Annons

Göran Eriksson: Ingen har ändrat sig – utom talmannen

Talmannen Andreas Norlén tar ett nytt grepp, och kallar partiledarna till gruppsamtal i olika regeringskonstellationer. Norlén beskriver samtidigt ett extra val som ett stort politiskt misslyckande.

Uppdaterad
Publicerad
Talmannen Andreas Norlén.
Talmannen Andreas Norlén. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det föll ett slagregn av politiska nyheter över talman Andreas Norlén och riksdagen på måndagen. Här är de bästa i korthet:

  • Stefan Löfven ger upp för den här gången men vill fortfarande bli statsminister.
  • Ulf Kristersson vill att stödet för honom – som statsminister i en alliansregering eller en smalare M-ledd regering – ska prövas vid en votering i riksdagen.
  • Jimmie Åkesson tycker att han ska få sonderingsuppdraget, inte för att bli statsminister men för att få tala med andra partiledare.
  • Jan Björklund tycker att Annie Lööf borde få sonderingsuppdraget, och att hon skulle kunna bli statsminister i en regering med Alliansen och Miljöpartiet.
  • Ebba Busch Thor tycker som Ulf Kristersson att ”det är dags att rösta”.

När alla dessa nyheter hade landat i riksdagens presscenter var det ändå uppenbart att ingen partiledare hade ändrat position i något avgörande avseende. Alla låsningar kvarstår.

Annons

Sedan framträdde så talmannen Andreas Norlén, som hade talat med alla partiledare. Hans slutsats var mindre aktivistisk än vad flera av partiledarna hade krävt.

Han tar alltså inte något omedelbart steg i riktning mot att pröva stödet för någon statsministerkandidat i en votering. Han följer inte heller rådet från Jan Björklund att utse ytterligare en sonderingsperson.

I stället kallar Norlén in partiledarna till en sorts workshop redan på tisdagen, där talmannen ska träffa fyra potentiella regeringskonstellationer. De har alla det gemensamt att de hittills har blockerats av olika partier.

Det får väl sägas vara osäkert om det här grupparbetet, som är en konstitutionell innovation av talman Norlén, kan bli framgångsrikt. Det handlar alltså inte om hårdare tag i form av voteringar i kammaren som flera partiledare – Kristersson, Busch Thor och Åkesson – efterlyser.

Andreas Norlén sa visserligen att ”vi närmar oss en punkt när det kommer att bli nödvändigt för mig att ställa frågan på sin spets” men också att han själv bestämmer när detta ska ske.

Talmannen sa också att han betraktar ett extra val som ett stort politiskt misslyckande, särskilt med tanke på det höga valdeltagandet vid valet den 9 september. Men till skillnad från tidigare besked är han nu alltså beredd att ta steg som leder just i riktning mot ett extra val.

Den enda vägen fram till detta är ju att talmannen får fyra förslag till statsminister underkända vid voteringar i riksdagen.

”Jag utesluter inte längre att gå till kammaren i en statsministeromröstning där det är ovisst hur omröstningen utfaller”, sa Andreas Norlén.

Det beskedet är en öppning och i alla fall en nyansskillnad mot det restriktiva svar på samma fråga som han har gett tidigare. Så resultatet 50 dagar efter valet är hittills det här: ingen har ändrat sig, utom talmannen.

Annons
Annons
Annons

Talmannen Andreas Norlén.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons