Annons

21 smittade på fartyg – tre svenskar ombord

Sjukvårdspersonal förbereder tester för coronaviruset ombord på kryssningsfartyget Grand Princess.
Sjukvårdspersonal förbereder tester för coronaviruset ombord på kryssningsfartyget Grand Princess. Foto: Chief Master Sgt Seth Zweben/Kaliforniens kustbevakning/AP/TT

Minst 21 personer ombord på det kryssningsfartyg som ligger utanför San Francisco har smittats av coronaviruset. De flesta smittade tillhör besättningen. Tre svenska medborgare ska finnas ombord.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vicepresident Mike Pence på presskonferensen där han konstaterade att kryssningsfartygen är utsatta.

Foto: Ting Shen / AP

Drygt 3 500 personer, besättning och passagerare, befinner sig ombord Grand Princess som sedan fyra dagar legat utanför San Francisco i Kalifornien. Enligt Aftonbladet ska tre svenska medborgare finnas ombord.

San Francisco Cronicle uppger att det ännu bara är två av passagerarna som konstaterats smittade. Återstående 19 ska tillhöra besättningen. Men långt ifrån alla ombord är ännu testade.

Fartyget ska ha 2 422 passagerare och 1 111 i besättningen från 54 olika länder.

Samtidigt har dödstalet i USA stigit till 17 med två avlidna även på östkusten, i Florida. Delstaten Washington är ännu värst drabbat, men även Kalifornien har ett bekräftat dödsfall. Det handlade om en 71-årig man som tidigare i februari rest med just Grand Princess.

Det var när ett antal personer ombord på kryssningsfartyget Grand Princess började visa influensaliknande symtom som beslut fattades att ingen från fartyget skulle tillåtas gå i land. I veckan har testutrustning flugits in till fartyget, och viss testning har kunnat genomföras.

Vicepresident Mike Pence sade på en presskonferens att fartyget ska föras till en icke-kommersiell hamn, där alla ombord ska testas.

Annons
Annons

Vicepresident Mike Pence på presskonferensen där han konstaterade att kryssningsfartygen är utsatta.

Foto: Ting Shen / AP

– De som måste sättas i karantän, kommer att sättas i karantän, sa Pence.

Besättningen i karantän

Vicepresident Mike Pence på presskonferensen där han konstaterade att kryssningsfartygen är utsatta.
Vicepresident Mike Pence på presskonferensen där han konstaterade att kryssningsfartygen är utsatta. Foto: Ting Shen / AP

Vad som ska ske med de passagerare som inte är smittade är ännu oklart. Däremot ska samtliga i besättningen fortsatt hållas i karantän på Grand Princess, även de som inte är smittade.

– Det är mycket troligt att besättningen har exponerats för två olika smittkällor, vi vet att passagerare som tidigare varit ombord på fartyget varit smittade, sa Mike Pence.

Bland passagerarna som nu sitter i karantän är framtiden oviss.

– Alla gör så gott de kan med den information de har fått. Men varför fick vi inte veta något innan vicepresidenten talade i tv? säger 61-åriga Kari Kolstoe till Reuters.

I fredags sade president Donald Trump att han helst ser att samtliga ombord hålls kvar i karantän. Presidenten är rädd att även de som bedöms friska nu kan insjukna senare.

– Jag vill inte se att våra siffror (över insjuknade) fördubblas bara på grund av smitta på ett fartyg som inte var vårt fel, sade Trump.

Avråder från kryssningar

Mike Pence säger att äldre bör "använda sunt förnuft och iaktta försiktighet" om de planerar att resa på kryssningar.

– Kryssningsfartyg är unika utmaningar för hälsomyndigheterna. Vi kommer att arbeta tätt ihop med amerikanska företag i kryssningsbranschen för att förbättra och förstärka skyddsåtgärderna, sade Pence.

Aktiekursen på några av de största företagen i branschen, Royal Caribbean Cruises, Carnival och Norwegian Cruise Line Holdings, har fallit med 50 procent på två månader.

I början av februari sattes kryssningsfartyget Diamond Princess med omkring 3 800 personer ombord i karantän i Yokohama, Tokyo. Närmare 700 smittades ombord och av dem hade i början av mars sex personer avlidit i sviterna av covid-19.

Efter reklamen visas:
21 smittade på kryssningsfartyg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons