Annons

5 500 barn missar skolan: ”Skrämmande siffra”

Så kallade hemmasittare, barn som har en omfattande skolfrånvaro, uppskattas vara minst 5 500 i landet.

Det visar en ny granskning i måndagens avsnitt av Kalla fakta, som tillsammans med SCB har undersökt problemet.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Harry, 8, har inte gått i skolan på flera månader

Harry är åtta år men har inte varit i skolan på ett halvår. Han har diagnosen lättare autism och enligt hans mamma Karin Kock skulle han placeras i en specialklass i Göteborg. Men skolan ändrade sig – Harry placerades i en vanlig klass och tilldelades en personlig assistent.

Det räckte inte och Harry vantrivdes. Trots att hans mamma försökte förmå honom att gå i skolan förvärrades situationen.

– Skolan var inte längre en hälsosam miljö för honom att vistas i, förklarar hon i TV 4:s program Kalla fakta. När jag tvingade honom dit fick det katastrofala följder. Han rymde, sprang bort, sprang hem. Han mådde fruktansvärt, säger hon.

Annons

Trots att Karin Kock har haft kontakt med både skolor samt ansvariga på kommunen om anpassad undervisning för sitt barn har inget hänt på sex månader.

1/2

Harry har inte gått till skolan på ett halvår.

Foto: TV 4
2/2

Karin Kock har lagt ner all sin tid för att hennes son ska kunna gå till skolan.

Foto: TV 4

Att barn av olika anledningar missar stora delar av sin skoltid är inget nytt problem. Men omfattningen av de så kallade hemmasittande barnen har inte kartlagts tidigare.

Enligt en undersökning gjord av Kalla fakta, med hjälp av SCB, handlar det totalt om minst 5 500 barn runtom i landet som har en frånvaro längre än halva höstterminen 2017 eller fler än fyra sammanhängande veckor under samma period. Det motsvarar en elev per grundskola.

Gemensamt för många av barnen är att de har ett behov av extra stöd. Det kan till exempel handla om lättare form av autism eller ADHD. I flera av fallen har den nya skollagen som antogs 2011 varit en bidragande orsak till problemen, eftersom många skolor tolkar den som att barn med särskilda behov ska gå i vanliga klasser i stället för specialklasser.

Men enligt lag är skolan skyldig att anpassa undervisningen efter eleverna. Och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att det i princip inte finns några gränser för vad skolan ska göra för att tillgodose en elevs behov. Han menar att 5 500 frånvarande elever är en ”skrämmande hög” siffra och pekar på ett stort misslyckande.

Framför allt är det ett misslyckande för kommunerna som är ytterst ansvariga.

– Framför allt är det ett misslyckande för kommunerna som är ytterst ansvariga. Men också för Skolverket, för vi ska stödja skolorna och ge den kompetensen som behövs för att möta elever. Att vi har elever som inte är i skolan är ett misslyckande för hela samhället, säger han till Kalla fakta.

Gustav Fridolin menar att det är ett djupt samhällsmisslyckande.
Gustav Fridolin menar att det är ett djupt samhällsmisslyckande. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nationalekonomen Ingvar Nilsson har gått igenom Kalla faktas underlag och menar att de hemmasittande barnen i förlängningen kan kosta samhället mellan 20 och 30 miljarder kronor om man räknar med att de inte tar sig in på arbetsmarknaden.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) medger att skollagen från 2011 kan vara för otydlig, men menar att man som kommun eller friskola inte får skylla på den utan i stället borde ge de resurser varje barn behöver.

– När en elev behöver ett visst typ av stöd ska eleven få det. Varje dag det är såhär är ett djupt samhällsmisslyckande, säger han till Kalla fakta.

Annons
Annons

Harry har inte gått till skolan på ett halvår.

Foto: TV 4 Bild 1 av 3

Karin Kock har lagt ner all sin tid för att hennes son ska kunna gå till skolan.

Foto: TV 4 Bild 2 av 3

Gustav Fridolin menar att det är ett djupt samhällsmisslyckande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons