Annons

48 (smakfulla) timmar i Malmö

Den skånska metropolen har seglat upp som en av landets mest spännande matdestinationer. Detta är våra åtta favoritställen just nu.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Christian Gustavsson

Ayam Dimashq

Syrisk kibbeh, irakisk shish kebab eller afghansk mantu? För den som är sugen på Mellanöstern har Malmö betydligt mer än bara falafel. De senaste åren har det öppnats så många bra syriska restauranger i Malmö att det talats om en syrisk restaurangboom. Brittiska The Independent går så långt som att kalla Malmö för “staden med den bästa syriska maten utanför Syrien”. Pionjären Shamiat finns numera på två adresser, men det syriska kök vi helst återvänder till är Ayam Dimashq. Här serveras kibbeh (järpar), fatteh (en otippat god yoghurt- och kikärtsrätt) och annan syrisk husmanskost vid sidan av kolgrillat kött och en rad oemotståndliga röror. Kom hungrig, helst i grupp och beställ in flera rätter att dela på.

Adress: Östra Förstadsgatan 18.

MJ:s

Annons
Annons

Landets roligaste gastrohotell har en reception som dubblar som bar och en restaurang som för tankarna till både Los Angeles och franska Rivieran. Köksmästaren Frida Nilsson är en av landets mest hyllade kockar just nu och har i år utsetts till både Årets kock (på Stellagalan) och Årets rising star (av White Guide). Hennes signaturrätt, en smörig spetskål med yoghurt, harissa och rostade mandlar, är anledning nog att boka bord. Likaså den fluffiga briochen som inleder måltiden. Menyn består av nio tidsenliga mellanrätter, samtliga med något från växtriket som bas. För svultna karnivorer finns även côte de bouef och rostad benmärg. Ett kul utropstecken i dryckeslistan är den svårfunna, naturligt framställda cidern från Malmöbaserade Fruktstereo.

Adress: Mäster Johansgatan 13, mjs.life.

Spill

Paret bakom ett av Malmös främsta lunchställen just nu jobbade tidigare på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, känd som en av landets vassaste gourmet-restauranger. Men för ett par år sedan bestämde de sig för att starta en egen restaurang som inte bara serverar ovanligt vällagad lunch, utan också gör något åt matsvinnet i branschen. Resultatet är Spill, ett litet lunch-hak som förvandlar råvaror som annars skulle ha kastats till gourmeträtter, inte sällan Instagramvänligt upplagda på skånsktillverkad keramik. Häromveckan serverades en utsökt marinerad ryggbiff med soja, champinjoner, chili och nudlar, gjord på exakt 92 procent matsvinn. Ett tips: Spill har bara 16 sittplatser, så kom innan lunchrusningen.

Adress: Isbergs gata 10A.

Annons
Annons
Foto: Christian Gustavsson

1 bord och kök

Kocken Titti Qvarnström är en av de starkaste drivkrafterna bakom Malmös bubblande krogscen. Hon bossade tidigare i köket på Michelinrestaurangen Bloom in the park, men ansvarar sedan i fjol för frukost- och lunchkrogen Mat i Folkets Hus. Här serveras lokala råvaror i säsong och knäckebröd av tillvaratagen kaffesump. 

Qvarnströms kreativitet kommer dock mer till sin rätt i det nylanserade middagskonceptet 1 bord och kök. Två kvällar i månaden välkomnar hon och kocken Daniel Lindgren (som ligger bakom luncherna på Mat- och chokladstudion) 14 gäster till en middag där drycken står i centrum. Varje tillfälle har ett tema, exempelvis ett område eller en producent, och rätter anpassade efter drycken i stället för tvärtom.

Adress: Olof Palmes Plats 1.

Julie

Foto: Christian Gustavsson

Bland matintresserade har Hörte Brygga på skånska sydkusten varit en snackis i flera år. Nu har grundarna bakom den hyllade bykrogen öppnat vin- och ostbaren Julie på Gamla Väster i Malmö, inte långt från Vollmers; stadens främsta finkrog. Det är ett sympatiskt ställe, rättvist nominerat till Årets dryckesupplevelse av White Guide. Här serveras hantverksmässigt producaerade viner, varav en handfull från kran – en vinst för både miljö, producenter och nyfikna vindrickare som vill prova mindre glas. Någon klassisk vinlista finns inte, i stället bjuds gästerna in i det ständigt föränderliga vinrummet. Sätter hungern in finns franska ostar och skånska charkuterier, samt animaliska och vegetariska varmrätter från eget rotisseri. Blir något över serveras det som svinnlunch nästa dag.

Annons
Annons

Adress: Tegelgårdsgatan 9.

Mat- och chokladstudion

Joel Lindqvist är Sveriges främsta dessertmakare. Hans rätter kännetecknas ofta av vilda växter och oortodoxa dessert-ingredienser som granskott, svamp och dill. I konditoridisken i hans kombinerade mat-, bak- och chokladstudio ligger döskalleformade chokladpraliner med smak av miso, växtbaserade biskvier och glansiga bakverk. På de gråkalkade väggarna blandas rustika surdegsbröd, gräddkolor, småkakor och marmeladburkar.

Vardagar grundar du med fördel med stadens bästa vegetariska lunch. Bakom den kortfattade ”dagens”-beskrivningen (typ ”ärta, senap, äpple”) gömmer sig ett fyrverkeri av smaker och texturer baserade på närodlade grönsaker och svenska baljväxter. Lägg till nybakat surdegsbröd, vispat smör och en liten aptitretare för en hundring och du har stadens bästa lunchdeal.
Adress: Amiralsgatan 18, pastrybyjoellindqvist.se.

Riket

För drygt ett år sedan skapade kockarna bakom Tempo, en av Malmös populäraste kvarterskrogar, sitt eget rike vid krogtäta Davidshall. Här är det löjligt lätt att trivas, inte minst om man tar plats i baren och låter kockarna bestämma middagen. Då kan till exempel några mjälla bitar råmarinerad skrei med smak av bergamott och pistage hamna på tallriken och ett slovenskt naturvin hällas i glaset. Och detta utan minsta snobberi. Den snabbt föränderliga menyn består av åtta mellanrätter med säsongens piggaste grönsaker som bas, medan dryckessortimentet domineras av hantverksöl, naturviner och mescal. Ingen rätt kostar över 130 kronor, och inget vinglas över 135. Dessutom är det avslappnat och mysigt på det där sättet som får dig att börja tänka på danskt hygge.

Annons
Annons

Adress: Erik Dahlbergsgatan 5, riket.nu.

Leve

Leve är bageriet som vänder på bröddygnet, vilket innebär att det öppnar först klockan elva på vardagar och langar upp nybakat ”kvällsbröd” på eftermiddagen. Bagarna vågar också ifrågasätta föreställningen om att allt som är gott måste vara baserat på traditionellt smör. Här finns flera växtbaserade sötsaker, exempelvis tartletter och dammsugare av helt vegetabiliska råvaror. I disken hittar vi också salta bakverk i form av kavlad smördeg toppad med säsongens skörd och ost; ett ljuvligt litet alternativ till de klassiska söta wiener-bröden. Vill du köpa med dig bröd hem finns en utmärkt ostbutik intill. Vill du fika på plats finns både mysig soffhörna och fönsterplatser. Och har du tur har bagarna bestämt sig för att ha öppet lite längre och servera pizza.

Adress: Östra Rönneholmsvägen 6.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons