Annons

37 vd:ar: Låt krisen skapa ny modell för välstånd

Ikeas vd Torbjörn Lööf, H&M:s vd Helena Helmersson och Volvos vd Martin Lundstedt är tre av de företagsledare som skrivit under brevet.
Ikeas vd Torbjörn Lööf, H&M:s vd Helena Helmersson och Volvos vd Martin Lundstedt är tre av de företagsledare som skrivit under brevet. Foto: Tomas Oneborg, Jonas Ekströmer/TT och Fredrik Sandberg/TT

Återhämtningen efter coronakrisen är en möjlighet att omvärdera vårt samhälle – och skapa en ny modell för välstånd, byggd på gröna principer. Det skriver 37 av Europas mäktigaste vd:ar, bland andra H&M:s och Ikeas, i ett öppet brev.

Under strecket
Publicerad

Aldrig tidigare i fredstid har vi stått inför en utmaning i nivå med den världen står inför nu. Situationen är ”oerhört svår”.

Det är det dystra budskapet från Ikeas vd Torbjörn Lööf, H&M:s vd Helena Helmersson, Volvos vd Martin Lundstedt och 34 andra företagsledare i ett öppet brev, riktat till världens beslutsfattare. Bland signatärerna finns också 79 europeiska politiker, bland andra Per Bolund (MP) och Isabella Lövin (MP), och flera organisationer och tankesmedjor. Även vd:ar för giganter som L’Oreal, Eon, danska Lego och livsmedelsgiganterna Unilever och Nestlé har också skrivit under brevet.

Tiden för återhämtning kommer att utgöra en möjlighet att omvärdera vårt samhälle och utveckla en ny modell för välstånd.

Samtidigt som vi måste göra allt för att bekämpa viruset står vi också inför en ekonomisk chock värre än finanskrisen 2008 – och de åtgärder som vidtogs efter finanskrisen kommer nog inte att vara tillräckliga den här gången, enligt sammanslutningen, som kallar sig ”Green recovery alliance” – ungefär alliansen för grön återhämtning.

Annons
Annons

Men de pekar inte bara på krisens allvar, utan också på att återhämtningen efter krisen innebär en unik möjlighet.

”Tiden för återhämtning kommer att utgöra en möjlighet att omvärdera vårt samhälle och utveckla en ny modell för välstånd”, skriver de.

De massiva investeringar som vi står inför som svar på krisen måste bygga en ny europeisk ekonomisk modell som är mer motståndskraftig, mer beskyddande, mer suverän och mer inkluderande – något som kan skapas i en ekonomi som är byggd kring ”gröna principer”, enligt signatärerna. Och i centrum för den ekonomiska strategin måste kampen mot klimatförändringen ligga, skriver de.

”Omställningen till en klimatneutral ekonomi, beskyddet av biologisk mångfald och transformationen av jordbruks- och matsystemen har potentialen att snabbt leverera jobb, tillväxt och förbättra livet för alla invånare i världen, och bidra till att bygga mer motståndskraftiga samhällen”, står det i brevet.

Samtidigt skriver de att detta inte handlar om att skapa något helt nytt – och pekar på de stora framsteg som gjorts på flera gröna områden sedan finanskrisen. Vindkraft var tre gånger så dyrt då som nu, solenergi sju gånger dyrare, enligt brevet.

De uttrycker också stöd för EU:s färdplan mot en grön omställning, kallad EU:s ”Green Deal”, och andra nationella omställningsplaner som de menar har en enorm potential för att skapa ”en ny modell för välstånd”. Motstånd mot investeringar i omställningen till en klimatneutral ekonomi ”är inte vägen framåt”, skriver de.

Covid-19 kommer inte få klimatförändringen och degraderingen av naturen att försvinna.

Annons
Annons

EU:s ledare har redan lovat att krisåtgärderna ska ligga i linje med EU:s ”Green Deal” – en färdplan som lanserades strax före virusutbrottet och som beskriver EU:s omställning mot en ”modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi” med bland annat netto-noll-utsläpp av växthusgaser till 2050. Planen omfattar bland annat omställning av energiproduktionen och av fordonsflottan inom EU.

Företagsledarna, politikerna och organisationerna avslutar brevet med en uppmaning till världens beslutsfattare inom allt från politik från alla läger till näringsliv och civilsamhälle att stötta implementeringen av gröna krispaket, för att accelerera omställningen ”mot klimatneutralitet och friska ekosystem”.

”Covid-19 kommer inte få klimatförändringen och degraderingen av naturen att försvinna. Vi kommer inte att vinna kampen mot covid-19 utan ett massivt ekonomiskt svar. Låt inte de två striderna vara motsättningar, utan låt oss slåss och vinna dem samtidigt. Genom att göra det, kommer vi att stå starkare tillsammans”, skriver de.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons