Perfect Guide

40-talister saknar hyfs

Häromdagen var jag ute och flög: Wien till Florens. Från en pensionärdestination till en annan. Flygmaskinen var en sådan där smal, låg och trång kondom som det inte går att stå upprätt i, åtminstone inte om man mäter 193 centimeter.

Annons

Det är inte första gången jag blir attackerad av samhällets seniora medlemmar.

Efter att ha funnit min plats var det dags att krångla sig ur kavajen och placera den i facket ovanför stolen. En procedur på tio till femton sekunder som medför att bakomvarande passagerare får vänta. Redan efter två sekunders trafikstopp märkte jag irritationen stiga hos den äldre herren bakom mig. Frustningar och djup andhämtning genom näsan. Efter fem passerade sekunder var tålamodet slut. Nu skulle han fram. Barskt och bestämt blev jag undantryckt och snubblade till på ett småförnedrande sätt.

Själv står man kvar i fysisk och psykisk chock – vad var det som hände?

Det är inte första gången jag blir attackerad av samhällets seniora medlemmar. I motsats till gängse uppfattning är det inte ungdomen, utan åldringarna, som saknar så kallat hyfs.

Den vanligast förkommande konfrontationen är den som handlar om vem som äger trottoaren. Jag brukar väja, men ibland dyker gamlingen upp ur intet och de väjer aldrig. Aldrig. När krock uppstår kan man inte förvänta sig ett ”ursäkta”. De fortsätter bara att tjursinnigt plöja trottoaren. Själv står man kvar i fysisk och psykisk chock – vad var det som hände? De är betydligt hårdare än man tror, de där gamla kropparna.

Lika ofta händer det att någon gamling blir irriterad på mig, till synes helt utan anledning. Plötsligt möts man av en ondsint blick och ett huvud som skakar i misstycke. Jag ser mig omkring – kanske är gesten menad åt någon annan? Nej då, det är tydligen jag som har betett mig opassande. Exakt hur förstår jag som sagt aldrig.

En enkel huvudräkning säger mig att dessa aggressiva pensionärer måste vara 40-talister, främst från decenniets första hälft. Alltså tillhör de den mest priviligierade generationen i modern tid. Kan här finnas ett samband? En stor grupp människor som livet igenom åtnjutit en generös buffé av utbildning, fungerande välfärdssamhälle, ekonomisk tillväxt och inte utsatts för någon arbetslöshet att tala om. Långa trygga karriärer, bra löneutveckling, gott om bostäder.

Det är möjligt, men jämfört med dagens pensionärer visar de åtminstone respekt för sina medmänniskor.

Vad har denna räkmacka skapat för människor?  Jag funderar på detta när jag ett par minuter senare, från min flygplansstol, ser att samme otålige herre nu skapat totalstopp i flygplatsgången. Under flera minuter står han, helt omedveten om de andra passagerarna, och ordnar med ytterplagg och handbagage. Jag tänker att han i sin prydliga pullloverklädsel är typisk för 40-talisterna. En generation av dugliga tjänstemän och förvaltare som gjorde det som förväntades av dem – och som därmed har liten eller ingen förståelse för alla former av avvikande. Den som serveras allt utvecklar en otålighet och irritation om det inte går som planerat.

Ofta är det representanter ur denna generation som klagar på ungdomen, alltså 90-talisterna. Att de stirrar ner i sina telefoner och inte kan årtalet för slaget vid Lützen eller vilken svensk kung som kom efter Karl XI i tronföljden. Det är möjligt, men jämfört med dagens pensionärer visar de åtminstone respekt för sina medmänniskor. Det händer aldrig att jag hamnar i konflikt med en nittonåring. De är allt som oftast artiga, säger ursäkta och uppvisar ”allmänt hyfs”. Så nästa gång du åker buss eller tunnelbana, fundera över om du verkligen ska erbjuda en pensionär din sittplats. Kanske är det bättre om de får stå, så har de förhoppningsvis inte energi över för att trakassera oss yngre medborgare.

Till Toppen