Hälsa

5 tips för att somna om

Är du också en av dem som kan vakna mitt i natten, klarvaken, trots att kroppen skriker efter sömn? Känns det helt hopplöst att somna om? Då ska du läsa vidare.

Många känner igen sig - av någon outgrundlig anledning vaknar man plötsligt mitt i natten, och det är omöjligt att somna om. Enligt Wall Street Journal är detta vårt vanligaste sömnproblem, och det hjälper inte att många tacklar det helt fel. Man scrollar igenom nyhetsflöden på telefonen, går upp och äter en macka, sätter på tv:n eller rör sig fram och tillbaka i sängen tills lakanen korvar sig under en.

Annons

Men det finns faktiskt en del saker som hjälper. Sömnforskare i världen har avslöjat sina egna knep för att somna om, och de är inte så svåra att följa. Nyfiken? Här är fem av dem.

1. Undvik ljus
Hormonet melatonin styr vår sömncykel och minsta exponering av ljus kan påverka produktionen. Titta inte på mobilskärmen, tänd inte lampan i badrummet om du ska gå på toa och dra för gardinerna när du lägger dig.

2. Ligg stilla
När du har vaknat upp och är precis sådär klarvaken som man kan vara, trots att du har haft en lång dag och klockan är fyra på natten, så hjälper det inte att kasta sig fram och tillbaka i sängen. Gå istället upp och ägna dig åt en avslappnande aktivitet, så som att sticka eller lösa korsord.

3. Bär solglasögon framför skärmen
Som sagt - melatonin är din värsta fiende när du ska försöka somna. Men om du absolut måste titta på tv eller på mobilskärmen, använd då solglasögon för att minska exponeringen av ljus så mycket som möjligt.

4. Ät inte
När du går upp och tar en matbit mitt i natten berättar du för hjärnan att du ger den en belöning. Då är det sannolikt att du kommer att vakna mitt i natten framöver också. Dessutom menar många dietister att nattligt ätande leder till viktuppgång.

5. Titta inte på klockan
När du vänder dig om och tar upp telefonen bara för att upptäcka att klockan är fem och att du ska upp om tre timmar blir det svårt att bara glömma den informationen. Då ligger du inte bara där klarvaken, utan också orolig. Oron gör det nästintill omöjligt att somna om. Stå emot impulsen!

Källa: Expressen

Till Toppen