Annons

5. Skippa onödiga avdrag

** Dra av för pensionssparande **   
Bantningen av avdraget för privat pensionssparande är den enda rent privatekonomiska reformen som faktiskt blir av trots en fälld regeringsbudget. Detta eftersom även Alliansen ville se ett bantat och sedan slopat avdrag. Alliansens förslag låg på en minskning av avdraget till 2 400 kronor per år i ett första steg, men sedan anslöt man sig till regeringens förslag på ett avdrag på 1 800 kronor per år. Vid nästa årsskifte kommer avdraget att försvinna helt.   
Det innebär att det i dagarna är sista chansen att sätta över pengar till din pensionsförsäkring och sedan kunna dra av för det upp till 12 000 kronor.
Har du eget företag kan du dra av för 12 000 kronor plus 35 procent av inkomsten. Även framöver kommer du som driver eget och som därmed inte har någon tjänstepension, kunna dra av för 35 procent av inkomsten.
** Dra av för pensionssparande ** Bantningen av avdraget för privat pensionssparande är den enda rent privatekonomiska reformen som faktiskt blir av trots en fälld regeringsbudget. Detta eftersom även Alliansen ville se ett bantat och sedan slopat avdrag. Alliansens förslag låg på en minskning av avdraget till 2 400 kronor per år i ett första steg, men sedan anslöt man sig till regeringens förslag på ett avdrag på 1 800 kronor per år. Vid nästa årsskifte kommer avdraget att försvinna helt. Det innebär att det i dagarna är sista chansen att sätta över pengar till din pensionsförsäkring och sedan kunna dra av för det upp till 12 000 kronor. Har du eget företag kan du dra av för 12 000 kronor plus 35 procent av inkomsten. Även framöver kommer du som driver eget och som därmed inte har någon tjänstepension, kunna dra av för 35 procent av inkomsten. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Under strecket
Publicerad

– Det är inte mycket man kan göra som avdrag i dag. Det är exempelvis ingen idé att försöka få avdrag för arbetskläder, som man gjorde förr, eftersom arbetsgivaren står för det. Så sannolikheten att få igenom det är väldigt liten, och det är stora belopp som ska räknas bort först innan man får något avdrag överhuvudtaget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons