Annons

5 ställen med lyxig hämtmat på Östermalm

Foto: Philip Nordin, Arseny Selov, Tomas Oneborg

Blinier med kaviar, vegetarisk meny eller stans bästa lunch-schnitzel?
På Östermalm håller krogarna hög klass för mat att ta med hem. SvD:s Anna Norström har djupdykt i stadsdelens utbud.

Under strecket
Publicerad

Fiskdisken på Stockholms Matmarknad.

Foto: Arseny Selov

1 / 4

Lyxig hämtmat mitt på Stureplan

Fiskdisken på Stockholms Matmarknad.
Fiskdisken på Stockholms Matmarknad. Foto: Arseny Selov

I mathallen runt oktagonformade baren i Sturegallerian finns lådor och middagskassar direkt från Sturehofs kök. Plocka ihop en egen meny: kräftsoppa för en person räcker för två som förrätt innan havets Wallenbergare.

En favorit är köttbullarna, många hyllar brunsåsen, gjord på klassiskt vis. Tar du hem pasta är den lätt underkokt för att enkelt kunnas värmas på. Lägg därtill kötthandel med styckdetaljer och en fiskdisk där det kan finnas sjöborrar i säsong. 

Adress: Sturegallerian vid Sturehof, Stureplan 2. 

Öppettider: Måndag till torsdag 11-19, fredag 11-20, lördag 11-17.

Annons
Annons

Hantverket

Foto: Emma-Sofia Olsson

2 / 4

Husmanskost för finrummet

Hantverket
Hantverket Foto: Emma-Sofia Olsson

Kocken Stefan Ekengren har gett husmanskosten ett ansikte. Hantverket har förfinat våra mattraditioner som nu går att få med hem.

Nästan hela menyn finns att hämta som á l carte, bäst lämpar sig snacksen, som signaturrätten hasselbackspotatis med kaviar. En färdig 3-rätters finns också för den som inte kan välja. ”Vi vill inte serverar annan mat än vår mat” säger kocken om upplägget. Bonustips: De egna moderna förfinade isterbanden.

Adress: Sturegatan 15a

Take away-öppet: Tisdag till lördag, 17–22.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Coco & Carmen

Bowl på Misshumasshu.

Foto: Philip Nordin

3 / 4

Schnitzel-fansens nya adress

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Coco & Carmen

Coco & Carmen på Banérgatan drivs numera av Punk Royal men själen från den klassiska kvarterskrogen finns kvar.

Den tyske köksmästaren Dario Balan, som bland annat jobbat på trestjärniga Frantzén, tillagar en lunchschnitzel med en stor portion stolthet. Förutom sardell- och kaprissmör så skickas lingon med som tillbehör, tydligen vanligt i Tyskland – och mycket gott.

Alla lunchrätter går att hämta, ett annat tips är dillköttet på bräserad griskind. Nyligen lanserades också en 3-rätters kvällsmeny som förbeställs och hämtas på plats.
Adress: Banérgatan 7.
Öppettider: Tis –fre 11.30–22, lör 17–22 (ring 08-6601105).

En god delbar middagsmix

Bowl på Misshumasshu.
Bowl på Misshumasshu. Foto: Philip Nordin

Krögarna Adam Dahlberg och Albin Wessmans krog Misshumasshu öppnade våren 2019. Maten är mest influerad av Japan, men här finns även storfavoriten ”Guacamasshu”, en guacamole med asiatisk twist.

Välj 4-5 rätter för att ta med hem att dela, och missa inte sesamnudlarna. Eller ta en egen ”bowl” som huvudrätt. Ramenbuljongen värmer du med fördel på lite hemma och slår sedan på över ingredienserna. Bonus: Utkörning kvällstid innanför tullarna ingår vid beställning för över 400 kr. 
Adress: Birger Jarlspassagen
Öppettider: Mån – fre, 11–22, lör 12–23. (beställ 08-42512555)

Annons
Annons

Tea Malmegård och Viktor Lejon driver Doma.

Foto: Carl Lemon

4 / 4

Nya på Nybrogatan

Tea Malmegård och Viktor Lejon driver Doma.
Tea Malmegård och Viktor Lejon driver Doma. Foto: Carl Lemon

Det bubblar på Nybrogatan. I montern hos nyöppnade Doma fyller konditorn Tea Malmegård och hennes man Viktor Lejon dagligen på med olika godsaker att köpa med hem. Här kan det finnas allt från svamppasta, bakverk, praliner till sötpotatisblinier med kaviar. Sistnämnda är beroendeframkallande. Paret öppnade så sent som i februari och har varit en av de krogöppningar i Stockholm som det pratats mest om.

Adress: Nybrogatan 48.

Öppettider: Öppet från 17. Endast drop-in, inga förbeställningar. Se restaurangens Instagram @doma_nybrogatan för dagens rätter. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons