SvD Perfect Guide
Annons

5 skönhetstips från Marie Antoinette

Ansiktsvatten av duvor och 60 centimeter höga frisyrer – här är fem av Marie Antoinettes märkligaste skönhetsrutiner.

Text: Olivia Hagéus - 13 november 2017

Få kvinnor i världen är så kända för sin extravagans som Marie Antoinette. Den unga drottningen sägs ha ruinerat sin make, kung Ludvig XVI, genom sina luxuösa vanor. Hon var hatad av folket, men också beundrad för sin skönhet och känsla för stil, så vem passar bättre att vända sig till för tidlösa råd? Vi har listat 5 av Marie Antoinettes mest kända, och märkliga, skönhetstips.

1. Använd bra ansiktsvatten
Drottningens egna favorit kallades ”Eau Cosmetique de Pigeon” och innehöll – ja, du gissade rätt – duvor. Det var danskor som låg bakom receptet, som tog 17-18 dagar att framställa och förutom stuvade duvor innehöll bland annat melon, vattenliljor, vitt vin och socker. Genom att destillera röran fick man sedan fram detta så kallade “duv-vatten”, som sades göra underverk för hyn. Vi rekommenderar inte att du kokar levande duvor för att uppgradera hudvårdrutinen, men att hitta ett bra ansiktsvatten kan vara fördelaktigt.

2. Skönhetssömn på ny nivå
För att hålla händerna mjuka och lena brukade Marie Antoinette sova med handskar fyllda av rosenvatten och mandelolja. Hon hade även för vana att massera in en blandning av saffran, gurkmeja, sandelträ och rabarber i håret för att behålla sin rödblonda hårfärg.

Annons
Annons

3. Hemmagjord ansiktsmask
Den unga kvinnans favoritmask bestod av ingredienser de hade i skafferiet: cognac, ett ägg, mjölkpulver och citron. Hon var övertygad om att de olika syrorna i mjölken och citronen rensade bort döda hudceller, att cognacen satte igång blodcirkulationen och att äggvitan reparerade hudvävnad.

4. Volym, volym, volym
Den franska frisyren “la pouf” blev populär under Antoinettes styre och gjorde det möjligt för kvinnor att bygga upp sitt hår till ett över 60 centimeter högt torn över huvudet. Håret var ofta en del av deras personliga mode och dekorerades flitigt med fjädrar, band, smycken och rosetter. Drottningen mor, Maria Theresa av Österrike, ogillade dotterns vågade stil och var inte sen med att skriva det till henne. Marie Antoinette brydde sig dock inte utan fortsatte med sitt.

5. Du kan aldrig ha för mycket parfym
Slottet Versaille var mer eller mindre känt för att det stank. Vattentoaletter var ännu inte uppfunna och Rousseau klagade bittert över att “det inte fanns någonstans att sitta utan att känna lukten av urin”. Odören var något Marie Antoinette inte tålde, så hon tog tag i saken och såg till att alltid ha färska blommor i rummet, kombinerat med att ständigt parfymera sig och massera in söta oljor i huden.

Källa

Annons