Annons

5G – allt du behöver veta om turbonätet

5G, femte generationens mobilnät är på ingång.
5G, femte generationens mobilnät är på ingång. Foto: Ahn Young-joon/AP

5G-tekniken har kommit till Sverige. Men vad ska den användas till – och måste du köpa ny telefon? I en snabbguide sammanfattar vi allt du behöver veta om det nya mobilnätet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: NurPhoto/AP

1 / 6

5G och framtidens nätFölj ämneFöljer ämne
Presenteras av Tele2i

Vad är 5G?

Foto: NurPhoto/AP

När du kollar Facebook, skickar bilder eller surfar på nätet i din telefon skickas data över mobilnätet. Hur bra det är styr hur snabbt det går. 5G är helt enkelt femte generationens mobilnät. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, exempelvis i Sydkorea där det visat sig att 5G-kunderna i snitt använder 2,8 gånger mer data än 4G-kunderna.

I Sverige har Post och Telestyrelsen meddelat att 5G kommer att tilldelas frekvenserna 3,4–3,8 Ghz och 24,25–27,5 Ghz.

Annons
Annons
Foto: Imaginechina/AP

2 / 6

Vad blir skillnaden mot 4G?

Foto: Imaginechina/AP

I ett ord: hastigheten. 4G-näten, som började byggas ut på allvar i Sverige kring 2010 har varit en förutsättning för att exempelvis streamingtjänster har kunnat fungera på mobiler. Med 5G ska farten öka markant, vilket skapar nya möjligheter. Mobiloperatörerna pratar om ett nät som är tio gånger så snabbt som dagens.

För dig som vanlig mobiltelefonanvändare innebär det en stabilare och snabbare uppkoppling. Tanken är att det ska kännas ungefär som att din telefon är uppkopplat mot ett blixtsnabbt wifi – hela tiden.

En viktig skillnad är också att den så kallade svarstiden (latency) minskar radikalt med 5G. Det möjliggör att uppgifter som vanligen hanteras av din mobil istället kan skötas av superdatorer i molnet, vilket kan möjliggöra helt nya tjänster.

Annons
Annons
Foto: Adam Wrafter

3 / 6

Måste jag köpa ny mobil nu?

Foto: Adam Wrafter

Båda ja och nej. De flesta mobilanvändare kommer att klara sig utmärkt med 4G under en lång tid framöver, och det nätet kommer att finnas kvar.

Den som använder vanliga tjänster som sociala medier och andra appar kommer sannolikt inte att märka någon livsavgörande skillnad med 5G.

Om du verkligen vill ha 5G ska du se till att din nästa mobiltelefon har stöd för tekniken. Tillverkare som Samsung, Oneplus, Xiaomi och Huawei har redan släppt 5G-telefoner. Apple har dock hittills ingen sådan telefon i sitt sortiment.

Det går inte att uppgradera dagens 4G-telefoner till 5G.

Annons
Annons
Foto: Hauke-Christian Dittrich/AP

4 / 6

När kan jag ha 5G?

Foto: Hauke-Christian Dittrich/AP

De stora aktörerna har redan lanserat 5G men det dröjer innan det blir tillgängligt på bred front med full kapacitet, då näten kommer att byggas ut successivt. Det första steget i en storskalig utbyggnad är den auktion av 5G-frekvenser som Post- och Telestyrelsen ska genomföra med start i november 2020.

Annons
Annons

5G-basstationer tillverkas på Ericssonfabrik i Kina.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

5 / 6

Varför beskrivs 5G som en stor grej?

5G-basstationer tillverkas på Ericssonfabrik i Kina.
5G-basstationer tillverkas på Ericssonfabrik i Kina. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

5G väntas framför allt skapa stora möjligheter för företag, snarare än för konsumenter. Transporter, hälsovård och finansiella tjänster är områden där man förväntar sig att 5G ska spela stor roll.

Den stora revolutionen spås framför allt bli att nya mobila tjänster, som förbrukar stora datamängder och kräver låga svarstider, kan födas. Tekniken kan också möjliggöra att en stor mängd uppkopplade prylar kan drivas samtidigt.

5G benämns ofta som en förutsättning för självkörande bilar. Den låga svarstiden blir en nyckelfaktor. 4G kunde vid lanseringen ge 100 megabit per sekund med en svarstid på 50 millisekunder. När 5G-tekniken är fullt implementerad utlovar exempelvis telekombolag hastigheter på upp mot 10 gigabit per sekund, med svarstider som är en bråkdel av dagens.

Annons
Annons
Foto: Frank Hoermann/AP

6 / 6

Kan 5G vara farligt?

Foto: Frank Hoermann/AP

På sociala medier finns en hel del användare som vill stoppa 5G, eftersom de är oroade för strålning. I Storbritannien har ett stort antal 5G-master vandaliserats, vilket kopplas ihop med konspirationsteorier kring 5G och coronaviruset.

Det finns enligt WHO inga belägg för att trådlös dataöverföring skulle vara farligt.

”Utifrån dagens kunskap om radiofrekventa elektromagnetiska fält ser inte forskarna att 5G och de specifika frekvenser som används skulle innebära en risk för hälsan”, skriver Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har Strålsäkerhetsmyndigheten ett pågående arbete med att ta fram ett underlag för bedömning av strålskyddsrelaterade risker med 5G-tekniken.

Annons
Annons
5G och framtidens nät presenteras av Tele2

Till 5G och framtidens nät
Annons
Annons
Annons