Annons

5 tips som får ditt barn intresserat av matte

Att förklara division en gång till hjälper sällan. Ofta måste man backa och förklara långt mer grundläggande begrepp än själva divisionen, enligt författarna till Hur ditt barn fattar matte. SvD listar Anne Lene Johnsen och Elin Nantås bästa tips mot matteångest.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

1 / 5

Ta ansvaret

Foto: Henrik Montgomery/TT

Om ett barn inte lärt sig något beror det alltid på att ingen förklarat på ett sätt så att barnet förstått. Det är vuxenvärldens ansvar att se till att barnen har den kunskap de behöver för att orientera sig i världen, men många barn som har svårt för matematik lägger ansvaret på sig själva, enligt Anne Lene Johnsen och Elin Nantås.

– Säg till barnet att det anledningen till att han eller hon inte förstår är att vuxna inte förklarat nog bra. Sen kan du sätta dig in i vad det är ditt barn behöver lära sig, säger Anne Lene Johnsen.

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

2 / 5

Hitta kunskapsluckorna

Foto: Lars Pehrson

Om ett barn kört fast i till exempel algebra, gå tillbaka och se vad ett barn måste förstå för att kunna lära sig algebra. Sen kan du kontrollera om barnen förstår alla de begrepp som måste sitta på plats, och förklara och öva där barnen har brister.

– Ta inte för givet att barnen kan något för att barnet är 15 år eller är 1,80 lång. Det finns vuxna som inte förstår att du får orange om du blandar rött och gult. Sådant kommer inte automatiskt, du måste lära dig det, säger Anne Lene Johnsen.

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

3 / 5

Ta en sak i taget

Foto: Lars Pehrson

Även om ett barn ligger långt efter i matematiken ska man ta ett moment i taget och jobba med det tills det sitter.

– Det är så mycket press idag, det ska gå fort och du ska kunna hoppa mellan många olika saker. Här måste du ta en sak i taget tills det sitter, säger Anne Lene Johnsen.

– När du väl förstått ett moment behöver du inte öva speciellt länge. Det är när du inte förstått du måste öva och öva jättelänge, säger Elin Nantås.

Annons
Annons
Foto: TT

4 / 5

Tänk på ditt språk

Foto: TT

Språket och ordförståelse har en nyckelroll för att förstå grundläggande begrepp. Små barn tolkar bokstavligt, och det kan ställa till det när de ska förstå grundläggande begrepp. Frågar man ett barn vilket som är störst av talen 1,44 och 4 händer det att de svarar 1,44, eftersom det består av fler siffror och rent fysiskt är större.

– Hur ska barnet veta vad man menar med störst? Det kan vara störst i storlek, störst i antal, störst i värde. Barn tänker ofta väldigt konkret och svarar talet som är fysiskt störst och så får de fel. Men det är inte barnet som gjort fel, det är en oprecis fråga, säger Elin Nantås.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

5 / 5

Ha inte matematiklektion

Foto: Tomas Oneborg

Många barn som har svårt med matematik får ångest av tanken att än en gång slita med något de inte förstår. Men begreppsinlärning behöver inte se ut som en vanlig matematiklektion. Det som behövs är tid tillsammans och saker man hittar i hemmet och i naturen. Till exempel lär man sig förstå saker om mängd, storlek och antal genom att baka bullar efter ett recept.

– Det behövs inga fancy produkter. I vår bok finns beskrivet steg för steg hur du kan göra, säger Anne Lene Johnsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons