Annons

34-åring kan bli Finlands statsminister

Sanna Marin kan ta över efter Antti Rinne.
Sanna Marin kan ta över efter Antti Rinne. Foto: Regeringskansliet

34-åriga Sanna Marin kan bli ny finländsk statsminister efter Antti Rinne. Sanna Marin är idag vice ordförande det socialdemokratiska partiet och kommunikationsminister.

Under strecket
Publicerad

Strax före lunch på tisdag stod det klart att pågående poststrejken fäller Finlands statsminister Antti Rinne. Två namn förekommer i spekulationerna om att ta över posten som regeringschef, enligt den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet.

Båda är födda på 80-talet vilket innebär att Finland nu med stor sannolikhet kommer att få en statsminister som är under 40 år gammal.

”Veteranen” i sammanhanget är Antti Lindtman, som är ordförande för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Han är född 1982 och har suttit i riksdagen sedan 2011.

Han han redan bekräftat att han kandiderar till jobbet, enligt HBL.

Det andra namnen är kommunikationsministern och vice partiordföranden Sanna Marin, som fyllde 34 för bara ett par veckor sedan. Även hon har sagt sig vara redo att bli statsminister.

Enligt HBL har tidningen Suomen Kuvalehti uppgett att Sanna Marin är avgående Antti Rinnes favorit att ta över.

Sanna Marin har meddelat via Twitter att hon avbryter ett möte med rådet för transport och telekommunikation i Bryssel och reser hem till Helsingfors på grund av regeringskrisen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons