över 7 000 motdemonstranter. Men hit nådde aldrig nazisterna.

Annons
Annons

Lördagen blev inte som nazisterna hade hoppats. De nådde aldrig ens till demonstrationstågets startpunkt innan flera ur NMR:s toppskikt greps och resten ringades in av polis cirka 200 meter från ingången till Liseberg.

På lördagen och natten mot söndagen anhölls 23 personer, samtliga misstänkta för våldsamt upplopp, för att de försökte forcera poliserna och välja en annan demonstrationsväg än den tilldelade. En av de anhållna är ledaren Simon Lindberg.

Vi granskar materialet från platsen och ser om vi kan tydliggöra vem som gjort vad, och om vi hittar andra brott.

SvD och Aftonbladet har i en gemensam granskning kartlagt de svenska nazisterna inom NMR, Nordiska motståndsrörelsen. En av dem som ingår i granskningen är just Lindberg. Han inväntar just nu rättegång för hets mot folkgrupp. Han ska, enligt åtalet, ha gjort flera Hitlerhälsningar samtidigt ropat "hell seger", enligt åtalet.

Själv förnekar han att det var en Hitlerhälsning, eftersom hans hand var knuten, inte öppen. Han är sedan tidigare dömd för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse efter att ha attackerat en RFSL-lokal i Kristianstad.

Polisen ska nu gå igenom allt material från helgen, filmer och bilder, som kanske kan avslöja brott som begåtts under demonstrationen.

– Vi granskar materialet från platsen och ser om vi kan tydliggöra vem som gjort vad, och om vi hittar andra brott, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman, på Göteborgspolisen, till SvD.

Vilka brott kan det handla om?

– Misshandel, våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Bland motdemonstranterna fanns även maskerade personer som kastade stenar, rökbomber och knallskott och som försökte gå till attack mot polisen och närma sig platsen där nazisterna hade ringats in.

Utanför ICA Maxi vid Mölndal försökte demonstranter attackera nazisterna och polisen går nu igenom materialet för att försöka identifiera dessa.

– En del är bara rena bråkstakar som dyker upp, de är varken höger vänster, när det finns tillfälle att konfrontera polis, säger Tommy Nyman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons