Annons

Fem saker du inte bör missa på Bokmässan

Mörkerkrafter, bojkotter och författarbråk är inte det enda som präglar årets bokmässa i Göteborg. Här är några höjdpunkter att se fram emot.

Under strecket
Publicerad

Lena Andersson, Per Svensson och Johan Östling

Foto: Staffan Löwstedt, Lars Pehrson och Susanne EwertBild 1 av 1

1 / 5

Med skägget i bildningslådan?

  Lena Andersson, Per Svensson och Johan Östling
Lena Andersson, Per Svensson och Johan Östling Foto: Staffan Löwstedt, Lars Pehrson och Susanne Ewert

När Per Svensson skriver om mässans bildningstema i programkatalogen tar han avstamp i den gamle riksdagsmannen ”Olsson med skägget”, hans starka tro på bildning som vägen till människans frihet. Det brukar också heta att bildning funkar som ett vaccin mot förtryck. Men stämmer det verkligen, med tanke på nazismens framväxt i länder som Österrike och Tyskland? Per Svensson, Lena Andersson, Svante Weyler och Johan Östling diskuterar.

”Humboldt vs Hitler – om bildning och demagogik”

Scen: Om: Bildning. Fredag kl 17.30–18.00.

Annons
Annons

Arundhati Roy.

Foto: Mariam Butt/TTBild 1 av 1

2 / 5

Arundhati Roy.
Arundhati Roy. Foto: Mariam Butt/TT

Arundhati Roy

Redan första dagen river mässan av sin allra största internationella stjärna: Arundhati Roy. Att göra skönlitterär succé två decennier efter en osedvanligt hyllad romandebut borde vara omöjligt för vem som helst. Men inte för Roy. Med romanen ”De små tingens gud”, som kom 1997, förärades hon det första Bookerpriset som någonsin gått till en indisk författare – och nu hösten 2017 rosas hon igen. SvD:s Magnus Eriksson är inte ensam om att tycka att "Den yttersta lyckans ministerium" är en rakt igenom lysande roman.

Seminarium, torsdag kl 14–14.45.

Annons
Annons
Foto: Viktor Gårdsäter och Lars PehrsonBild 1 av 1

3 / 5

Foto: Viktor Gårdsäter och Lars Pehrson

Finlands sak är tyvärr inte vår

Att Finland firar 100 år av självständighet kommer inte att undgå någon besökare, inte heller att grannen i öst slår oss med hästlängder vad gäller såväl Pisa-resultat som bildningsnivå. Därför blir jag inte alls förvånad över att det är just Merete Mazzarella och Philip Teir som slår mässrekord i själsligt lugn. Här ska ingen debattör med hävdelsebehov larma och göra sig till, här ska bara pratas, om livet. Punkt. Moderator: Daniel Sjölin.

Seminarium, ”Om livets mening och meningslöshet”

Lördag kl 10.30–10.50.

Annons
Annons
Foto: Richard Saker/IBLBild 1 av 1

4 / 5

Foto: Richard Saker/IBL

Irlands nya älskling(ar)

Kallar man Yeats en dålig poet, vet man med sig att man är bra. Själv har Sally Rooney kallats ”en Salinger för snapchat-generationen”. När Irlands nya litterära superstjärna intar scenen tillsammans med Sara Baume och Rob Doyle – ytterligare två skarphjärnor från den unga irländska författargenerationen – är det bara att trotsa eventuella efterverkningar av fredagskvällens härjningar, och gå dit.

Seminarium, ”En ung irländsk författargeneration”

Lördag, kl 11.00–11.45

Annons
Annons

Asli Erdoğan.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

5 / 5

Asli Erdoğan.
Asli Erdoğan. Foto: Malin Hoelstad

Asli Erdoğan

Efternamnet torde vara det enda författaren och människorättsaktivisten Asli Erdoğan delar med Turkiets diktatoriska president, som på kort tid förvandlat sitt land till världens största journalistfängelse. Förra sommaren greps hon och satt fängslad i 132 dagar, anklagad för ”terrorpropaganda”. I december blev hon fri. Lagom till mässan kommer hennes nya artikel- och essäsamling, vars titel är lika delar vacker och sorglig: ”Inte ens tystnaden är längre vår egen”.

Debattscenen

Lördag, kl 17–17.45.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons