SvD Perfect Guide
Annons

6 designstopp i Los Angeles

Foto: Alamy

Art déco-kupoler, flygande tefat och asiatiska lusthus – här är designnördens givna stopp i Änglarnas stad.

Text: SvD Perfect Guide - 6 mars 2020
Foto: Alamy

1 / 6

The Huntington library, art collections and botanical gardens

Foto: Alamy

1928 öppnade den över 120 tunnland stora forskningsinstitutionen som innefattar såväl skulpturpark som konstsamling och bibliotek. Valvbroar sträcker sig över dammar, stora pilträd doppar sina grenar i vattnet. I den japanska trädgården skymtar asiatiska lusthus, i konservatoriet växer tropiska växter. Höjdpunkten: kadaverblomman Amorphophallus titanum, Jätteknölkalla på svenska. Med doften av ett ruttnande djur har den endast blommat tio gånger under 20 år.

Missa heller inte konstskatten där vi ser allt från konstnären Thomas Gainsboroughs oljemålning The blue boy till originalmanuskriptet av författaren Geoffrey Chaucers Canterburysägner.

Annons
Annons
Foto: Alamy

2 / 6

The Theme building

Foto: Alamy

Likt ett rymdskepp som landat på en parkeringsplats reser sig The Theme building över stadens flygplats LAX. Inspirerad av 50-talets populuxe-arkitektur öppnade byggnaden på Los Angeles internationella flygplats 1960. Senare kom arkitektformen att kallas Googie architecture: en futuristisk design inspirerad av bilar, jetplan och rymdåldern. Vi såg den på bensinstationer, vi såg den på motorvägsmotell. The Theme building – formad som ett flygande tefat – har gjort LAX till en av världens mest ikoniska flygplatser. 2014 stängde restaurangen, men observationsdäcket är fortfarande öppet för besökare.

Annons
Annons

3 / 6

Villa Carlotta

Kanske Los Angeles just nu hippaste boende. Den spanska 20-talsvillan byggdes som hotell för långtidsboende Hollywoodskådespelare och i incheckningsloggen syns gäster som Montgom-ery Clift och Jim Morrison. Medeltidsarkitekturen är närvarande: gotiska ljuskronor, råa takbjälkar och manshöga eldstäder. Beläget i Franklin village – Humphrey Bogart bodde tvärs över gatan – heter grannarna i dag Kristen Stewart och Dakota Johnson. Enligt myten sköts Villa Charlottas grundare Thomas Ince till döds på sin lyxjakt av kompanjonen William Randolph Hearst, kulan var avsedd för Charlie Chaplin som sägs ha haft en affär med finansmannens hustru.

Annons
Annons
Foto: Alamy

4 / 6

Walt Disney concert hall

Foto: Alamy

Det är märkligt hur en byggnad slutförd 2003 fortfarande kan kännas som en av världens mest moderna.  Walt Disney concert hall lanserades 1987 av Walt Disneys änka Lillian Disney som donerade 50 miljoner dollar till uppförandet av ett konserthus som skulle hedra makens bidrag till Los Angeles konstscen. Ritad av nordamerikanska arkitekten Frank Gehry stod byggnaden – känd för sina skarpa vinklar i slipad metall – klar 16 år senare. Belägen på Grand avenue är den i dag hem åt Los Angeles filharmoniska orkester och ett av stadens främsta landmärken. 

Annons
Annons
Foto: Alamy

5 / 6

Griffith observatory

Foto: Alamy

Det finns en klassisk scen med James Dean från filmen Ung rebell: högst upp i Griffith parks observatorium, i höga kostymbyxor och bakåt-fönat hår, drar han sin stilettkniv och utmanar filmens antagonist. Ung rebell gjorde inte bara James Dean odödlig – den höjde även Griffith observatory till Los Angeles kanske främsta sevärdhet. Art déco-byggnaden med den ståtliga kupolen öppnade 1935, under andra världskriget användes planetariet för att träna piloter i navigering och under 1960-talet var det här som Apollo-astronauterna förberedde sig inför månresorna. I dag är observatoriet i Griffith park en plats både för turism och studier av galaxen. Högst upp – där James Dean slog sig in i filmhistorien – står teleskopet fortfarande riktat mot Stilla havet.

Annons
Annons

6 / 6

Eames house

Många konstnärshem har blivit museum för eftervärlden. Frågan är om något är mer värt ett besök än paret Charles och Ray Eames hus i Pacific Palisades. Den här modernistiska villan – också kallad The Eames case study house 8 – har i dag en privat ägare, men öppnar ibland upp för guidade fasadturer. Innästlad i Los Angeles undervegetation, bland ormbunkar och tallar, palmer och eukalyptusträd, lyser huset upp som en kub i skogen. Grenar skrapar ståltaket, kvistar stryker glasväggarna. Den ikoniska designduon flyttade in på julafton 1949 och levde här resten av sina liv. Det är lätt att förstå varför.

Annons