Annons

Se 3D-modellerna – så kan Notre-Dame byggas upp

Den laserscannade 3D-modellen är extremt detaljerad.
Den laserscannade 3D-modellen är extremt detaljerad. Foto: Andrew Tallon/Vassar College

Den ikoniska katedralen ska byggas upp igen. Det har president Macron lovat. Men hur ska det gå till, vilka ritningar finns att tillgå, och hur korrekta är de?

Faktum är att det finns extremt detaljerade digitala ritningar – delvis tack vare ett dataspel och en teknikintresserad konsthistoriker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den digitala modell som dataspelet Assassins Creed har gjort av Notre-Dame

Foto: UbisoftBild 1 av 2
Foto: Andrew Tallon/Vassar CollegeBild 2 av 2

Den digitala modell som dataspelet Assassins Creed har gjort av Notre-Dame

Foto: UbisoftBild 1 av 2
Foto: Andrew Tallon/Vassar CollegeBild 2 av 2
Den digitala modell som dataspelet Assassins Creed har gjort av Notre-Dame
Den digitala modell som dataspelet Assassins Creed har gjort av Notre-Dame Foto: Ubisoft
Efter reklamen visas:
Experten: Kommer aldrig byggas upp på samma sätt

Laserscanning. Så lyckades den nu avlidne konsthistorikern Andrew Tallon skapa 3D-modeller av hela Notre-Dame, som nu kan användas för återuppbyggnaden av katedralen.

För National Geographic berättar han om hur det hela går till.

– Lasern är extremt precis och missar ingenting. På ett stativ sveper den genom ett rum i kyrkan och mäter avståndet mellan scannern och all yta den träffar. Om man gör det ordentligt är felmarginalen max fem millimeter, säger han till tidningen i en intervju från 2015.

Att använda laserscannerns uppgifter för att göra förståeliga ritningar är inte helt enkelt – men Tallon lyckades genom att lägga samman foton med information från scannern.

Foto: Andrew Tallon/Vassar College
Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Flera Notre-Dame skatter har räddats

Totalt samlade han in mer än en miljard datapunkter från mer än 50 olika platser inne i katedralen. Modellerna är så detaljerade att de gett experter ny information – till exempel att några av pelarna inte står på en rak linje. Han visade också att kyrkan rörde på sig.

– Alla byggnader rör sig, grunden blir större eller mindre när solen värmer på från ena eller andra sidan, säger han i intervjun med National Geographic.

I slutet av 2018 gick Tallon bort – och det återstår att se om hans modeller kan användas i återuppbyggnaden av kyrkan.

En än mer oväntad potentiell räddare har också framträtt – från dataspelsvärlden. Spelet Assassins Creed är känt för sina realistiska återskapanden av den verkliga världen, och ett spel i serien från 2014 utspelar sig i Paris. För techsajten The Verge berättar den digitala formgivaren Caroline Miousse att hon tillbringat två år med att återskapa ett digitalt Paris.

– 80 procent av den tiden lade jag på Notre-Dame. Tittade på gamla bilder för att se till att varje sten satt på rätt ställe, och tog hjälp av historiker för att se till att varje konstverk hänger på rätt plats, berättar hon.

Hur återuppbyggnaden av katedralen ska gå till är i skrivande stund inte klart. Men det står i alla fall klart att arkitekter och antikvarier inte kommer att behöva nöja sig med att studera gamla ritningar – ny information finns tillgänglig digitalt.

Efter reklamen visas:
Se Notre-Dame innan branden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons