Annons

29-årig man döms för folkrättsbrott av hovrätten

En 29-årig man från Syrien döms av Svea hovrätt för synnerligen grov misshandel. Han döms också – till skillnad från i tingsrätten – för folkrättsbrott.

Under strecket
TT
Publicerad

Det ovanliga rättsfallet om 29-åringen från Syrien har tagit många olika turer, och det hela startade sommaren 2012. Det var då som mannen ska ha begått brotten när han befann sig tillsammans med den oppositionella Fria syriska armén (FSA) i det krigsdrabbade Syrien.

Att målet hamnade i svensk domstol beror på att 29-åringen kunde identifieras som en person med svenskt uppehållstillstånd sedan några filmade minuter av misshandeln lagts upp på Facebook.

Först dömdes mannen av tingsrätten för grov misshandel och folkrättsbrott. Straffet blev fem års fängelse.

Men efter det hittades det tidigare okända offret av en Expressenreporter, och då beslutades att tingsrättsförhandlingen skulle tas om, med offret på plats. Då dömdes 29-åringen för synnerligen grov misshandel, men friades för folkrättsbrott. Straffet blev sju års fängelse och utvisning på livstid.

Och nu ändrar alltså hovrätten tingsrättens dom. Svea hovrätt "anser till skillnad mot tingsrätten att det finns ett sådant samband mellan misshandeln och den väpnade konflikten att han dessutom ska dömas för folkrättsbrott", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Straffet blir åtta års fängelse och utvisning på livstid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons