Annons

22-åring lurad på 220 miljoner i bitcoin

De finska skattemyndigheterna kan bli ett problem för en 22-årig finländare efter att han blivit bedragen på en enorm summa bitcoin.

Under strecket
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Dado Ruvic/TT

1 / 11

Efter reklamen visas:
Så skapas Bitcoin

22-åringen har enligt egen utsago hållit på med bitcoinaffärer sedan 2010. Ligan ska ha fått ett tips om mannen av en thailändsk bankir och sedan ha lurat honom att placera 5 560 bitcoin i tre thailändska företag, ett casino och i kryptovalutan Dragon Coin, skriver Bangkok Post. Kryptovalutan växlades mot thailändska baht och sedan försvann pengarna.

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Dado Ruvic/TT

Mannen kan nu få problem med de finska skattemyndigheterna då de kan mena att mannen realiserade en vinst när kryptovalutan växlades mot bhat, skriver Yle.

Kryptovalutan bitcoin är minst sagt kontroversiell. Säkerhetsrisker och de kriminella kopplingarna är några saker som riskerar att sänka bitcoin. Här nedan listar SvD Näringsliv nio hot mot kryptovalutan.

Annons
Annons
Foto: TT

2 / 11

1. Det begränsade användningsområdet

Foto: TT

De allra flesta som växlar till sig bitcoin gör det inte för att att köpa en hamburgare eller ett nytt hus för valutan – de köper bitcoin för att de tror att valutan kommer bli mer värd i framtiden så att de kan sälja den för ett högre pris. Den allra största delen av alla transaktioner är nämligen rena spekulationer.

I Stockholm finns det exempelvis inte ens 20 affärer eller restauranger som acceptera bitcoin, enligt Coinmap.

En valuta med ett begränsat användningsområde är klart sårbarare än en traditionell valuta. Det finns inte heller någon stat eller institution som garanterar bitcoins värde. Om investerare slutar tro på en framtida värdeökning är det inte mycket som hindrar kursen från att falla som en sten.

Annons
Annons

Marknadsplatsen Agora är en av de drogmarknader som dykt upp på darknet de senaste åren. Sajten stängdes 2015.

Foto: IBL

3 / 11

2. Kriminella använder valutan

Marknadsplatsen Agora är en av de drogmarknader som dykt upp på darknet de senaste åren. Sajten stängdes 2015.
Marknadsplatsen Agora är en av de drogmarknader som dykt upp på darknet de senaste åren. Sajten stängdes 2015. Foto: IBL

Det finns däremot ett område där valutan är ett populärt betalningsmedel: den kriminella världen. På det dolda nätets drogmarknader används bitcoin och andra kryptovalutor som betalning. Europol beskriver bitcoin som nätbrottslingarnas favoritvaluta och kopplar samman den med brott som barnporr, utpressningsvirus och terrorfinansiering. Hälften av alla bitcoin-transaktioner är kopplade till illegala användare, enligt forskningsrapporten ”Sex, Drugs and Bitcoin”.

Symbiosen med den kriminella världen riskerar att sänka kursen på två sätt: Direkt, via skandaler, och indirekt då myndigheters vilja att begränsa valutan kan öka.

Annons
Annons

En fjärdedel av alla bitcoin-användare är kopplade till illegala aktiviteter, visar siffror från den vetenskapliga artikeln Sex, drugs and bitcoin.

4 / 11

3. De kriminella kan fly valutan

En fjärdedel av alla bitcoin-användare är kopplade till illegala aktiviteter, visar siffror från den vetenskapliga artikeln Sex, drugs and bitcoin.
En fjärdedel av alla bitcoin-användare är kopplade till illegala aktiviteter, visar siffror från den vetenskapliga artikeln Sex, drugs and bitcoin.

Paradoxen är att samtidigt som de kriminella kopplingarna kan skada bitcoin är de illegala användarna också viktiga för valutan.

När FBI slog till mot drogmarknaden Silk Road på darknet 2013 rasade värdet på bitcoin med omkring 20 procent, enligt Wired. Andelen illegala användare har minskat sedan dess men de utgör fortfarande omkring en fjärdedel av alla bitcoin-användare. Om de lämnar valutan skulle det sannolikt få stora konsekvenser för värdet.

Och det finns tendenser till att det kan komma att ske. Skälet till valutans popularitet bland kriminella är nämligen anonymiteten – men samtidigt ger bitcoins uppbyggnad med den öppna blockkedjan stora möjligheter att spåra transaktioner.

Redan nu har en del kriminella bytt till anonymare kryptovalutor som monero. I takt med att kunskapen om spårbarheten ökar bland myndigheter och illegala användare kan det utlösa en massflykt.

Annons
Annons

5 / 11

4. Volatiliteten

Det finns trots allt icke-kriminella användare som använder valutan som betalningsmedel. Det gäller bland annat personer i länder med dysfunktionella banksystem, som Somalia, eller hyperinflation, som Venezuela.

Men det finns ett stort hinder för bitcoin som betalningsmedel: de kraftiga kurssvängningarna. Om en svensk-somalier skickar hem en bitcoin till en kusin i hemlandet riskerar värdet att sjunka med tusentals kronor innan släktingen kan använda pengarna.

Den stora tillströmningen av användare som ser bitcoin som en tillgång att spekulera i hindrar alltså bitcoin från att vara en fungerande valuta – en motsättning som inte kan hålla i längden.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

6 / 11

5. Slukandet av elektricitet

Foto: Tomas Oneborg

Systemet som upprätthåller säkerheten för bitcoin kräver stora mängder datorkraft – och därmed stora mängder el. Exakt hur mycket vet ingen men en omstridd siffra från företaget Digiconomist hävdar att det rör sig om 33 terawattimmar per år, vilket är i nivå med ett land som Danmark.

Elslukandet är ett problem som är svårt att komma runt i tider av klimatkris. Det kan till exempel leda till att myndigheter begränsar miners elanvändande – något som redan skett i Kina.

Annons
Annons

7 / 11

6. Säkerhetsriskerna

En av de första gångerna Bitcoin skapade stora rubriker var attacken mot Mt Gox 2014. Den japanska handelsplatsen som då hanterade en klar majoritet av all bitcoinhandel utsattes för en massiva bedrägerihärva där över 750 000 bitcoin tros ha försvunnit. Värdet på valutan sjönk med två tredjedelar och återhämtades inte förrän 2017.

Det är en av flera attacker mot stora handelsplatser där omfattande summor försvunnit. Andra exempel är Ploniex (2014), Bitstamp (2015), Bitfinex (2016) och Nicehash (2017).

Vid varje stor attack sjunker värdet och förtroendet för valutan får sig en törn – frågan är hur många attacker bitcoin tål?

Annons
Annons

Kinesiska folkkongressen – landets myndigheeter har infört flera regleringar av kryptovalutor det senaste året.

Foto: IBL

8 / 11

7. Myndigheternas nedslag

Kinesiska folkkongressen – landets myndigheeter har infört flera regleringar av kryptovalutor det senaste året.
Kinesiska folkkongressen – landets myndigheeter har infört flera regleringar av kryptovalutor det senaste året. Foto: IBL

Bangladesh, Bolivia, Kina, Ecuador, Ryssland, Thailand och Vietnam har på olika sätt försökt hindra handel i bitcoin, enligt nyhetssajten cryptocoins news

Det viktigaste bitcoin-landet – Kina – har genomfört en rad regleringar av kryptovalutor senaste året vilket skakat bitcoin. Fram till 2016 bedrevs periodvis över 90 procent all handel med bitcoin i Kina men en rad beslut under året har kraftigt minskat andelen. En stor del av de som utvinner nya bitcoin, så kallade "miners", verkar också i landet. Men enligt läckta dokument kan landet vara på väg mot ett mining-förbud, enligt nyhetssajten IDG.

Frågan som bör få bitcoin-investerare att bäva är vad som händer om en rad viktiga länder bestämmer sig för att slå ner på valutan? Enligt bitcoin-förespråkare har myndigheter inte förmågan att stoppa valutan tekniskt. Det kan säkert stämma men en gemensam insats kan mycket väl orsaka ett kursfall som sänker värdet till nivåerna i valutans barndom.

Annons
Annons
Foto: Richard Drew/AP

9 / 11

8. Storbolagens nedslag

Foto: Richard Drew/AP

I januari förbjöd Facebook annonser för kryptovalutor och under dagarna som följde sjönk värdet på bitcoin med en tredjedel. När Google och Twitter följde efter i mars sjönk kursen med 9 respektive 7 procent. Det visar att även privata aktörer kan ha stor inverkan på bitcoins värde.

Det finns en annan stark privat maktfaktor som är kritisk till bitcoin – bankväsendet. Bitcoin startade som en direkt respons på bankernas agerande inför finanskrisen 2008 – tanken var att slippa använda bankerna som tredje hand. Allt sedan starten har reaktionen mot kryptovalutor varit kylig och olika banker har infört en mängd begränsningar och förbud gällande valutan. Ett exempel är att Nordea förbjudit sina anställda att handla med bitcoin. Att ha en sådan extrem maktfaktor i den finansiella världen som motståndare talar knappast för bitcoin.

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

10 / 11

9. Konkurrensen från banker och riksbanker

Foto: Lars Pehrson

Tanken med bitcoin var att skapa en valuta bortom bankernas och myndigheternas kontroll. Den innovativa blockkedjetekniken som bitcoin bygger på möjliggör nämligen transaktioner utan tredje part. Det innebär snabbare överföringar och eliminerar de dagar av väntan som kan uppstå vid internationella banköverföringar.

Men samma aktörer som bitcoin-pionjärerna ville kringgå har nu startat egna projekt för att dra nytta av tekniken. I februari 2017 tillkännagav internationella storbanker som JP Morgan, Credit Suisse och Bank of New York Mellon att de tillsammans med teknikjättar som Microsoft, Intel och Thomson Reuters bildat en ”allians” för att utveckla tekniken.

Även svenska Riksbanken har sedan en tid tillbaka ett projekt med den så kallade e-kronan som kan komma att bygga på blockkedjeteknik.

De här projekten kommer inte mynna ut i ”fria” distribuerade kryptovalutor, likt bitcoin, utan produkter som kontrolleras av bankerna men drar nytta av blockkedjeteknikens fördelar. På så sätt kan de minska behovet av bitcoin vilket kan påverka valutans värde.

Annons
Annons
Foto: Shizuo Kambayashi /AP

11 / 11

Men... Drömmen lever vidare

Foto: Shizuo Kambayashi /AP

Trots de många orosmolnen på bitcoins himmel finns det argument som talar för att ”fria” distribuerade kryptovalutor har en framtid. Ett av dem är den osäkra situationen som råder i många länder vilket skapar behov av en valuta som inte kan kontrolleras av en diktatorisk regim eller korrupt finanssektor.

Det återstår att se om det blir bitcoin eller någon annan digital valuta som långsiktigt fyller det tomrummet.

Men det verkligt revolutionerande med bitcoin är inte valutan – utan blockkedjetekniken som ligger till grund för den. För första gången är det nu möjligt att skicka värdehandlingar över nätet utan att blanda in en bank, myndighet eller annan tredje part.

Tekniken kan inte endast användas för valutor utan även för till exempel fastighetsregister eller elcertifikat. Än så länge är det inga stora aktörer som anammat tekniken fullt ut men Lantmäteriet är en av flera organisationer som bedriver projekt om blockkedjor. Det kan bli så att en mängd myndigheter, företag och andra organisationer kommer använda tekniken i framtiden.

Då kan det bli så att de kommer använda sig av den blockkedja som bitcoin bygger på – men det finns en mängd konkurrenter.

Det som talar för att bitcoins blockkedja blir den dominerande är att det är den äldsta, största och enligt många bedömare den säkraste som finns i dag. Men det kan också komma en ny blockkedja som tar tronen – en som har åtgärdat problemen som beskrivits ovan.

En annan sak som talar för kryptovalutornas framtid är entusiasterna som driver många av dem. Oavsett om värdet på bitcoin sjunker mot botten så kommer säkerligen många av dem att fortsätta utveckla blockkedjetekniken och kryptovalutorna. För många av entusiasterna är inte snabba klipp den främsta drivkraften – utan tron på idén om en fri valuta och en fascination för blockkedjeteknikens möjligheter.

De drömmarna kommer leva vidare – oberoende av bitcoin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons