Annons

Köpte nedlagt bryggeri – nu värt 3 miljarder

Han borde ha drunknat i Sydkinesiska sjön för 30 år sedan. Istället köpte han ett nedlagt bryggeri för 5 miljoner kronor, som i dag är värt över 3 miljarder kronor.

Under strecket
Publicerad

Det var en satsning som inte borde ha fungerat. För 25 år sedan satsade Peter Bronsman och hans bror Dan-Anders alla sina pengar, plus banklån, på det nedlagda bryggeriet i Kopparberg.

Det fanns varken produktion, anställda, distribution eller kunder. Inget annat bryggeri hade intresserat sig för verksamheten och bröderna Bronsman hade ingen erfarenhet inom bryggerinäringen.

– Vi fick nycklarna till ett nedlagt bryggeri, och vi var totalt utfattiga. Det borde gått åt skogen, med det gjorde det inte, säger Peter Bronsman i SvD:s podd Min första miljon.

Peter Bronsman berättar hur det gick till när det första ölet togs fram och den osannolika historien om hur Kopparbergs cider blev en världsprodukt.

I dag är Kopparbergs Bryggerier ett känt varumärke, inte bara i Sverige, med ett börsvärde på över 3 miljarder kronor och 200 anställda i Kopparberg.

Bronsman berättar också den dramatiska historien om hur han i slutet av 1980-talet föll överbord från ett handelsfartyg, mitt i natten i Sydkinesiska sjön.

Här hittar du Min första miljon på Itunes

‎Min första miljon i Apple Podcastsitunes.apple.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons