Annons

24Money säljer verksamhet men avtalet kan vara ogiltigt

Finansbolaget 24Money har påbörjat en försäljning av sin sparverksamhet. Köparen uppges vara ett utländskt bitcoin-företag. Men enligt SvD:s efterforskningar är det tveksamt om det underskrivna köpeavtalet är giltigt.

Under strecket
Publicerad

24Money Payment säljer sparverksamheten 24Money Spar.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

24Money Payment säljer sparverksamheten 24Money Spar.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
24Money Payment säljer sparverksamheten 24Money Spar.
24Money Payment säljer sparverksamheten 24Money Spar. Foto: Tomas Oneborg

På måndagen gick 24Money ut med ett meddelande till sina kunder om att ett avtal med en större investerare är klart, vilket ska trygga bolagets framtid. SvD har tagit del av kommunikation mellan Finansinspektionen och 24Money som visar att ett köpekontrakt redan är underskrivet.

Bakom köpet står ett utländskt bolag vid namn Agathon Services LCC, registrerat på den lilla västindiska ön Nevis. Avtalet ska även vara godkänt av köparens styrelse.

Avtalet innebär att 24Money Payment säljer sparverksamheten 24Money Spar. Avtalet trädde i kraft den 28 augusti i år.

Firoz Patel är vd för 24Money-koncernen, som förutom sparverksamhet även erbjuder andra molnbaserade elektroniska betaltjänster. Firoz Patel tillträdde som vd för koncernen under sommaren och han säger att sökandet efter en ny köpare av sparverksamheten inleddes redan i slutet av juni månad i år.

Annons
Annons

– Vi anser att fintech-branschen är ett bättre segment för oss att vara i, uppger han till SvD.

Han meddelar att köparen gör placeringar som handlas i kryptovalutor, såsom bitcoin.

– Ägarna är seriösa. Vi har tittat närmare på deras finansiella situation och deras historia, liksom professionella referenser. Det var tillfredsställande.

Men enligt SvD:s efterforskningar är det oklart om avtalet är giltigt. Det beror på att det finns tveksamheter kring identiteten hos den person som för Agathons räkning har skrivit under kontraktet. En kopia av personens franska pass har skickats in till svenska myndigheter, men passets riktighet går att ifrågasätta. Det är därmed oklart om personen verkligen existerar.

Tiden kommer att utvisa hur kunderna reagerar på dessa nyheter och hur de kommer att samarbeta med den nya ägaren.

24Money Spar har varit registrerat hos Finansinspektionen som ett så kallat inlåningsbolag. Det innebär att kunder har kunnat spara upp till 50 000 kronor på sparkonton med höga räntor på uppemot 10 procent. Kontona omfattas inte av insättningsgarantin.

Bolagets utreds nu av Ekobrottsmyndigheten för bland annat misstänkt bokföringsbrott och Finansinspektionen ser över registreringen som inlåningsbolag efter att ha slagit fast att bolaget saknar kapital. Finansinspektionen är återhållsam med kommentarer kring ärendet:

– Det viktiga är om de uppfyller kapitalkravet på 10 miljoner kronor, och det gäller oavsett ägare, säger Victoria Ericsson vid Finansinspektionens presstjänst.

Bolaget har uppemot 13 000 kunder, varav omkring 1 100 kunder finns inom inlåningsverksamheten, enligt Finansinspektionen. Sparkunderna har under den senaste tiden inte kunnat sätta in eller få ut pengar från kontona. Men nu skriver 24Money att för att möjliggöra inbetalningar till kundernas konton kommer bolaget inom kort att publicera de korrekta kontouppgifterna som behövs. Bolaget skriver inget om när kunderna ska kunna göra uttag från kontona.

– Tiden kommer att utvisa hur kunderna reagerar på dessa nyheter och hur de kommer att samarbeta med den nya ägaren. Men om allt går väl kommer kunderna att vara nöjda med detta beslut, uppger Firoz Patel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons