Annons

22 juli-serie prisad på tv-gala

Producent Elisabeth Tangen och regissör Sara Johnsen tar emot priset för bästa dramaserie för serien "22 juli".
Producent Elisabeth Tangen och regissör Sara Johnsen tar emot priset för bästa dramaserie för serien "22 juli". Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den norska tv-serien "22 juli" har utsetts till årets bästa dramaserie på tv-galan Gullruten, Norges motsvarighet till Kristallen.

Serien är producerad av NRK och följer några människor som på olika sett genom sitt arbete kommer i kontakt med terrordåden i Norge den 22 juli 2011. Rollfigurerna är fiktiva, men inspirerade av verkliga händelser

– Tack till NRK, som vågade göra allvarlig tv, men mest av allt till alla de människor som upplevde 22 juli och som delade sina historier och visade oss tillit så att vi vågade skapa drama, sade seriens skapare Sara Johnsen i sitt tacktal.

Fyra av seriens skådespelare var även nominerade i kategorierna bästa skådespelare och bästa biroll, men blev utan priser.

"22 juli" prisades tidigare i år på Göteborgs filmfestival för bästa manus av en nordisk dramaserie. Serien hade premiär i januari 2020 och finns på SVT Play.

Gullruten anordnades i år en månad senare än normalt på grund av coronapandemin. Galan hölls på ett hotell i Oslo, i stället för i Grieghallen i Bergen, där den vanligtvis brukar arrangeras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons