Annons

39 döda personer i lastbil – kom via Belgien till England

Lastbilen som kropparna hittades i stod parkerad i ett industriområde som ligger nära London.
Lastbilen som kropparna hittades i stod parkerad i ett industriområde som ligger nära London. Foto: UK Pool/TT

Minst 39 kroppar har hittats i en lastbil i Grays nära London i England. En 25-årig man från Nordirland har gripits för mord, enligt Essex-polisen. Lastbilen tros vara från Bulgarien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lastbilen hittades på ett industriområde. Det ska handla om vuxna personer och en ungdom som hittats döda.

– Tyvärr var alla döda när vi hittade dem. Det här är en fullständig tragedi, säger Pippa Mills vid Essexpolisen vid en presskonferens.

Polisen kallades till platsen efter att ambulanspersonalen larmat klockan 01.40 på onsdag morgon, lokal tid.

På onsdag eftermiddag meddelade polisen att de nu tror att lastbilen kom från Zeebrugge i Belgien till Purfleet i England. Hamnen i Purfleet ligger i närheten av Grays där lastbilen hittades.

Tidigare på onsdagen gick polisen ut med att de trodde att lastbilen är från Bulgarien och kom in i landet via hamnen i Holyhead lördagen 19 oktober. Holyhead ligger på jämnhöjd med irländska Dublin på den brittiska västkusten i Wales.

Nu jobbar polisen med att identifiera alla offer, men det kommer ta lång tid.

Annons
Annons

– Det är jättemycket journalister på plats här, säger SvD:s korrespondent Charlotta Buxton som är på plats vid avspärrningarna runt lastbilen.

En som tagit sig till avspärrningarna är Daniel Lake. Han har jobbat i den närliggande hamnen och säger att de ofta hittade 3–4 människor gömda i lastbilarna. Efter att de hittades arresterades de.

– 39 personer är chockerande och ovanligt många, säger Lake till SvD:s korrespondent på plats.

Den lokala polisen skriver på sin hemsida att polisen kallades efter att ambulanspersonal gjort upptäckten under morgonen.

Lokala medier rapporterar om en stor pågående polisinsats vid platsen och vägar ska ha spärrats av.

”Jag är förfärad över den tragiska händelsen i Essex. Jag får regelbundna uppdateringar och inrikesdepartementet kommer att arbeta nära med Essexpolisen medan vi fastställer exakt vad det är som har hänt. Mina tankar går till alla de som har förlorat sina liv och deras närstående”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Även landets inrikesminister Priti Patel har uttalat sig om fallet. Hon säger att hon är chockerad och bestört över den mycket tragiska händelsen.

En talesperson för Bulgariens utrikesdepartement säger att de i nuläget inte kan bekräfta om lastbilen kommer från Bulgarien.

”Vi undersöker fortfarande informationen som har publicerats i brittisk media och vi kontaktar berörda myndigheter”, säger talespersonen enligt Reuters.

Efter reklamen visas:
39 döda hittade i lastbil i England

Det är inte första gången många människokroppar hittas i en lastbil i England. I juni 2000 hittade man 58 kinesiska immigranters kroppar i en lastbil i hamnstaden Dover. En holländsk lastbilschaufför dömdes för mord. Det rapporterar BBC.

I augusti 2015 kvävdes 71 migranter till döds i en kyltransport i Ungern. Lastbilen hittades övergiven längs med en motorväg i grannlandet Österrike och fem människosmugglare – en afghan och fyra bulgarer – åtalades och fängslades.

I april i år hittades 21 migranter från Iran och Irak gömda i en kyltransport i östra Frankrike. De tio männen, sex kvinnorna och fem barnen i lastbilen fördes till sjukhus.

I oktober i fjol omkom minst 30 migranter i lastbilar vid två olika trafikolyckor i Turkiet och Grekland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons