Annons

SvD Kultur väljer sina bästa kärlekslåtar

Aretha Franklin och Jeff Buckley.
Aretha Franklin och Jeff Buckley.

En förbjöds för sitt innehåll och en annan ångar av kärlek. Här har ni dem i kronologisk ordning – SvD Kulturs utvalda kärlekslåtar inför alla hjärtans dag.

Vilken är DIN bästa kärlekslåt? Skriv och motivera din egen favorit längst ned i texten.

Under strecket
Publicerad

1 / 37

Här följer låtarna - från 1958 fram till idag:

Nina Simone - ”My baby just cares for me” (1958)

Nina Simone spelade in Eddie Cantors låt 1958 men blev en hit först 30 år senare när den användes vid en parfymreklam. Motsägelsefullt då låten handlar om att ingenting annat än kärlek betyder något.

/Anders Haraldsson, webbredaktör och musikansvarig på SvD.

Annons
Annons

2 / 37

Dame Janet Baker - ”Intorno all’idol mio” (1961-1979)

”Runtikring min tillbedde”, Ett operaaria av Marc Antonio Cesti från 1600-talet full av förhöjd känsla och kärleksfull tillbedjan.

/Clemens Poellinger, film- och konstredaktör

Annons
Annons

3 / 37

The Beatles - ”And i love her” (1964)

Låten från 1964 skrevs av Paul McCartney och ingår på albumet ”A hard day’s night”. En riktigt vacker kärlekssång där titeln bara nämns en gång, i andra versen. McCartney har sagt att låten är den första ballad han skrev som han själv blev imponerad av. Även Kurt Cobain i Nirvana gjorde en version.

/Harry Amster, reporter

Annons
Annons

4 / 37

Beach Boys - ”God only knows” (1966)

Paul McCartney har sagt att ”God Only Knows” är den vackraste låt han någonsin hört. Det är sången Brian Wilson slet med för att överträffa både Beatles ”Rubber Soul” och Phil Spectors revolutionerande sound - och han lyckades. Text, orkestrering och ljuvliga harmonier gör detta, med fatalismen i textraderna som ”God only knows what i´d be without you” och ”I may not always love you”, till en odödlig sång om kärlek.

/Anders Haraldsson, webbredaktör och musikansvarig på SvD.

Annons
Annons

5 / 37

Aretha Franklin - ”I say a little prayer” (1968)

Låten skrevs av Burt Bacharach och Hal David till deras hovsångerska Dionne Warwick. En underbar version sjungen på hennes lite kyliga sätt. Men när souldrottningen Aretha Franklin tar hand om låten 1968 blir det något helt annat. Jag är fast redan i de två första klassiska raderna ”The moment I wake up/Before I put on my makeup” och på slutet när hon sjunger ”My darling believe me/For me there is no one/But you” är jag besegrad.

/Harry Amster, reporter

Annons
Annons

6 / 37

Oum Kalthoum - ”Alf leyla wa leyla” (1969)

Arabvärldens stora sångerska Oum Kalthoum sjöng för det mesta om kärlek – och sångerna är fortfarande gripande, även för oss som inte riktigt förstår orden. Allra mest berör ”Alf leyla wa leyla” (Tusen och en natt). Här handlar det inte om en snärtig treminuterslåt om finnig tonårskärlek, utan om dryga 40 minuter passion, live inför publik, med långa instrumentala intron – först åtta minuter in i stycket får vi höra Oum Kalthoums fylliga röst. (Nyligen gjorde den turkiska trion Taksim Trio för övrigt en fantastiskt fin instrumental tolkning av denna sång – lyssna gärna på den också!)

/Anders Q Björkman, biträdande kulturchef

Annons
Annons

7 / 37

Joni Mitchell - “A case of you” (1971)

Joni Mitchell har sagt att hon kände sig som plasten utanpå ett cigarettpaket när hon spelade in mästerverket “Blue” som den här låten kommer ifrån – alldeles ömtålig och genomskinlig. Ackompanjemanget här är skört och texten berättar utelämnande om obeveklig sinnesrörelse. Men för mig är “A case of you” framför allt en låt om styrka. Styrkan i kvinnan som står pall trots sin omöjliga destruktiva kärlek, som överlever den älskades lögner och uppbrott – och som dessutom har kraften att hämta gudomlig tonsatt poesi i smärtan.

/Madelaine Levy, litteraturredaktör

Annons
Annons

8 / 37

Joni Mitchell - ”My Old Man” (1971)

Hur kan man skriva så perfekta texter? Vardaglig igenkänning - stekpannan är för stor när han är borta! Sjungen med innerlig ömhet.

/Angelica Risberg, redigerare.

Annons
Annons

9 / 37

Joni Mitchell - ”River” (1971)

Perfekt text, vemodig, konkret, sorgsen - om när relationen tagit slut och man inte är så säker på att det var en bra idé. Och väldigt vacker musik.

/Angelica Risberg, redigerare.

Annons
Annons

10 / 37

Lou Reed - ”Perfect day” (1972)

Lou Reed hittar saktmodigt poetiskt en perfekt dag av kärlek.

/Lars Ring, teaterredaktör.

Annons
Annons

11 / 37

Stevie Wonder - ”You and I” (1972)

Världens vackraste sångröst skrev även de vackraste sångerna. De fem skivor Stevie Wonder under 70-talet, från 1972 års ”Music of my mind” till 1976 års ”Songs in the key of life” innehåller mängder av vackra kärlekssånger. Denna, You and I, är en av de bättre.

/Anders Haraldsson, webbredaktör och musikansvarig på SvD.

Annons
Annons

12 / 37

Joan Baez - ”Diamonds and rust” (1975)

Från en ikon till en annan. Joan Baez ”Diamonds and rust” är ett sådan sorgligt ömsint och ärlig skildring av kärlek som falnat, men som genom en liten vindpust kan komma till liv igen. Samtidigt vet hon så väl att i just det här fallet är orden i telefonen inget att lita på.

/Erika Hallhagen, bitr redaktör för SvD:s söndagsmagasin.

Annons
Annons

13 / 37

David Bowie - ”Wild is the wind” (1976)

David Bowie skrev inte så väldigt många kärlekslåtar, även om där finns flera i hans imponerande låtkatalog – ”Heroes”, ”Kooks” och ”Be my wife” för att nämna några. Men aldrig sjunger han med samma kärleksglöd som i en låt han inte skrev själv: ”Wild is the wind” på albumet ”Station to station”. Sången, som skrevs av Dimitri Tiomkin och Ned Washington åt Johnny Mathis i filmen från 1957 med samma titel, har spelats in många gånger, bland annat av Nina Simone.

/Anders Q Björkman, biträdande kulturchef

Annons
Annons

14 / 37

Kraftwerk - ”Computerliebe” (1981)

Kraftwerks låt (här i den tyska versionen) bjuder inte på någon glöd eller passion över huvud taget, men när den gavs ut 1981 var den en dystopisk vision av framtidens kärlek: dating via datorer. I dag när miljoner kärlekstörstande söker någon att träffa via Tinder på mobilen har Kraftwerks ”Computer love” blivit verklighet. Ralf Hütter sjunger med vackert sorgsen trötthet om den kärlek han suktar efter och söker via digitala hjälpmedel.

/Anders Q Björkman, biträdande kulturchef

Annons
Annons

15 / 37

Emmylou Harris - ”If i needed you” (1982)

Ingen sjunger Townes van Zandt ”If I needed you” som Emmylou Harris, här i en duett från 1982 med Barry Tashian. ”If you needed me, I would come to you, I'd swim the seas for to ease your pain.” Å. Kärleken.

/Erika Hallhagen, bitr redaktör för SvD:s söndagsmagasin.

Annons
Annons

16 / 37

Chris & Cosey – October love song (1983)

Ljudteknikern Chris Carter och konstnären och strippan Cosey Fanni Tutti (född Christine Newby) hade båda sin bakgrund i det inte så gulliga industrirockbandet Throbbing Gristle – ”October love song” låter helt annorlunda: en väldigt söt höstkärlekslåt.

/Knut Brunnberg, digital redaktör

Annons
Annons

17 / 37

Frankie Goes To Hollywood – Power of love (1984)

”Power of love” var Frankie Goes To Hollywoods tredje singel och lät inte alls som de två tidigare. Som allt som gruppen gjorde så är låten nästan för mycket, det är smörigt och sentimentalt men sångaren Holly Johnson sätter en närmast subversiv ton på låten genom sitt sätt att framföra den.

/Knut Brunnberg, digital redaktör

Annons
Annons

18 / 37

Nils Lindberg - ”Shall I compare thee to a summer's day” (1985)

William Shakespeares sonett nr 18 tonsatt av jazzmusikern och tonsättaren Nils Lindberg. Jazzharmonier och Shakespeare i skön förening. Inte förvånande att sången ofta sjungs på bröllop.

/Lise-Lotte Lindgren, redigerare

Annons
Annons

19 / 37

Radka Toneff & Steve Dobrogosz – ”My Funny Valentine” (1986)

Bästa versionen någonsin, känsligt framförd av den norska sångerskan Radka Toneff och den svenska pianisten Steve Dobrogosz. Hans pianosolo är himmelskt!

/Lise-Lotte Lindgren, redigerare

Annons
Annons

20 / 37

Ten City – That's the way love is (1989)

En bitterljuv houseklassiker om kärlek, förlorad kärlek och om ny kärlek. ”That's the way love is” var gruppens största hit. Sångaren Byron Stingley återvände till låten tio år senare med en ny version.

/Knut Brunnberg, digital redaktör

Annons
Annons

21 / 37

Madonna – ”Justify my love” (1993)

Madonna släppte låten 1990. Texten skrevs av sångerskan och musiken av Lenny Kravitz och Ingrid Chavez. Madonna pratar och viskar och sjunger egentligen aldrig men det blir suggestivt så att det räcker till. I videon förförs hon av en mystisk man och kvinna och sexscenerna gjorde att MTV och andra kanaler förbjöd den. Hon viskar klassiska kärleksord i början innan det övergår till något helt annat: ”I want to kiss you in Paris/I want to hold your hand in Rome/I want to run naked in a rainstorm”.

/Harry Amster, reporter

Annons
Annons

22 / 37

Jeff Buckley - ”Calling you” (1993)

Jeff Buckley dog alldeles för ung, hans plågsamt intensiva tolkning är ljuvt smärtsam om längtan.

/Lars Ring, teaterredaktör.

Annons
Annons

23 / 37

Eva Dahlgren - ”När En Vild Röd Ros Slår Ut...” (1995)

Eva Dahlgren sjunger tillsammans med Sveriges Radions symfoniorkester under Esa-Pekka Salonens ledning. Musiken är skriven av kompositören Anders Hillborg.

/Lise-Lotte Lindgren, redigerare

Annons
Annons

24 / 37

Trio från Rosenkavaljeren (denna version från 1996)

Strauss låter tre kvinnor - varav en utklädd till yngling - sjunga en utsökt trio fylld av olika nyanser av kärlek - färgad av olika erfarenheter och ålder.
I denna version med Renee Fleming, Anne Sofie von Otter och Heidi Grant Murphy.

/Lars Ring, teaterredaktör.

Annons
Annons

25 / 37

Honey is Cool - ”Then he kissed me” (1997)

Före The Knife var Karin Dreijer sångerska i Honey is Cool. Enligt ryktet handlar den här skeva, nerviga sången om en kortlivad indie-romans en kväll i det göteborgska utelivet, tidigt 90-tal - och tonträffen är total.

/Sam Sundberg, bitr redaktör för SvD:s söndagsmagasin.

Annons
Annons

26 / 37

Alain Souchon - ”Lisa” (2005)

Avskedets melankoli av den blästrade gamle förföraren Alain Souchon. Han packar väskan efter semesterromansen, säger att vi skrivs, men är fullt medveten om att det är sista gången de båda ses…

/Clemens Poellinger, film- och konstredaktör

Annons
Annons

27 / 37

Candi Staton - “When hearts grow cold” (2006)

“When hearts grow cold / you live together / but you're still alone…” Perfekt fraserat, av en av musikhistoriens största röster. Mitt hjärta går i bitar varje gång. Och jag spelar alltid den här låten. När jag har problem i mitt förhållande spelar jag den för att trösta mig i att andra också har lika ont i bröstet. Och när vi har det bra, då spelar jag den för att gotta mig åt att jag lever i en så fantastisk relation.

/Madelaine Levy, litteraturredaktör

Annons
Annons

28 / 37

Madeleine Peyroux - ”Half the perfect world” (2006)

Madeleine Peyroux kastar en blick tillbaka på en stunds vardaglig lycka, en varm vind ur det förflutna som når in i en kyligare nutid.

/Clemens Poellinger, film- och konstredaktör

Annons
Annons

29 / 37

Kurt Vile - ”Baby´s arms” – (2011)

Kurt Vile när han är som bäst, magisk låt.

/Gabriella Elbied Pettersson, reporter och praktikant på SvD Kultur

Annons
Annons

30 / 37

Deportees - ”A heart like yours in a time like this” (2011)

Deportees brukar hävda att de sällan skriver kärlekslåtar. Det är strunt, men deras kärlekslåtar är ofta mer flerlagrade än typiska pojke-möter-flicka-hitar. "A heart like yours in a time like this" är deras vackraste ballad, och den ångar kärlek i varje andetag.

/Sam Sundberg, bitr redaktör för SvD:s söndagsmagasin.

Annons
Annons

31 / 37

Mauro Scocco - ”Änglar i snön” (2012)

Mauro Scocco är som allra allra bäst när han blickar tillbaka på ett långt förhållande och inser att den där tidiga kärleken, den finns fortfarande där många år senare, fast kanske i annan form."Så länge vi har varann" är klassikern i sammanhanget och "Tvärs över mitt hjärta" är en fantastisk text. Men "Änglar i snön", om ett förhållande på resande fot, är nog vackrast av dem alla.

/Madelaine Levy, litteraturredaktör

Annons
Annons

32 / 37

Caribou – ”Can´t do without you” (2014)

Enkel men ändå så talande. Kärlek som även fungerar på dansgolvet.

/Gabriella Elbied Pettersson, reporter och praktikant på SvD Kultur

Annons
Annons

33 / 37

Cherrie - ”Tabanja” (2015)

Att den allra finaste kärleken är syskonkärleken blir vi påminda om gång på gång. Cherries ”Tabanja” är ett ypperligt exempel. Förtvivlat sjunger hon ”Hur ska han fatta när ingen lär han? Snälla bara ge han en chans, orten tar honom ingenstans”.

/Erika Hallhagen, bitr redaktör för SvD:s söndagsmagasin.

Annons
Annons

34 / 37

Elliphant - ”Love me badder” (2015)

Elliphants dancehalldänga från förra året är ett dundrande kärleksbrev som gör sitt bästa för att vara väldigt gangsta, men i slutändan är det först och främst alldeles bedårande.

/Sam Sundberg, bitr redaktör för SvD:s söndagsmagasin.

Annons
Annons

35 / 37

Maitre Gims, ”Est ce que tu m'aimes” (2015)

Min franska är för dålig för att förstå exakt vad han sjunger, men att kärlek är en smula krångligt framgår. Fin röst och vacker dansant låt, varierad.

/Angelica Risberg, redigerare.

Annons
Annons

36 / 37

Seinabo Sey - You (2015)

Kärlek med inslag av soul av en riktig powerkvinna!

/Gabriella Elbied Pettersson, reporter och praktikant på SvD Kultur

Annons
Annons

37 / 37

Vilken är din bästa kärlekslåt? - skriv här nedan och motivera

Vilken är din bästa kärlekslåt?embed.scribblelive.com

Här är Spotifylistan med SvD Kulturs kärlekslåtar

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons